1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment |  

Sentence Rearrangement Exercise based on The Business Standard for IBPS PO & BOB exam

Sep 14, 2016 13:05 IST

    It has been observed in the recent times that bank examinations focus solely on passages based on economic and social issues, business and finance, banking etc taken from leading newspapers such as

    The Hindu, The Economic Times, The Business Standard, The Business Line, The Times of India, The Indian Express etc. Here the banking team of Jagranjosh is presenting to you passages for Paragraph Formation questions Test taken from The Business Standard (dated 12th September 2016). Candidates are advised to attempt the quiz to prepare for upcoming examinations.

    Question (1-5): Rearrange the following six sentences A, B, C, D, E and F to form a meaningful paragraph and answer the questions that follow.

    A. With this fear looming large on the citizens, only 4000 crore has been reported till now whereas the government expected a figure close to Rs 1 lakh crore.
    B. It is to be seen whether that happens this time as well because the last time also the government failed to meet its target of tax collection under voluntary declaration scheme.
    C. The income declaration scheme by the Indian government to give the citizens a window to come clean regarding their undisclosed income has fallen flat till now.
    D. With only around a month to go before the window closes on September 30, it is unlikely that the government will be able to go even closer to that target.  
    E. However, it is confident that taxpayers will come forward in these remaining days as it has always been observed that the maximum amount is disclosed at the eleventh hour.
    F. This is because of the absence of any guarantee from the side of the government that those who come forward will not be hounded later by the tax authorities for any further reason.     

    1. Which among the following is the second sentence of the paragraph after the rearrangement?
    1. E
    2. F
    3. A
    4. B
    5. Other than those given in options
    Sol: Option (2)

    Explantion: The passage is about the income declaration scheme launched by the Government of India for taxpayers who want to come clean about their undisclosed income. Sentence (C) introduces the theme of the passage well as it is about the present status of the scheme and this should be followed by statement (F) since that explains the possible reason for the failure of the scheme till now. That is followed by statement (A) as it further explains the consequences of the problem faced by the government scheme now. Statement (D) follows since it is about the future of the scheme with only a month to go before it comes to an end. Statement (E) comes after that as it is about the reaction of the government towards the present status of the scheme and statement (B) concludes the paragraph well as it is about what the future holds for the scheme.

    2. Which among the following will be the third sentence of the paragraph after the rearrangement?
    1. C
    2. D
    3. E
    4. A
    5. Other than those given in options
    Sol: Option (4)

    Explantion: The passage is about the income declaration scheme launched by the Government of India for taxpayers who want to come clean about their undisclosed income. Sentence (C) introduces the theme of the passage well as it is about the present status of the scheme and this should be followed by statement (F) since that explains the possible reason for the failure of the scheme till now. That is followed by statement (A) as it further explains the consequences of the problem faced by the government scheme now. Statement (D) follows since it is about the future of the scheme with only a month to go before it comes to an end. Statement (E) comes after that as it is about the reaction of the government towards the present status of the scheme and statement (B) concludes the paragraph well as it is about what the future holds for the scheme.

    3. Which among the following will the fifth sentence of the paragraph after the rearrangement?
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. E
    Sol: Option (5)

    Explantion: The passage is about the income declaration scheme launched by the Government of India for taxpayers who want to come clean about their undisclosed income. Sentence (C) introduces the theme of the passage well as it is about the present status of the scheme and this should be followed by statement (F) since that explains the possible reason for the failure of the scheme till now. That is followed by statement (A) as it further explains the consequences of the problem faced by the government scheme now. Statement (D) follows since it is about the future of the scheme with only a month to go before it comes to an end. Statement (E) comes after that as it is about the reaction of the government towards the present status of the scheme and statement (B) concludes the paragraph well as it is about what the future holds for the scheme.

    4. Which among the following will be the first sentence of the paragraph after the rearrangement?
    1. A
    2. C
    3. B
    4. D
    5. F
    Sol: Option (2)

    Explantion: The passage is about the income declaration scheme launched by the Government of India for taxpayers who want to come clean about their undisclosed income. Sentence (C) introduces the theme of the passage well as it is about the present status of the scheme and this should be followed by statement (F) since that explains the possible reason for the failure of the scheme till now. That is followed by statement (A) as it further explains the consequences of the problem faced by the government scheme now. Statement (D) follows since it is about the future of the scheme with only a month to go before it comes to an end. Statement (E) comes after that as it is about the reaction of the government towards the present status of the scheme and statement (B) concludes the paragraph well as it is about what the future holds for the scheme.

    5. Which among the following is the fourth sentence of the paragraph after the rearrangement?
    1. D
    2. E
    3. C
    4. B
    5. Other than those given in options
    Sol: Option (1)

    Explantion: The passage is about the income declaration scheme launched by the Government of India for taxpayers who want to come clean about their undisclosed income. Sentence (C) introduces the theme of the passage well as it is about the present status of the scheme and this should be followed by statement (F) since that explains the possible reason for the failure of the scheme till now. That is followed by statement (A) as it further explains the consequences of the problem faced by the government scheme now. Statement (D) follows since it is about the future of the scheme with only a month to go before it comes to an end. Statement (E) comes after that as it is about the reaction of the government towards the present status of the scheme and statement (B) concludes the paragraph well as it is about what the future holds for the scheme.

    Question (6-10): Rearrange the following six sentences A, B, C, D, E and F to form a meaningful paragraph and answer the questions that follow

    A. After the recommendations of this council are studied thoroughly by the parliament and all the necessary actions are taken, the GST will come into practice.
    B. With the council being cleared to be set up, it has members from both the central and the state governments to make it a platform to share the ideas and concerns of both the parties.
    C. This is slated to happen from April 1, 2017 but given the immense work to be done to put this thing into motion that is highly unlikely.
    D. The next step is setting up the GST council which is going to decide the rate at which this new tax will be levied.
    E. GST Bill has been passed by the President recently after both the Houses of the Parliament had ratified the same earlier.
    F. This council needs to be set up within 60 days of the bill being passed into a law and the government has already started the groundwork when the cabinet cleared the proposal to set up the council within a week of it becoming law.

    6. Which among the following is the second sentence of the paragraph after the rearrangement?
    1. E
    2. F
    3. D
    4. C
    5. Other than those given in options
    Sol: Option (3)

    Explantion: The passage is about the implementation of the GST bill and setting up of GST council. Statement (E) introduces the present status of the resolution and it is followed by statement (D) which explains the next step in the right direction. Statement (F) comes after that as it talks about the rules of setting up the GST council within 60 days and the work that has been done towards fulfilling that purpose. Statement (B) is about the composition of the council and comes after that whereas it should be followed by statement (A) because that is about the future course of action after that council comes into existence. Statement (C) comes at the last since it concludes the paragraph with the future of GST that is planned to commence from 01st April, 2017.

    7. Which among the following will be the fourth sentence of the paragraph after the rearrangement?
    1. B
    2. A
    3. C
    4. D
    5. Other than those given in options
    Sol: Option (1)

    Explantion: The passage is about the implementation of the GST bill and setting up of GST council. Statement (E) introduces the present status of the resolution and it is followed by statement (D) which explains the next step in the right direction. Statement (F) comes after that as it talks about the rules of setting up the GST council within 60 days and the work that has been done towards fulfilling that purpose. Statement (B) is about the composition of the council and comes after that whereas it should be followed by statement (A) because that is about the future course of action after that council comes into existence. Statement (C) comes at the last since it concludes the paragraph with the future of GST that is planned to commence from 01st April, 2017.

    8. Which among the following will be the sixth sentence of the paragraph after the rearrangement?
    1. A
    2. B
    3. C
    4. D
    5. Other than those given in options
    Sol: Option (3)

    Explantion: The passage is about the implementation of the GST bill and setting up of GST council. Statement (E) introduces the present status of the resolution and it is followed by statement (D) which explains the next step in the right direction. Statement (F) comes after that as it talks about the rules of setting up the GST council within 60 days and the work that has been done towards fulfilling that purpose. Statement (B) is about the composition of the council and comes after that whereas it should be followed by statement (A) because that is about the future course of action after that council comes into existence. Statement (C) comes at the last since it concludes the paragraph with the future of GST that is planned to commence from 01st April, 2017.

    9. Which among the following will be the third sentence of the paragraph after the new arrangement?
    1. E
    2. A
    3. B
    4. D
    5. F
    Sol: Option (5)

    Explantion: The passage is about the implementation of the GST bill and setting up of GST council. Statement (E) introduces the present status of the resolution and it is followed by statement (D) which explains the next step in the right direction. Statement (F) comes after that as it talks about the rules of setting up the GST council within 60 days and the work that has been done towards fulfilling that purpose. Statement (B) is about the composition of the council and comes after that whereas it should be followed by statement (A) because that is about the future course of action after that council comes into existence. Statement (C) comes at the last since it concludes the paragraph with the future of GST that is planned to commence from 01st April, 2017.

    10. Which among the following will be the first sentence of the paragraph after the new arrangement?
    1. E
    2. C
    3. D
    4. B
    5. Other than those given in options
    Sol: Option (1)

    Explantion:
    The passage is about the implementation of the GST bill and setting up of GST council. Statement (E) introduces the present status of the resolution and it is followed by statement (D) which explains the next step in the right direction. Statement (F) comes after that as it talks about the rules of setting up the GST council within 60 days and the work that has been done towards fulfilling that purpose. Statement (B) is about the composition of the council and comes after that whereas it should be followed by statement (A) because that is about the future course of action after that council comes into existence. Statement (C) comes at the last since it concludes the paragraph with the future of GST that is planned to commence from 01st April, 2017.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF