Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

SSC CGL solved question paper Tier-I exam held on 1 Sept 2016: English language & Comprehension

May 30, 2018 12:56 IST
    SSC CGL solved paper
    SSC CGL solved paper

    In this article, we are giving all 25 solved questions of English language & comprehension asked in SSC CGL tier-1 exam held on 1stSeptember, 2016 (Morning shift). Please find the distribution of asked questions in this exam with the table given below-

    From the observation of the given table, we can predict that one must focus more on Sentence improvement, Reading comprehension, Idioms & Phrases, One-word substitution, Fill in the blanks, and spotting errors. Now, have a look at the questions for more insights -

    Question 1. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word.

    RECEPTACLE

    a. COMPARTMENT
    b. HOLE
    c. CONTAINER
    d. FUNNEL

    Ans. CONTAINER

    Explanation: Receptacle is used for an object or space used to contain something.

    Question 2. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word .

    VANITY

    a. PRIDE
    b. LOVE
    c. COURAGE
    d. HUMILITY

    Ans. HUMILITY

    Explanation: Vanity means “excessive pride in or admiration of one's own appearance or achievements”. Hence, it’s opposite will be Humility out of the given options.

    Question 3.Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word .

    a. Acquisision
    b. Acqiusition
    c. Acquisition
    d. Acquisetion

    Ans. Acquisition

    Explanation: Acquisition word is used for an asset or object bought or obtained, while others are meaningless and non-existent in English Dictionary.

    SSC CGL 2018 English Language and Comprehension Preparation Strategy: Detailed Chapter-wise Syllabus

    Question 4.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

    If you permit me to speak the truth (A) / I shall state without hesitation (B) / that you have done a mistake (C) / No Error (D)

    a. A
    b. B
    c. C
    d. D

    Ans. C

    Explanation: The correct sentence formation will be-“If you permit me to speak the truth, I shall state without hesitation that you have made a mistake.”

    Question 5.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

    I succeeded persuading him (A) / to come with me (B) / only after hours of argument (C) / No Error (D)

    a. A
    b. B
    c. C
    d. D

    Ans. A

    Explanation: The correct sentence formation will be-“I succeeded in persuading him to come with me only after hours of argument.”

    Question 6.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error. If the sentence is free from error, click the "No error" option.

    Vermin (A) / does much harm (B) / to crops (C) / No Error (D)

    a. A
    b. B
    c. C
    d. D

    Ans. B

    Explanation: The correct sentence formation will be-“Vermin do much harm to crops.”

    Question 7.The sentence given with blank is to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. choose the correct alternative .

    Light is _____ than sound.

    a. faster
    b. more faster
    c. sounder
    d. lighter

    Ans. faster

    Explanation: than is used after the comparative degree of verb. Hence, the correct sentence will be-“Light is faster than sound.”

    Question 8. The sentence given with blank is to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. choose the correct alternative .

    The man _____ for the purpose never did what was expected of him.

    a. supplied
    b. favoured
    c. employed
    d. cited

    Ans. employed

    Explanation: ‘Employed’ is the most suited word here. Hence, the sentence after completion will be-“The man employed for the purpose never did what was expected of him.”

    Question 9. The sentence given with blank is to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. choose the correct alternative .

    There was a serious _____ between the two brothers.

    a. altercation
    b. alteration
    c. aberration
    d. altieration

    Ans. altercation

    Explanation: Altercation stands for a noisy argument or disagreement. Hence, it is the most appropriate word to be used here.

    Question 10.In the question, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.

    To give oneself airs

    a. Space to breathe
    b. Time
    c. Acting strange
    d. Behaving arrogantly

    Ans. Behaving arrogantly

    Explanation: ‘To give oneself airs’ idiom is used when one assume a pretentious or self-aggrandizing attitude.

    SSC CGL 2018 Tier-I Exam: Preparation Tips and Strategy

    Question 11.In the question, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase .

    At a stone's throw

    a. At a short distance
    b. At a place where quarrels take place
    c. At a great distance
    d. A quarry

    Ans. At a short distance

    Explanation: ‘At a short distance’ means ‘A short distance away from something.’

    Question 12.In the question, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.

    Bone of contention

    a. A delicious non-vegetarian item
    b. An item which made them content
    c. Cause for quarrel
    d. A link between them

    Ans. Cause for quarrel

    Explanation: ’A bone of contention’ means a subject or issue over which there is continuing disagreement.

    Question 13.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences .

    A person who has lost the protection of the law

    a. Outlaw
    b. Immigrant
    c. Outcast
    d. Orphan

    Ans. Outlaw

    Explanation: Outlaw is used for a person, who has broken the law, especially one, who remains at large or is a fugitive.

    Question 14.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences .

    Falsification of documents etc.

    a. Xeroxing
    b. Forgery
    c. Laminating
    d. Copying

    Ans. Forgery

    Explanation: Forgery is used for the action of forging or producing a copy of a document, signature, banknote, or work of art.

    Question 15.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences .

    To make atonement for one's sins

    a. Expiate
    b. Renounce
    c. Remonstrate
    d. Recant

    Ans. Expiate

    Explanation: The sentence, which is given in the question perfectly map the answer ‘Expiate’.

    Question 16.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative . In case no improvement is needed, Choose "No improvement".

    The boys absented themselves for two days.

    a. were absented
    b. absented
    c. had absented
    d. No improvement

    Ans. No improvement

    Explanation: The sentence is formed as per the correct grammar rules and need no improvement.

    Question 17.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative . In case no improvement is needed, Choose "No improvement".

    My mother insists on setting up something every day for charity.

    a. on
    b. in
    c. aside
    d. No improvement

    Ans. aside

    Explanation: The correct sentence will be-“ My mother insists on setting aside something every day for charity.”

    Question 18.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative . In case no improvement is needed, Choose "No improvement".

    He began on a new business venture.

    a. embarked
    b. begun
    c. opened
    d. No improvement

    Ans. embarked

    Explanation: Embark is used to initiate something new. Hence, this is the appropriate answer in the given context.

    SSC CGL Syllabus 2018: Tier I, II, III and IV with Exam Pattern

    Question 19.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative . In case no improvement is needed, Choose "No improvement".

    I have to say them the truth.

    a. tell
    b. state
    c. speak
    d. No improvement

    Ans. tell

    Explanation: ‘say’ verb is used in direct speech, when two parties are exchanging their ideas or thoughts with each other. ‘Tell’ is mostly used in Indirect speech as described in the given sentence.

    Question 20.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative . In case no improvement is needed, Choose "No improvement".

    The SSB will interview the candidate between 11 a.m. and 3.00 p.m.

    a. 11.00 am to 3 pm
    b. 11.00 from 3 pm
    c. 11.am by 3.00 pm
    d. No improvement

    Ans. No improvement

    Explanation: The sentence needs no improvement.

    A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives . 

    Settled life and cultivation gave man leisure; he had no longer to always think of getting food. During spare time he could make stone tools, hoes or pots and weave cloth. Some people spared from producing their own food could even devote themselves to other activities all the time. This resulted in a division of labour. The division of labour made it possible for various groups to specialize, that is, to acquire greater skill and learn better techniques in doing one kind of work. 

    The settled community life needed rules to regulate the behavior of the members of the community. It is not possible to know exactly how regulations were established. It appears that the decisions regarding the community were taken by the people as a whole, or by a council of elders, as is in the practice in tribal societies. There were perhaps no kings or any organized government. Most likely, there were chiefs elected by the community for their qualities of leadership. But, these chiefs could not pass their positions on to their sons and they enjoyed few special privileges. Archaeological excavations have not revealed anything which would indicate the prevalence of a higher status for some members of the community. This is also supported by the study of life in many tribes in modern times. Thus, social inequalities do not seem to have emerged even in Neolithic times.

    Question 21. What did man do in his spare time?

    a. Made stone tools
    b. Made hoes or pots
    c. Weave cloth
    d. All of the above

    Ans. All of the above

    Explanation: The supporting context for this answer is-“During spare time he could make stone tools, hoes or pots and weave cloth.”

    Question 22. In the passage, "division of labour" means?

    a. Specialization to acquire greater skills
    b. Learning arithmetic
    c. Working in groups
    d. Working from home

    Ans. Specialization to acquire greater skills

    Explanation: the answer can be given with the following lines-“The division of labour made it possible for various groups to specialize, that is, to acquire greater skill and learn better techniques in doing one kind of work.”

    Question 23. To which period do the Neolithic times refer:

    a. Later part of the Stone Age
    b. Early part of the Stone Age
    c. Later part of the Ice Age
    d. Medieval times

    Ans. Later part of the Stone Age

    Explanation: There is no mention of Neolithic times meaning in the passage. Hence, the answer can be derived from the existent knowledge. As all of us that Neolithic times refers to the later part of the stone age.

    Question 24. Chiefs were elected by the community for their

    a. age
    b. qualities of leadership
    c. responsibility and courage
    d. trust and loyalty

    Ans. qualities of leadership

    Explanation: the supported lines for this question is –“There were chiefs elected by the community for their qualities of leadership. But, these chiefs could not pass their positions on to their sons and they enjoyed few special privileges.”

    Question 25. The meaning of 'privilege' is

    a. allowance
    b. favour
    c. benefit
    d. interest

    Ans. benefit

    Explanation: Privilege stands for a special right, advantage or benefits.

    SSC CGL Tier-I Exam Previous Year Papers with Solutions

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF