Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

SSC CGL solved question paper Tier-I exam held on 2 Sep 2016: General Awareness

Jun 6, 2018 19:47 IST
    SSC CGL solved paper
    SSC CGL solved paper

    In this article, you will get 25 solved questions of General Awareness asked in SSC CGL tier-1 exam held on 2ndSeptember, 2016 (Morning shift). Please have a look at the table containing distribution of questions in this examination-

    Sub-topics

    No. of questions

    Geography

    5

    History

    1

    Indian Environment

    1

    Economics

    2

    Indian Politics

    1

    Physics

    3

    Chemistry

    2

    Biology

    2

    Computer

    1

    Sports

    3

    Important dates, Awards, and others

    2

    Current affairs

    2

     From the above observations, we can conclude that SSC had asked maximum questions from Physics, Chemistry, Geography, Sports, and Awards/Important dates/others. The level of questions were very difficult and require deep study of journals & newspapers. Hence, we strongly recommend you to allocate more time on such topics to score high in upcoming SSC CGL exams. Let us go through these questions-

    Question 1.Who among the following Sikh Gurus had laid the foundation of Amritsar?

    a. Guru Amar Das

    b. Guru Ram Das

    c. Guru Arjan Dev

    d. Guru Har Govind

    Ans. Guru Ram Das

    Explanation: Guru Ramdas was the fourth master in Sikhism and known as the founder of ‘Amritsar’ city.

    Question 2.In the 42nd Constitutional Amendment 1976, which word was added to the Preamble?

    a. Democratic

    b. Equality

    c. Secular

    d. Socialist

    Ans. Secular

    Explanation: The 42nd Amendment amended Preamble and changed the description of India from "sovereign democratic republic" to a "sovereign, socialist, secular, democratic republic" and also changed the words "unity of the nation" to "unity and integrity of the nation".

    Question 3.Which monument is known as "The National Monument of India”?

    a. India Gate

    b. Gateway of India

    c. Raj Ghat

    d. Red fort

    Ans. India Gate

    Explanation: The India Gate is a war memorial located astride the Rajpath. It is also known as “The National Monument of India”.

    SSC CGL 2018 General Awareness (GA) and General Knowledge (GK): Detailed Topic-wise Syllabus

    Question 4.Which of the following country has recently declared 3 month emergency following a failed military coup?

    a. Sudan

    b. Turkey

    c. Maldives

    d. Syria

    Ans. Turkey

    Explanation: Turkish President Recep Tayyip Erdogan had announced a three-month state of emergency following the failed military coup on 15 July 2016 under the Article 120 of Turkish constitution.

    Question 5.The award which, the famous writer and social activist Mahasweta Devi, who passed away recently, did not win

    a. Sahity Akademi Award

    b. Jnanpith Award

    c. Magsaysay Award

    d. Padam Vibhushan

    Ans. Padam Vibhushan

    Explanation: She won the Padma-vibhusan award in 2006 but not in 2016.

    Question 6.Which place is said to be the Manchester of South India?

    a. Coimbatore

    b. Salem

    c. Thanjavur

    d. Madurai

    Ans. Coimbatore

    Explanation: Coimbatore is called the "Manchester of South India" due to its extensive textile industry, fed by the surrounding cotton fields.

    Question 7.A galvanometer can be converted into a voltmeter by connecting with it a

    a. high resistance in parallel

    b. low resistance on parallel

    c. high resistance on series

    d. low resistance in series

    Ans. high resistance on series

    Explanation: A meter can be calibrated as a DC voltmeter by placing a resistor in series with the meter coil.

    Question 8.In computer processing, __________ selects processes from the pool and loads them into memory for execution.

    a. Job Scheduler

    b. Resource Scheduler

    c. CPU Scheduler

    d. Process Scheduler

    Ans. Job Scheduler

    Explanation: A job scheduler is a computer application for controlling unattended background program execution of jobs by loading them into memory for execution.

    Question 9.Name the first cricketer to score 1000 runs in an innings in any competitive match

    a. Prithvi Shaw

    b. Pranav Dhanawade

    c. Virat Kohli

    d. Shikhar Dhawan

    Ans. Pranav Dhanawade

    Explanation: On 4 and 5 January 2016, he became the first person to score more than 1,000 runs in one innings in an officially recognised match. He scored 1,009 not out, from 323 balls, for K. C. Gandhi High School of the Kalyan administrative district.

    Question 10.The beach sands of Kerala are rich in

    a. Calcium

    b. Radium

    c. Thorium

    d. Manganese

    Ans. Thorium

    Explanation:India has the largest reserve of Thorium according to the USGS estimates and Kerala accounts for 16% of it, especially the beaches in Kerala.

    SSC CGL 2018 Tier-I Exam: Preparation Tips and Strategy

    Question 11.During which of the following operating conditions of an automobile, carbon monoxide content in exhaust gas is maximum?

    a. Acceleration

    b. Cruising

    c. Idle running

    d. Deacceleration

    Ans. Idle running

    Explanation: Idling refers to running a vehicle's engine when the vehicle is not in motion. It is estimated that Idle running left the maximum CO in the exhaust.

    Question 12.India's first Railway University will come up at

    a. Vadodara, Gujarat

    b. Bengaluru, Karnataka

    c. Hyderabad, Andra Pradesh

    d. Lucknow, Uttar Pradesh

    Ans. Vadodara, Gujarat

    Explanation: India’s first railway university will be set up in Vadodara, Gujarat, which will help in carrying out innovation and modernization for the Indian Railways.

    Question 13.The Himalayas is the example of ____

    a. Fold mountains

    b. Block mountains

    c. Ancient mountains

    d. Residual mountains

    Ans. Fold mountains

    Explanation: Fold mountains like Himalayas form when two tectonic plates move towards each other at a convergent plate boundary and formation took place from sedimentary rocks that accumulate along the margins of continents.

    Question 14.The largest irrigation canal in India is _____________

    a. Yamuna canal

    b. Indira Gandhi canal

    c. Sirhand canal

    d. Upper Bari Doab canal

    Ans. Indira Gandhi canal

    Explanation: The Indira Gandhi Canal is one of the largest canal projects in India. It starts from the Harike Barrage at Harike, a few kilometers below the confluence of the Satluj and Beas rivers in the Indian state of Punjab.

    Question 15.Even after sunset, the air near the Earth's surface continue to receive heat due to

    a. Insolation

    b. Terrestrial Radiation

    c. Conduction

    d. Convection

    Ans. Terrestrial Radiation

    Explanation: Earth's surface absorbs solar radiation and emits terrestrial radiation. That is why air near the earth surface continue to remain warm.

    Question 16.At the Rio Olympics, who was the flag bearer of the Indian contingent?

    a. Narsingh Yadav

    b. Abhinav Bindra

    c. Dipa Karmakar

    d. Sania Mirza

    Ans. Abhinav Bindra

    Explanation: Abhinav Bindra is the world shooting champion at Beijing Olympics. He was the flag bearer of India in Rio Olympics 2016.

    Question 17.A landscape which is caused due to the fissure in the earth along which one side has moved down with reference to the other is known as

    a. Rift Valley

    b. U Shaped Valley

    c. V Shaped Valley

    d. Hanging Valley

    Ans. Rift Valley

    Explanation: A rift valley is formed on a divergent plate boundary, a spreading apart of the  surface,which is subsequently further deepened by the forces of erosion.

    Question 18.The largest artery in human body is

    a. Aorta

    b. Capillary

    c. Vena cava

    d. Pulmonary vein

    Ans. Aorta

    Explanation: The largest artery is the aorta, the main high-pressure pipeline connected to the heart's left ventricle. The aorta branches into a network of smaller arteries that extend throughout the body. 

    SSC CGL Syllabus 2018: Tier I, II, III and IV with Exam Pattern

    Question 19.An eudiometer measures

    a. Atmospheric pressure

    b. Time

    c. Volume of gases

    d. Vapour pressure

    Ans. Volume of gases

    Explanation:eudiometer is a laboratory device that measures the change in volume of a gas mixture following a physical or chemical change.

    Question 20.Trinitrotoluene is

    a. used to melt metals

    b. used to fuse two metals

    c. used as an abrasive

    d. used as an explosive

    Ans. used as an explosive

    Explanation: Tri-Nitro Toluene is a yellow chemical compound, which is used as explosives.

    Question 21.In a cut motion, when the amount of demand is reduced by Rs 100/- , it is known as

    a. Disapproval of policy cut

    b. Economy cut

    c. Vote on Account

    d. Token cut

    Ans. Token cut

    Explanation: When a token cut motion is moved, a token amount of Rs 100 is cut from the total grants under a head to express the displeasure of the opposition to the scheme or head under which the demand is laid out.

    Question 22.One of the leading producers of asbestos in the world is

    a. Australia

    b. Russia

    c. Canada

    d. Armenia

    Ans. Russia

    Explanation: In 2015, the Russian Federation was the largest producer with about 55% world share followed by China (20%), Brazil (15.6%), and Kazakhstan (10.8%).

    Question 23.Beighton Cup is associated with which of the following?

    a. Cricket

    b. Hockey

    c. Football

    d. Volleyball

    Ans. Hockey

    Explanation: Beighton Cup is organised by Bengal Hockey Association and is one of the oldest field hockey tournament in India.

    Question 24.If Reserve Bank of India reduces the cash reserve ratio, it will :

    a. increase credit creation

    b. decrease credit creation

    c. have no impact on credit creation

    d. have no definite impact on credit creation

    Ans. increase credit creation

    Explanation: Credit creation is the reciprocal of the CRR.

    Question 25.Nitrification is the biological process of converting

    a. N2 into nitrate

    b. N2 into nitrite

    c. Ammonia into nitrite

    d. Ammonia into N2

    Ans. Ammonia into nitrite

    Explanation: Nitrification is the biological oxidation of ammonia or ammonium to nitrite followed by the oxidation of the nitrite to nitrate.

    SSC CGL Tier-I Exam Previous Year Papers with Solutions

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF