1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018 |  

SSC CGL solved question paper Tier-I exam held on 2 September 2016: General Intelligence & Reasoning

Jun 11, 2018 18:57 IST
    SSC CGL solved paper
    SSC CGL solved paper

    In this article, we are giving you the 25 solved questions of General Intelligence & Reasoning asked in SSC CGL tier-1 exam held on 2ndSeptember, 2016 (Morning shift). Please look at the questions distribution for this paper in the table given below-

    Sub-topics

    No. of questions

    Analogy

    3

    Alphabet test

    2

    Arithmetical Reasoning

    1

    Mathematical Operations

    1

    Inserting the missing character

    1

    Series

    2

    Odd one out

    3

    Statement and conclusions

    1

    Direction sense test

    1

    Analytical reasoning

    3

    Coding-Decoding

    1

    Matrix

    1

    Mirror Image

    1

    Venn Diagrams

    1

    Paper Folding & Cutting

    1

    Completion of incomplete pattern

    1

    Embedded figure

    1

     From the above table, we can deduce that questions are asked equally from all the important topics of General Intelligence & Reasoning and almost no topic is left. However, questions asked from analogy, alphabet test, series, odd one out, and analytical reasoning were in higher numbers. Hence, from this observation, we can conclude that an aspirant should prepare each topic of the syllabus of General intelligence & reasoning prescribed by SSC in its notification. Now, Let us take a look of the asked questions-

    Question 1.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives: 

    Owl : Hoots :: Hen : ?
    a. Chirps
    b. Clucks
    c. Coos
    d. Cackles

    Ans. Clucks

    Explanation: ‘Hoots’ is the sound name made by owl generally. Similarly, Hen make guttural sound or ‘Clucks’. Hence, option (b.) is the correct option.

    Question 2.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives: 

    AKU : ? :: CMW : DNX 
    a. BGL
    b. BLQ
    c. BGQ
    d. BLV

    Ans. BLV

    Explanation: Deriving relationship from the RHS couplet, every letter is incremented by (+1) in the series.

    CMW ------(+1)(+1)(+1)-------------> DNX;

    Similarly, AKU ------(+1)(+1)(+1)-------------> BLV;

    Question 3.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives: 

    5 : 100 :: 7 : ?

    a. 49
    b. 196
    c. 91
    d. 135

    Ans. 196

    Explanation: (5)2 = 25 * 4 = 100;

    Similarly, (7)2 = 49 * 4 = 196;

    SSC CGL 2018 General Intelligence and Reasoning Preparation Strategy: Detailed Topic-wise Syllabus

    Question 4. Find the odd word/letters/number from the given alternatives.
    a.
     Time
    b. Skill
    c. Interest
    d. Knowledge

    Ans. Time

    Explanation: All except time are dependent upon person. Time is an independent quantity of all.

    Question 5. Find the odd word/letters/number from the given alternatives.

    a. CPA
    b. REB
    c. QUD
    d. AOT

    Ans. CPA

    Explanation: All except CPA contains vowels in their middle. Hence, CPA is the odd among others.

    Question 6. Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.
    a. 15 - 21
    b. 32 - 41
    c. 22 - 27
    d. 31 - 35

    Ans. 15 – 21

    Explanation: All except (15-21) are not divisible by a same number i.e. 3. Hence, the most appropriate answer for this problem is option (a.).

    Question 7.Arrange the following words as per order in the dictionary and then choose the one, which comes last. 

    1. Qualify 2.Quarter 3. Quarrel 4.Quaver

    a. Qualify
    b. Quarter
    c. Quarrel
    d. Quaver

    Ans. Quaver

    Explanation: The order of these words in the English dictionary is as follows-

    Qualify >  Quarrel > Quarter > Quaver.

    Hence, option (d.) is the correct answer.

    Question 8.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 

    DF, GJ, KM, NQ, RT, ?

    a. EI
    b. UX
    c. UV
    d.
     XY

    Ans. UX

    Explanation:  The series progresses in the following pattern-

    D(E)F ---G (HI)J -----K(L)M--------N(OP)Q-------R(S)T --------U(VW)X;

    Hence, option (b.) is the correct answer.

    Question 9.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 

    2, 7, 14, 23, 34, ?
    a. 47
    b. 39
    c. 42
    d. 46

    Ans. 47

    Explanation: The series is incremented with the consecutive odd numbers started from 5. Hence, the required answer will be= 34 + 13 = 47.

    Question 10. A and B are standing at place "P". They start moving in the opposite directions at the speed of 5 kmph and 4 kmph respectively. What will be the distance between them after 3 hours?
    a. 3 kms
    b. 21 kms
    c. 18 kms
    d. 27 kms

    Ans. 27 kms

    Explanation: Their relative speed in opposite direction = 5 + 4 = 9 kmph;

    The distance covered in 3 hours = speed * time = 9 * 3 = 27 kms;

    SSC CGL 2018 Tier-I Exam: Preparation Tips and Strategy

    Question 11.If Usha is taller than Nisha; Nisha is taller than Asha; Alka is taller then Usha. Harsha is shorter than Asha; then who among them is the tallest?
    a. Usha
    b. Alka
    c. Nisha
    d. Asha

    Ans. Alka

    Explanation: Interpreting the above conditions in appropriate way-

    Usha > Nisha;

    Nisha > Asha;

    Alka > Usha;

    Harsha < Asha;

    Combining all above conditions, we get the following sequence-

    Alka > Usha > Nisha > Asha > Harsha.

    Hence, Alka is the tallest among others.

    Question 12.From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word: 

    DHARAMSALA
    a. MASALA
    b. ARAMANA
    c. RAMA
    d. SAHARA

    Ans. ARAMANA

    Explanation: The given word does not alphabet ‘N’. Hence, Option (b.) is the appropriate answer to the referenced problem.

    Question 13.If in a code GONE is written as ILPB then how may CRIB be written in that code?
    a. EUKY
    b. EKUY
    c. EYUK
    d. EOKY

    Ans. EOKY

    Explanation: GONE --------(+2)(-3)(+2)(-3) ------> ILPB;

    CRIB --------(+2)(-3)(+2)(-3) ------> EOKY;


    Question 15.If 12 x16 = 188 and 14 x18 = 248, then find the value of 16 x20 = ?
    a. 320
    b. 360
    c. 316
    d. 318

    Ans. 316

    Explanation: 12 x 16 = 192 – 4 = 188;

    14 x 18 = 252 – 4 = 248;

    Similarly, 16 x 20 = 320 -4 = 316;

    Question 16.Find the missing number from the given alternatives. 


    a. 60
    b. 62
    c. 64
    d. 66

    Ans. 64

    Explanation: The numbers in clockwise direction are the consecutive multiple of 8. Hence, the required number will be 8*8 = 64;

    Question 17.One morning, Raju walked towards the sun. After some time he turned left and again to his left. Which direction is he facing?
    a. North
    b. South
    c. East
    d. West

    Ans. West

    Explanation: Initially, Raju is heading towards East direction. He turned to the left and now he is heading towards North. He turned again to his left. Now, he will be in West direction.

    Question 18.One or two statements are given followed by two conclusions/assumptions, I and II. You have to consider the statement to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement. Indicate your answer. 

    Statements: 1. If people are intelligent, they should be creative. 
    Assumptions: 

    I. Creativity and intelligence are related.

    II. Creative people are intelligent.

    a. Only conclusion I follows
    b. Only conclusion II follows
    c. Both conclusion I and conclusion II follow
    d. Neither conclusion I nor conclusion II follows

    Ans. Both conclusion I and conclusion II follow

    Explanation: In the statement, it is clear that intelligence and creativity are co-related with each other positively. Hence, option (c.) is the correct answer.

    SSC CGL Syllabus 2018: Tier I, II, III and IV with Exam Pattern

    Question 19. How many rectangles are there in the given figure? 


    a. 8
    b. 15
    c. 24
    d. 30

    Ans. 30

    Explanation: After counting the rectangle, the answer will be 30.

    Question 20.In a village some of the goldsmiths are literates. Which diagram shows literate goldsmiths?

    a.

    b.

     

    c.

    d.


    Ans. b.

    Explanation: It is clearly understood that if some goldsmiths are literate, then others are illiterate. Hence, option (b.) better represent this axiom.

    Question 21.Which answer figure will complete the pattern in the question figure? 


    a. 


    b. 


    c.


    d. 


    Ans. a.

    Explanation: By reversing the figure which falls in the third quadrant, we can find the right solution i.e. option (a.).

    Question 22.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.


    a. 


    b. 

    c. 

    d. 


    Ans. d.
    Explanation: By superimposing the problem figure on each option. Hence, option (d.) will be the correct answer.

    Question 23.A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened. 


    a. 


    b. 


    c. 


    d. 


    Ans. d.

    Explanation: by reversing the process after punching, we will get the final shape as depicted in option(d.).

    Question 24.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure? 


    a. 


    b. 


    c. 


    d. 


    Ans. d.

    Explanation:  The glass image is always 180 degrees inverted through the mirror. Hence, option(d.) is the most appropriate answer.

    Question 25.In this question, the sets of numbers given in the alternatives are represented. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., O can be represented by 03,11, etc., and 'F' can be represented by 55, 68, etc. Similarly you have to identify the set for the word 'BEAD'. 


    a. 97, 32, 14, 56
    b. 88, 41, 20, 57
    c. 57, 32, 41, 87
    d. 75, 14, 20, 57

    Ans. 57, 32, 41, 87

    Explanation:

    Let us find all possible combinations for the word BEAD.

    B = 57, 65, 79, 88, 96;

    E = 01, 14, 20, 32, 43;

    A = 02, 10, 24, 33, 41;

    D = 56, 69, 75, 87, 99;

    From this number combinations, we can conclude that option(c.) is the most appropriate answer to this.

    SSC CGL Tier-I Exam Previous Year Papers with Solutions

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF