Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

SSC CGL solved question paper Tier-I exam held on 4 September 2016: English language & Comprehension

Jun 21, 2018 17:39 IST
    SSC CGL solved paper
    SSC CGL solved paper

    In this article, we are providing all 25 solved questions of English language & comprehension asked in SSC CGL tier-1 exam held on 4thSeptember, 2016 (Morning shift). Please go through the following table to find the asked question’s distribution in this exam-

    Sub-topics

    No. of questions

    Spotting Errors

    3

    Fill in the Blanks

    3

    Antonyms

    1

    Synonyms

    1

    Spelling Errors

    1

    Idioms and Phrases

    3

    One Word Substitution

    3

    Sentence Improvement

    5

    Reading comprehension

    5

    From the above table, we can conclude that aspirants must focus more on sentence improvement, reading comprehension, idioms & phrases, one-word substitution, fill in the blanks, and spotting errors to ace the SSC CGL exam. Now, Let us have a look at the asked questions for more detailed insights of difficulty level of exam and types of questions-

    Question 1.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word. 
    EXAGGERATE
    a. MAGNIFY
    b. IMAGINE
    c. REINFORCE
    d. REITERATE
    Ans. MAGNIFY

    Explanation: ‘Exaggerate’ means ‘representing as being large’. Hence, ‘Magnify’ will be the most suitable synonym for it.

    Question 2.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word. 
    GREGARIOUS

    a. UNSOCIABLE
    b. UNSYMPATHETIC
    c. UNGRATEFUL
    d. UNATTRACTIVE
    Ans. UNSOCIABLE
    Explanation: ‘Gregarious’ is used for ‘a person who is very fond of company’. Hence, ‘Unsociable’ will the most appropriate antonym for ‘Gregarious’.

    Question 3.Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word.
    a. Serendipty
    b. Serendipity
    c. Serndipity
    d. Sernidipity
    Ans. Serendipity
    Explanation: ‘Serendipity’ represents the occurrence and development of events by chance in a happy or beneficial way, while other words are meaningless.

    SSC CGL 2018 English Language and Comprehension Preparation Strategy: Detailed Chapter-wise Syllabus

    Question 4.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error. If the sentence is free from error, click the "No error" option.
    Considering the (A) / gravity of the problems (B) / an early reply has expected (C) / No Error (D)

    a. A
    b. B
    c. C
    d. D
    Ans. C
    Explanation: The sentence after correction will be-“Considering the gravity of the problems an early reply is expected.”

    Question 5.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error. If the sentence is free from error, click the "No error" option.
    The Statesman has the (A) / larger circulation (B) / of all English dailies (C) / No Error (D)

    a. A
    b. B
    c. C
    d. D
    Ans. B
    Explanation: The correct sentence will be-“The Statesman has the largest circulation of all English dailies.

    Question 6.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error. If the sentence is free from error, click the "No error" option.
    I am very anxious (A) / to know how are you (B) / and mother are doing (C) / No Error (D)

    a. A
    b. B
    c. C
    d. D
    Ans. B

    Explanation: The correct formation of this sentence will be-“I am very anxious to know how you and mother are doing.

    Question 7.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative.
    Everything _____ carefully checked.

    a. has been
    b. have been
    c. are being
    d. is been
    Ans. has been
    Explanation: Such sentences are formed using past tense or present prefect/ perfect continuous tense. Hence, the correct sentence will be-“Everything has been carefully checked.”

    Question 8.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative.
    I've _____ finished painting the house.

    a. about
    b. nearing
    c. towards
    d. almost
    Ans. almost
    Explanation: The correct formation of sentence will be-“I’ve almost finished painting the house.”

    Question 9.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative.
    She _____ made him angry.

    a. have absolutely
    b. has certainly
    c. have certainly
    d. has absolutely
    Ans. has certainly
    Explanation: Such sentences are formed using past tense or present prefect/ perfect continuous tense. Hence, the correct sentence will be-“She has certainly made him angry.”

    Question 10.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.
    Burn your boats

    a. Have a burning desire to win
    b. Become extremely tired after working very hard
    c. Do something that makes it impossible to return to the previous situation
    d. Want to spend money as soon as you get it
    Ans. Do something that makes it impossible to return to the previous situation
    Explanation: This idiom means-“To do something that cannot be easily undone or reversed in the future.” Hence, option (d.) is the correct explanation for this idiom.

    SSC CGL 2018 Tier-I Exam: Preparation Tips and Strategy

    Question 11.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.
    Dressing-down

    a. Apply bandage
    b. Wear an expensive gown
    c. Give a scolding
    d. Pretend
    Ans. Give a scolding
    Explanation:  The person being scolded can be stated between "dress" and "down”. Hence, option (c.) is the correct explanation for this idiom.

    Question 12.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.
    Null and void

    a. Invalid
    b. Observant
    c. Uncontrolled
    d. Homeless

    Ans. Invalid

    Explanation: Null and Void idiom is used for those things, which has no legal effect. Hence, option (a.) is the correct explanation for this idiom.
    Question 13.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.
    Write or carve words on stone or paper

    a. Sketch
    b. Imprint
    c. Affix
    d. Inscribe
    Ans. Inscribe
    Explanation: Inscribe means writing or carve (words or symbols) on something.

    Question 14.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.
    Unable to pay one's debt

    a. Insolvent
    b. Impute
    c. Indebt
    d. Obligate
    Ans. Insolvent
    Explanation: Insolvent is a person, who is unable to pay debts owed.

    Question 15.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.
    Trouble and annoy continually

    a. Complaint
    b. Harass
    c. Punish
    d. Oppress
    Ans. Harass
    Explanation: Harass word is used for a person, who is subjected to aggressive pressure or intimidation.

    Question 16.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, choose "No improvement".
    The Chairman's harsh words like insult to injury to the embarrassed speaker.

    a. added
    b. evoked
    c. invoked
    d. No improvement
    Ans. added

    Explanation: The correct sentence after improvement will be-“The Chairman's harsh words added insult to injury to the embarrassed speaker.”

    Question 17.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, choose "No improvement".
    He is in of sorts today.

    a. out
    b. on
    c. outside
    d. No improvement
    Ans. out
    Explanation: The correct sentence after improvement will be-“He is out of sorts today.”

    Question 18.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, choose "No improvement".
    She told to me the news.

    a. said me
    b. said to me
    c. told me
    d. No improvement
    Ans. told me
    Explanation: The correct sentence after improvement will be-“She told me the news.”

    SSC CGL Syllabus 2018: Tier I, II, III and IV with Exam Pattern

    Question 19.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, choose "No improvement".
    The philanthropist bestowed a lakh to the orphanage.

    a. granted
    b. parted with
    c. donated
    d. No improvement
    Ans. donated
    Explanation: The correct sentence after improvement will be-“The philanthropist donated a lakh to the orphanage.”
    Question 20.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, choose "No improvement".
    There are a better ways of solving the problem.

    a. There are different ways of solving a problem.
    b. There is a better way of looking at the problem.
    c. There are better ways of solving the problem.
    d. No improvement
    Ans. There are better ways of solving the problem.
    Explanation: The correct sentence after improvement will be-“There are better ways of solving the problem.”

    Question 21. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. 

    In general it is better to use too little make-up than too much. The audience should not be aware that the actor's face is painted. For the actor who is playing his own age, the artist uses make-up to strengthen the features, particularly eyes and mouth, and to add lifelike colour to the face. Character make-up does these things in addition to transforming the face to another age, another type or another race. This transformation, particularly for young actors playing old characters, can be helped greatly by hats and hairdos. 

    Make-up consists of applying a base colour, then modelling the face by highlighting and shadowing (sinking the cheeks, for example, with a darker colour). Sometimes, modelling is done by applying false (putty or plastic) noses, enlarged eyebrows, or scars. Lines to suggest wrinkles are drawn on with a dark make-up pencil (brown or maroon, not black) or brush. Each line is highlighted with another line, either white or a light tint of the base colour. Lips are outlined and coloured, and a similar colour is applied to the cheeks. After make-up is complete, powder is applied.
    The artist uses make-up to strengthen the features, particularly eyes and mouth, and to add life like colours to the face for the actor who is playing _____.
    a. the lead role
    b. the old man or woman
    c. his own age
    d. the role of the clown
    Ans. his own age

    Explanation: The supporting lines to give the answer to this question are- “For the actor who is playing his own age, the artist uses make-up to strengthen the features, particularly eyes and mouth, and to add lifelike colour to the face.”

    Question 22. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. 

    In general it is better to use too little make-up than too much. The audience should not be aware that the actor's face is painted. For the actor who is playing his own age, the artist uses make-up to strengthen the features, particularly eyes and mouth, and to add lifelike colour to the face. Character make-up does these things in addition to transforming the face to another age, another type or another race. This transformation, particularly for young actors playing old characters, can be helped greatly by hats and hairdos. 

    Make-up consists of applying a base colour, then modelling the face by highlighting and shadowing (sinking the cheeks, for example, with a darker colour). Sometimes, modelling is done by applying false (putty or plastic) noses, enlarged eyebrows, or scars. Lines to suggest wrinkles are drawn on with a dark make-up pencil (brown or maroon, not black) or brush. Each line is highlighted with another line, either white or a light tint of the base colour. Lips are outlined and coloured, and a similar colour is applied to the cheeks. After make-up is complete, powder is applied.
    What do artists use to help young actors playing old men?
    a. Wig and moustache
    b. Hats and hairdos
    c. Wheel chairs and walking sticks
    d. False noses, enlarged eyebrows or scars
    Ans. Hats and hairdos

    Explanation: The supporting lines out of this paragraph to give answer to this question are-“This transformation, particularly for young actors playing old characters, can be helped greatly by hats and hairdos.” 

    Question 23. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. 

    In general it is better to use too little make-up than too much. The audience should not be aware that the actor's face is painted. For the actor who is playing his own age, the artist uses make-up to strengthen the features, particularly eyes and mouth, and to add lifelike colour to the face. Character make-up does these things in addition to transforming the face to another age, another type or another race. This transformation, particularly for young actors playing old characters, can be helped greatly by hats and hairdos. 

    Make-up consists of applying a base colour, then modelling the face by highlighting and shadowing (sinking the cheeks, for example, with a darker colour). Sometimes, modelling is done by applying false (putty or plastic) noses, enlarged eyebrows, or scars. Lines to suggest wrinkles are drawn on with a dark make-up pencil (brown or maroon, not black) or brush. Each line is highlighted with another line, either white or a light tint of the base colour. Lips are outlined and coloured, and a similar colour is applied to the cheeks. After make-up is complete, powder is applied.
    What is the correct sequence for make-up?
    a. Modelling the face by highlighting and shadowing then applying a base colour
    b. Highlighting and shadowing, then applying a base colour and modelling the face
    c. Applying a base colour, then modelling the face by highlighting and shadowing
    d. Shadowing and modelling, then applying a base colour for highlighting
    Ans. Applying a base colour, then modelling the face by highlighting and shadowing

    Explanation: The supporting lines out of this paragraph to give answer to this question are-“Make-up consists of applying a base colour, then modelling the face by highlighting and shadowing (sinking the cheeks, for example, with a darker colour).”

    Question 24. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. 

    In general it is better to use too little make-up than too much. The audience should not be aware that the actor's face is painted. For the actor who is playing his own age, the artist uses make-up to strengthen the features, particularly eyes and mouth, and to add lifelike colour to the face. Character make-up does these things in addition to transforming the face to another age, another type or another race. This transformation, particularly for young actors playing old characters, can be helped greatly by hats and hairdos. 

    Make-up consists of applying a base colour, then modelling the face by highlighting and shadowing (sinking the cheeks, for example, with a darker colour). Sometimes, modelling is done by applying false (putty or plastic) noses, enlarged eyebrows, or scars. Lines to suggest wrinkles are drawn on with a dark make-up pencil (brown or maroon, not black) or brush. Each line is highlighted with another line, either white or a light tint of the base colour. Lips are outlined and coloured, and a similar colour is applied to the cheeks. After make-up is complete, powder is applied.
    Lines are drawn with a dark make-up pencil or brush to suggest _____ .
    a. dimples
    b. wrinkles
    c. smiles
    d. pimples
    Ans. wrinkles

    Explanation: The supporting lines out of this paragraph to give answer to this question are-“Lines to suggest wrinkles are drawn on with a dark make-up pencil (brown or maroon, not black) or brush.”

    Question 25. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. 

    In general it is better to use too little make-up than too much. The audience should not be aware that the actor's face is painted. For the actor who is playing his own age, the artist uses make-up to strengthen the features, particularly eyes and mouth, and to add lifelike colour to the face. Character make-up does these things in addition to transforming the face to another age, another type or another race. This transformation, particularly for young actors playing old characters, can be helped greatly by hats and hairdos. 

    Make-up consists of applying a base colour, then modelling the face by highlighting and shadowing (sinking the cheeks, for example, with a darker colour). Sometimes, modelling is done by applying false (putty or plastic) noses, enlarged eyebrows, or scars. Lines to suggest wrinkles are drawn on with a dark make-up pencil (brown or maroon, not black) or brush. Each line is highlighted with another line, either white or a light tint of the base colour. Lips are outlined and coloured, and a similar colour is applied to the cheeks. After make-up is complete, powder is applied.
    When is powder usually applied?
    a. Before the make-up
    b. As make-up foundation
    c. After the make-up
    d. During the make-up
    Ans. After the make-up

    Explanation: The supporting lines out of this paragraph to give answer to this question are-“After make-up is complete, powder is applied.”

    SSC CGL Tier-I Exam Previous Year Papers with Solutions

     

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF