Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

SSC CGL solved question paper Tier-I exam 2016: Quantitative Aptitude

May 9, 2018 14:44 IST
    SSC CGL solved paper
    SSC CGL solved paper

    In this article, we have solved 25 questions of Quantitative Aptitude asked in SSC CGL Tier-1 exam 2016. This exam was organized from 27thAugust to 11thSeptember, 2016. These solved questions will give a gist of the type of questions, their difficulty level, and expected time spent on each question.

    In this section, Most of the questions were from number system, geometry, and data interpretation. It is surprising that SSC did not put the questions from mixture & allegations, partnership, algebra, and time & work. However, we would suggest you not to leave these topics during preparation. The difficulty level of questions is moderate and it is very hard to tackle them with less practice. Let us go through all of them-

    Question1. A clock gains 15 minutes per day. If it is set right at 12 noon, the time it shows at 4 AM is
    a. 4.20 AM
    b. 4.30 AM
    c. 4.02 AM
    d. 4.10 AM
    Ans. d.
    Explanation:
    The difference between 12:00 noon and 4 AM is 16 hours.
    if a clock gains 15 minutes in 24 hours, then it will gain= 15*16/24= 10 minutes in 16 hours.
    Hence, the clock will show time = 4:10 AM at 4 AM.

    Question2. A home theatre set is Rs. 4950. If two successive discounts of 20% and 15% are given, then its selling price is

    a. Rs.3366

    b. Rs.6633

    c. Rs.3636

    d. Rs.6363

    Ans. a.

    Explanation: After first discount, the selling price of home theatre = 4950*80%= Rs. 3960.

    After second discount, the selling price= 3960*85%= Rs. 3366.

    Question3. If 15% of x is three times of 10% of y, then x:y =

    a.1:2

    b. 2:1

    c. 3:2

    d. 2:3

    Ans. b.

    Explanation: Given: x*15% = 3*y*10%;

    x: y= 30: 15= 2: 1;

    SSC CGL 2018 Quantitative Aptitude Preparation Strategy: Detailed Chapterwise and Yearwise Analysis

     

    Question4. A bookseller bought 500 text books for  20,000. He wanted to sell them at a profit so that he get 50 books free. At what profit percent should he sell them?

    a.10

    b.20

    c.15

    d. 10.5

    Ans. a.

    Explanation: The price of 500 text books = Rs. 20000 (given).

    If bookseller wants to sell 450 books after saving 50 textbooks, then the price of 450 textbooks = 20000*450/500 = Rs. 18000.

    The profit to be earned = Rs. 20000 – Rs. 18000 = Rs. 2000.

    Hence, the profit in %= 2000*100/20000= 10%.

    Question5. 20% of a man's salary is paid as rent, 60% are his living expenses and 10% are his savings. If he spends remaining 30 on the education of his children, find his salary

    a. 300

    b. 900

    c. 3000

    d. 9000

    Ans. a.

    Explanation: The salary in percentage spent on eduction of children= 100-(20 + 60 + 10) = 10%.

    Let the salary is Rs. x.

    x*10% = 30; = > x= Rs. 300.

    Question6. A gun is fired at a distance of 6.64 km away from Ram. He hears the sound 20 seconds later. Then the speed of sound is

    a. 664 m/s

    b. 664 km/s

    c. 332 m/s

    d. 332 km/s

    Ans. c.

    Explanation:  The speed of sound = Distance/time;

    = (6.64 *1000 m)/20 seconds= 332 m/s.

    Question7. The simple interest on Rs. 2000 for 2 years at Rs. 75 per thousand per annum will be

    a. Rs.150

    b. Rs.300

    c. Rs.600

    d. Rs.400

    Ans. b.

    Explanation: Interest rate= Rs. 75 per thousand= 7.5 per cent.

    Hence, the simple interest= 2000*2*7.5/100= 300.

    Question8. If x = 1 + √2 + √3, then the value of x2 - 2x - 4 is

    a. √6

    b. 2√3

    c. 3√2

    d. 2√6

    Ans. d.

    Explanation:

     

    Question 10. If ΔABC is an equilateral triangle of side 16 cm, then the length of altitude is

    a. 2√3 cm

    b. 4√3 cm

    c. 8√3 cm

    d. 5√3 cm

    Ans. c.

    Explanation: The length of altitude in equilateral triangle= 3/2*side= 83 cm.

    SSC CGL 2018 Tier-I Exam: Preparation Tips and Strategy

     

    Question 11. O is the circumcentre of ΔABC. If AO = 8 cm, then the length of BO is

    a. 12 cm

    b. 3 cm

    c. 6 cm

    d. 8 cm

    Ans. d.

    Explanation:  In case of circumcentre, AO=BO=CO= 8 cm.


    Question 12. Given that tan(θ + 15°) = √3. Then the value of θ is?

    a. 15°

    b. 75°

    c. 45°

    d. 65°

    Ans. c.

    Explanation: tan(θ + 15) = √3 = tan60;

    θ + 15 = 60; θ= 45;

    Question 13. The least number of square tiles of side 41 cms required to pave the ceiling of a room of size 15m 17cm long and 9m 2 cm broad is:

    a. 902

    b. 656

    c. 738

    d. 814

    Ans. d.

    Explanation: The length of room = 1517 cm.

    The breadth of room = 902 cm.

    The no. of tiles to cover the room = (1517*902)/41*41= 814.

    Question 14. The average of fruits offered in a temple in a week was 75. The average of fruits offered in six days excluding Tuesday was 72. How many fruits were offered on Tuesday?

    a. 90

    b. 93

    c. 72

    d. 92

    Ans. b.

    Explanation:  The average fruits offered in a week = 75;

    Hence, the total number of fruits offered in a week = 75*7= 525.

    The average fruits offered excluding Tuesday = 72;

    Hence, the total number of fruits offered excluding Tuesday= 72*6=  432.

    The number of fruits offered in temple on Tuesday= 525 – 432= 93.

    Question 15. If a= x1/3y1/3+x-1/3y-1/3, then a3 – 3ay – x is equal to

    a. y2 / x

    b. x2 / y

    c. a2 / x

    d. a2/y

    Ans.

    Explanation: Substitute x=8 and y=1 in the above given equation;

    a= 2*1+2-11-1= 5/2;

    Put these value in the given equation-

    a3 – 3ay – x = (5/2)3-3*(5/2)*1 - 8 = 125/8 -15/2 -8 = 1/8.

    Putting all these values in all options, we get option (a.) to be the true answer.

    Question 16. If  x + 1/5=5, then the value of 6x/(x2+x+1).

    a. 1

    b. 2

    c. 3

    d. 4

    Ans. a.

    Explanation: x= 5-0.20=4.8;

    x2+x+1= (4.8)2+4.8+1= 28.8;

    Hence, the result will be=(6*4.8)/28.8=28.8/28.8 = 1;

    Question 17. If a > b > 0, AB = a - b cm, BC = 2√ab cm, CA=a + b; then ABC is

    a. 45°

    b. 60°

    c. 90°

    d. 120°

    Ans. c.

    Explanation: Looking at the sides of triangle, we can observe that CA2 = AB2 + BC2;

    Hence, the triangle is right-angled at point B.

    Question 18. PR is a tangent to a circle with centre O and radius 4 cm at point Q. If POR = 90°, OR = 5 cm and OP = 20/3 cm, then the length of PR is:

    a. 3 cm

    b. 16/3 cm

    c. 23/3 cm

    d. 25/3 cm

    Ans. d.

    Explanation: Since, POR triangle is a right-angled triangle;therefore, PR =(5)2+(20/3)2=25/3 cm.


    SSC CGL Syllabus 2018: Tier I, II, III and IV with Exam Pattern

     

    Question 19. From a point, 40 m apart from the foot of a tower, the angle of elevation of its top is 60°. The height of the tower is

    a. 40√3

    b. 40√3 cm

    c. 40√3 m

    d. 40√2 m

    Ans. c.

    Explanation: tan60 = Height of tower/base distance;

    Tower height = 40√3 m;


    Question 20. The radius of a sphere and hemisphere are same. The ratio of their total surface area is

    a. 3:1

    b. 2:1

    c. 3:2

    d. 4:3

    Ans. d.

    Explanation: if the radius are same for sphere and hemisphere.

    Then, the surface area of sphere= 4πr2

    The total surface area of hemisphere= 3 πr2;

    Hence, the ratio = 4:3

    Question 21. Two equal arcs of two circles subtend angle of 60° and 75° at the centre. The ratio of the radii of the two circles is

    a. 5/4

    b. 3/2

    c. 4/5

    d. 2/3

    Ans. a.

    Explanation:


    Question 22. Study the following graph carefully and answer the questions

    Which state has the maximum percentage of electrified villages?

    a. B

    b. C

    c. D

    d. F

    Ans. c.

    Explanation: It is obvious to the figure that villages of state D has the highest electricity.

    Question 23. Study the following graph carefully and answer the questions

    If the Central Government desires to give aid for speedy electrification starting from states with least electrification, which state will get fourth rank in order of priority?

    a. F

    b. C

    c. E

    d. B

    Ans. d.

    Explanation: The order of electricity in villages of the state is given below-

    C < A < F < B < E < D

    Question 24. Study the following graph carefully and answer the questions

    How many States have at least 60% or more electrified villages?

    a. Five

    b. Three

    c. Four

    d. Two

    Ans. a.

    Explanation: The average % number of electrified villages in all states= 25 +45 + 20 + 60 + 55 + 30 = 235/6.

    The 60% of this figure = 23.5. hence, there are five states, which have more electricity than others.

    Question 25. Study the following graph carefully and answer the questions

    Which state has twice the percentage of villages electrified in comparison to state F?

    a. A

    b. E

    c. D

    d. C

    Ans. c.

    Explanation: it is obvious that state D has the twice electrified villages than F.

    SSC CGL Tier-I Exam Previous Year Papers with Solutions

    Sub-Topics

    No. of questions

    Number system

    5

    Percentages

    2

    Averages

    1

    Simple and Compound Interest

    1

    Profit, Loss, and Discount

    2

    Mixture and Allegation

     

    Time and Distance

    1

    Geometry

    4

    Mensuration

    3

    Trigonometry

    2

    Data Interpretation

    4

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF