Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

SSC GD Constable exam reasoning study material: Mathematical Operations-I

May 2, 2018 12:50 IST
    SSC GD mathematical operations
    SSC GD mathematical operations

    SSC GD Constable Exam is conducted every year for recruiting candidates for Delhi Police, CISF, and other para military forces on constable post. This post is the most awaited among the rural candidates, who wish to join police and other paramilitary forces. The educational eligibility criteria for this post is 10+2. This exam consists of four subjects same as the other exams conducted by SSC. Reasoning section is one of them and considered typical for this exam. If you have studied well, then you can surely crack the tier-1 exam. The difficulty level of this examination is easy.

    In this article, we have shared a list of 10 questions based on mathematical operations with proper explanations. The difficulty level is easy to moderate, so all readers can understand, what mathematical operations questions are all about. Let go through all of them-

    SSC GD Constable reasoning study material: Mathematical Operations

    Online Quiz

    1. If ‘x’ means ‘minus’, ‘-’ means ‘division’, ‘+’ means ‘multiplication’, and ‘/‘ means ‘addition’. Which of the following will be the value of the expression  275 x 25 + 6 – 24 / 15?
    a. 130.95
    b. 135.15
    c. 141.12
    d. 145.15
    Ans.:-d.
    Explanation:-

    = 275 x 25 + 6 – 24 / 15;
    Change the mathematical signs as per the question stating and apply BODMAS rule-
    = 275 - 125 x 16 / 14 + 13;
    = 275 + 13 – 142.85
    = 145.15

    2. If ‘A’ means ‘minus’, ‘C’ means ‘division’, ‘B’ means ‘multiplication’, and ‘D‘ means ‘addition’. What will be the value of 325 D 35 C 70 B 20 A 5?
    a. 310
    b. 320
    c. 330
    d. 340
    Ans.:-d.
    Explanation: -

    = 325 D 35 C 70 B 20 A 5
    Change the mathematical signs as the question states and apply BODMAS rule-
    = 325 + 35 / 70 * 20 - 5
    = 325 – 5 + 10
    = 330

    3. If a – b means a / b, a/b means a * b, a*b means a + b, then 10 – 1 x 10 / 10 + 1 x 1 =?
    a. 0
    b. 1
    c. 10
    d. 11
    Ans.:-c.
    Explanation:-
    In the above conditions, it is obvious ------a + b = a - b;
    = 10 – 1 x 10 / 10 + 1 x 1
    Use the above conditions in the above equation and apply BODMAS rule-
    = 10 / 1 + 10 - 10 * 1 / 1;
    = 10 + 10 -10
    = 10

    4. Which one of the following four interchanges in signs and numbers would make the given equation correct?
    (6 / 2) x 3 = 0

    a. / and  x, 2 and 3
    b. - and  x, 2 and 6
    c. / and x, 2 and 6
    d. - to x, 2 and 3
    Ans.:-d.
    Explanation:-
      Considering each case separately-
    a) Making the interchanges given in (a.), we get 6 x 3 / 2 = 0; 9 = 0, which is false.
    b) Making the interchanges given in (b.), we get 6 x 2 - 3 = 0; 9 = 0, which is false.
    c) Making the interchanges given in (c.), we get 2 x 6 / 3 = 0; 4 = 0, which is false.
    d) Making the interchanges given in (c.), we get 6 / 3 - 2 = 0; 0 = 0, which is true.
    Hence, Option (d.) is the correct answer.

    5. If signs ‘+’ and ‘/’ and numbers 3 and 2 are used interchangeably, then which of the following equation would be correct?
    a. 14 / 2 + 3 = 10
    b. 4 / 2 + 3 = 10
    c. 1 / 2 + 3 = 3
    d. 14 + 3 /2  = 10
    Ans.:-d.
    Explanation:-
    Apply the conditions in the all given options;
    Option (a.):  14 + 3 / 2 = 10; 17 / 2 = 10; 8.5 = 10, which is not true.
    Option (b.):  4 + 3 / 2 = 10; 4 + 1.5 = 10 ; 5.5 = 10, which is not true.
    Option (c.):  1 + 3 / 2 = 3; 4 /2 = 3;  2 =3, which is not true.
    Option (d.):  14 /2 + 3 = 10;  7 + 3 = 10; 10 = 10, which is true.

    6. Correct the following question by interchanging the two signs-
    9 + 5 /4 x 3 -6 =12

    a. – and /
    b. + and x
    c. / and x
    d. / and +
    Ans.:-a.
    Explanation:-
    Applying each option in the given number equation-
    Option (a.):
    = 9 + 5 /4 x 3 -6;
    = 9 + 5 -4 x 3 /6;
    = 14 – 2 = 12.

    7. If Q means 'add to', P means 'multiply by', R means 'subtract from' and S means 'divide by' then 12 P 12 R 28 Q 7 S 7 = ?
    a. 127
    b. 122
    c. 117
    d. 217
     Ans.:- c.
    Explanation:-

    = 12 P 12 R 28 Q 7 S 7;
    = 12 x 12 – 28 + 7 / 7;
    = 144 – 28 + 1;
    = 117.

    8. If ‘+’ denotes ‘greater than’, ‘-‘ denotes ‘less than’, ‘x’ denotes ‘not greater than’, ‘/’ denotes ‘not less than’; then choose statement in the following question-
    a – b – c implies:

    a. a – b + c
    b. b + a - c
    c. b x c + a
    d. a + b / c
    Ans.:-b.
    Explanation:-
    Apply all these condition in the given problem-
    a – b – c = > a < b < c ------(i);
    a – b + c = > a < b > c , which is not true.
    b + a - c = > b > a <c , which is true.

    9. Select the correct set of symbols, which will fit in the given equation?
    24  2  6  30  6 = 32

    a. *, -, /, +
    b. *, /, +, -
    c. *, +, -, /
    d. /, -, +, *
    Ans.:- b.
    Explanation:-
    Applying all of the given option in sequence in the given number equation-
    Option (a.):
    = 24 * 2 - 6 / 30 + 6
    = 48 – 0.20 + 6 = 53.80, which is not true.
    Option (b.):
    = 24 * 2 / 6 + 30 - 6
    = 48 / 6 + 30 -6
    = 8 + 30 -6 = 32, which is true.

    10. If `+’ means `x’, `-‘ means `÷’, `x’ means `-‘and `÷’ means `+’, then what will be the value of
    32 ÷ 8 – 2 x 3 + 8 = ?

    a. 8
    b. 12
    c. 18
    d. None of these
    Ans.:-b.
    Explanation:-

    = 32 ÷ 8 – 2 x 3 + 8;
    Replace the sign as per the question and apply BODMAS rule-
    = 32 + 8 / 2 – 3 x 8;
    = 32 + 4 -24;
    = 12
    For more related material, keep on coming to us our SSC exams webpage.

    All the Best!

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF