1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018 |  

SSC GK Miscellaneous questions Set-1: Indian Politics

Jun 28, 2017 17:24 IST
  • Read in hindi
ssc gk
ssc gk

In this article, we have prepared a set of 20 questions based on Indian politics keeping SSC pattern and difficulty level of exam in mind. These are general questions, which are asked rotationally year after year. Let us take a look.

Indian Politics

  1. Which is considered  as the heart and soul of the Indian Constitution by Dr. Ambedkar?
    a.) Right to Equality
    b.) Right to Education
    c.) Right to Freedom of Speech
    d.) Right to constitutional Remedies
  2.  Who was the president of India at the time of proclamation of emergency in 1976
    a.) Fakhruddin Ali Ahmed
    b.) Zakir Hussain
    c.) V. V. Giri
    d.) Neelam Sanjeeva Reddy
  3.  ____________ has the power to suspend the operation of Fundamental Rights guaranteed by Indian Constitution.
    a.) The Supreme Court of India
    b.) Union Cabinet
    c.) Parliament
    d.) The President of India
  4. Who is the highest law officer of a state?
    a.) Secretary General 
    b.) Law minister
    c.) Attorney General
    d.) Governor
  5. Select the minimum age required to become the Prime Minister of India?
    a.) 18 years
    b.) 21 years
    c.) 25 years
    d.) 35 years
  6. The Prime Minister of India is _________.
    a.) The chief of government
    b.) Chief advisor to The President
    c.) Head of Council of Ministers
    d.) All the above 
  7. ___________ is the Commander-in-Chief of Indian Armed Forces.
    a.) Parliament
    b.) The President
    c.) The Prime Minister
    d.) Army Chief
  8.  ___________ appoints the Attorney General of India.
    a.) Chief Justice 
    b.) President
    c.) Law Minister
    d.) Parliament 
  9. Name the first vice president of India?
    a.) Zakir Hussain
    b.) Dr. S. Radhakrishnan
    c.) V V Giri
    d.) Mohd. Hidyatullah
  10. _______________ was the first person to address Gandhiji as ‘Father of Nation’.
    a.) Lala Lajpat Rai
    b.) Bankim Chandra Chattopadhyay
    c.) Netaji Subhas Chandra Bose
    d.) Sardar Ballabhbhai Patel
  11. On Which year was Indian Planning Commission constituted?
    a.) 1947
    b.) 1948
    c.) 1949
    d.) 1950
  12. Directive Principles of State Policy have been borrowed by the Indian Constitution from the constitution of which country?
    a.) UK
    b.) Ireland
    c.) Scotland
    d.) America
  13. On Which year was the first National Income Committee constituted?
    a.) 1947
    b.) 1949
    c.) 1950
    d.) 1951
  14. ________________ was the first person to refer to Subhas Chandra Bose as “Netaji”.
    a.) Pt. Jawahar Lal Nehru
    b.) Mahatma Gandhi
    c.) Rabindranath Tagore
    d.) Bhagat Singh
  15. ____________ has launched Aam Aadmi Party recently.
    a.) Anna Hazare
    b.) Kiran Bedi
    c.) Arvind Kejriwal
    d.) Kumar Vishwas
  16.  Which act ensures that every child gets school education?
    a.) RTI
    b.) RTE
    c.) Scholarship
    d.) Apprentice
  17.  How many members can the President of India nominate for Rajya Sabha?
    a.) 0
    b.) 3
    c.) 5
    d.) 6
  18. After how many years are Lok Sabha elections conducted?
    a.) Every 3 years
    b.) Every 4 years
    c.) Every 4.5 years
    d.) Every 5 years
  19.  Who elects the members of Rajyasabha?
    a.) People of India
    b.) Lok Sabha Members
    c.) elected members of legislative assembly
    d.) elected members of legislative council
  20. The minimum age to contest Loksabha elections is?
    a.) 21 years
    b.) 25 years
    c.) 30 years
    d.) 35 years

Answers:-

1. d

2. a

3. d

4. c

5. c

6. d

7. b

8. d

9. b

10. d

11. d

12. b

13. b

14. b

15. c

16. b

17. a

18. d

19. c

20. b

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
X

Register to view Complete PDF