1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

UPSC IAS Prelims 2015 : Indian Economy : MCQs of Budget 2015-2016(Part-3)

Jun 19, 2015 15:00 IST

    1. With respect to New Renewable Energy, consider the following statements:

         1. The Ministry of New Renewable Energy has revised its target of renewable energy capacity to 1, 75,000 MW till 2022.
         2. The respective target of solar and wind Energy is 1, 00,000 MW and 60,000 MW respectively till 2022.
         3. Jawaharlal Nehru National Solar Mission target was 20,000 MW of grid connected solar power by 2022.

    Select the correct answer using the code given below

    (a) 1 only
    (b) 1 and 2 only
    (c) 1, 2 and 3
    (d)  2 and 3 only

    Answer .c

    2. The deposit scheme named Sukanya Samridhi Yojana for girl child under which programme has been created?

    (a) Beti Bachao Beti Padhao
    (b) Laadli scheme
    (c) janani suraksha karyakram
    (d) Beti mahotya yojna

    Answer .a

    3. With respect to FAME, consider the following statements:

         1. The Scheme was launched by Ministry of Road Transport and Highways.
         2. The Scheme is Faster Adoption and Manufacturing of (Hybrid &) Electric Vehicles.

    Which of the statements given above is/are correct?

    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2

    Answer .b

    4. Consider the following statements:

       1. Deen Dayal Upadhyay Gramin Kaushal Yojana will be launched for enhancing the employability of rural youth.
       2. Disbursement will be through a digital voucher directly into qualified student’s bank account.

    Which of the statements given above is/are correct?

    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2

    Answer .c

    5. With respect to Pradhan Mantri Vidya Lakshmi Karyakram, consider the following statements:

       1. Through this scheme Scholarship and educational loan would be given.
       2. It will enable all poor and middle class students to pursue higher education of their choice without any constraint of funds.

    Which of the statements given above is/are correct?

    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2

    Answer .c

    6. Consider the following statements:

       1. The Clean Energy Cess has been increased from Rs100 to Rs200 per metric tonne of coal to finance clean environment initiatives.
       2. Excise duty on sacks and bags of polymers of ethylene other than for industrial use is being decreased from 15% to 12%.  
       3. In Direct tax 100 percent deduction for contributions made to Swachh Bharat Kosh has been proposed.

    Select the correct answer using the code given below

    (a) 1 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 1, 2 and 3
    (d)  2 and 3 only

    Answer .b

    7. Consider the following statements:

    1. Deduction in respect of health insurance premium has been increased from Rs15, 000 to Rs25, 000.
    2. The limit on deduction on account of contribution to a Pension Fund and the New Pension Scheme is proposed to be increased from Rs1 lakh to Rs1.5 lakh.

    Which of the statements given above is/are correct?

    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2

    Answer .c

    8. With respect to National optical Fibre Network programme (NOFNP), consider the following statements:

        1. It aims to connect all Gram Panchayats in the country through optical fibre cable (OFC) and thereby bridging the connectivity gap between Gram Panchayats and Blocks.
       2. NOFNP will cover 7.5 lakh kilometres connecting 5.5 lakh villages.

    Which of the statements given above is/are correct?

    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2

    Answer .a

    9. With reference to GIFT consider the following statements:

        1. It is proposed to be developed in Kachchh District of Gujarat.
        2. Gujarat International Finance Tec-City is being developed as a hub for the global finance services industry in India.

    Which of the statements given above is/are correct?

    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2

    Answer .b

    10. Government in the Budget 2015-16 has proposed to reduce the corporate tax from 30% to _______ over next four years.

    (a)28
    (b)27
    (c)26
    (d)25

    Answer .d

    For more IAS Prelims Questions click here

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF