1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

UPSC IAS Prelims Exam : Modern History : MCQ Set 7

Oct 23, 2015 19:29 IST

    1. Which of the following statements are correct regarding Ryotwari settlement?

    (1) The Zamindar was responsible to pay land revenue to the state.
    (2) A patta was maintained to keep the records of land revenue.
    (3) Land revenue was based on the quality of the soil and nature of crop grown

    Codes
    (a) 1 and 2 only
    (b) 2 and 3 only
    (c) 1 only
    (d) All of these

    Ans. b

    Explnation : Ryotwari settlement was directly done with the peasants. Land revenue was directly taken from Ryots (peasants).

    2. Which of the following statements are correct about Bombay Plan?

    (1) It was published by leading industrialist of India.
    (2) It focused only on industrialization in India.

    Codes
    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2

    Ans. a

    Explnation : Bombay Plan aimed to double the output of agricultural sector and a five-fold growth in industrial output.

    3. Which of the following were the salient features of Charter Act, 1833?

    (1) It marked the beginning of legislature in India.
    (2) It completely abolished the trade monopoly of East India Company in India

    Codes
    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2

    Ans. c

    Explnation : The company became the political agent of British Crown in India. It provided for a single Central Legislative Assembly in India.

    4. Which of the following statements regarding The Government of India Act, 1919 is/are correct?


    (1) The term of Legislative Assembly was to be three years
    (2) The distribution of seats among different provinces was based on the population
    (3) Principle of separate electorate was extended to Sikhs.  

    Codes:
    (a) 1 and 2 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) All of the above

    Ans: b

    Explnation : The distribution of seats among the different provinces was based on the relative importance of the provinces.

    5. Which of the following statements are correct?

    (1) Codification of laws was done by Lord Cornwallis
    (2) Financial decentralization for the first time was done by Lord Ripon

    Codes
    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2

    Ans. a

    Explnation : Lord Mayo was the first Viceroy to take steps for financial decentralization.

    6. What was the role of Tatia Tope in 1857 mutiny?

    (1)    He helped Begum Hazrat Mahal to capture Awadh.
    (2)    He was commander-in-chief of the army of Nana Saheb
    (3)    He organized Bhils of Panchamahal region against the British
       
     Codes:
    (a) 2 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) All of the above

    Ans. c

    Explnation : Tatia Tope helped to coordinate between Rani Laxmibai and Nana Saheb.

    7. What was the main reason for the rise of Faraizi movement?

    (a) Attack of Christian missionaries on Islamic religion.
    (b) Oppression of Muslim tenants by the East India Company
    (c) Oppression of Muslim tenants by Hindu Zamindars
    (d) Ambition to make India an Islamic country

    Ans. b

    Explnation : The movement was started by Haji Shariatullah and was continued by his son Dadu Mian to expel English intruders from Bengal.

    8. Which of the following pairs are correctly matched?

    (1) Ramosi rising                    Chittur Singh
    (2) Santhal rising                    Birsa Munda
    (3) Satara revolt                     Dhar Rao

    Codes:
    (a) 1 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) All of the above

    Ans. b

    Explnation : Santhal revolt was led by Kanhu and Sidhu. Birsa Munda was a charismatic leader and organized Munda tribe against British.


    9. Which of the following pairs are correctly matched?

    (1) India League                                         Dadabhai Nauroji
    (2) Poona Sarvajanik Sabha                      MG Ranade
    (3) Bombay Presidency Association       Badruddin Tyabji

    Codes:
    (a) 1 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) All of the above

    Ans: ( c)

    Explnation : India League was founded by Babu Sisir Kumar Ghosh. The objective was to stimulate the sense of nationalism among the people.

    10. The Bombay Presidency Association was formed in 1885 in opposition to

    (1) Salt tax
    (2) Lytton’s reactionary policies
    (3) Ilbert’s bill controversy
    (4) British land revenue policy

    Codes:
    (a) 1, 2 and 4 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) All of the above

    Ans. c

    Explnation : The Bombay Presidency Association was formed by Mehta, Telang and Tyabji.

    National Movement

    11. Bal Gangadhar Tilak was sentenced to six years transportation in 1908

    (a) for organizing Swadeshi movement against the British
    (b) for seditious writing in his newspaper Kesari
    (c) for inciting violence during Surat session
    (d) None of these

    Ans. b

    Explnation : After Surat split, the government tried to suppress the extremist leaders by charging them in different cases. Tilak was imprisoned for six years for his anti-British stand in his newspaper Kesari.

    12. After the Partition of Bengal, which of the following were the parts of ideology of the extremist leaders?

    (1) Belief in the power of masses
    (2) Swaraj as the ultimate goal
    (3) Supporting the self sacrifice and Direct political action

    Codes:
    (a) 2 only
    (b) 1 and 2 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) All of the above

    Ans. d

    Explnation : After the partition of Bengal, the moderates and extremists leaders had different views and attitudes, the moderates did not believe in the capacity of the masses.

    13. Which of the following statements are correct about Ghadar party?

    (1) The first president of the party was Lala Hardyal
    (2) It was based out of San Francisco

    Codes
    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2

    Ans. b

    Explnation : The first president of the party was Sohan Singh Bhakana. Lala Hardyal was its general secretary.

    14. Who among the following were associated with Home Rule League?

    (1) B.P Wadia
    (2) George Arundale
    (3) Indulal Yagnik

    Codes:
    (a) 2 only
    (b) 1 and 2 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) All of the above

    Ans. d

    Explnation : B.P Wadia, George Arundale, Indulal Yagnik, Jamnadas Dwarkadas etc were prominent members of Annie Besant’s Home Rule League.

    15. Which of the following statement(s) regarding The Government of India Act, 1919 is/are correct?

    (1) The tenure of Legislative Assembly was to be three years.
    (2) The distribution of seats among different provinces was based on the population.
    (3) System of diarchy was introduced in provincial governments.  

    Codes:
    (a) 1 and 2 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) All of the above

    Ans: b

    Explnation : The distribution of seats among different provinces was based on the relative importance of the provinces.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF