Jagran Josh Logo
  1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 1 December 2015

Dec 1, 2015 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like Mission Innovation, Breakthrough Energy Coalition and Dr APJ Abdul Kalam IGNITE awards 2015 among others.

1.    Identify the former Indian test captain. He resigned as chief mentor of Mumbai Indians IPL team?
a)    Anil Kumble
b)    Sourav Ganguly
c)    Rahul Dravid
d)    Sachin Tendulkar

2.    Identify the focus area of Mission Innovation that was launched by world leaders on 30 November 2015 in Paris?
a)    Tackling terrorism
b)    Clean energy
c)    Illegal migration
d)    Natural Disasters

3.    Who among the following led the formation of Breakthrough Energy Coalition on 30 November 2015 to reduce demand for fossil fuels?
a)    Barack Obama
b)    Narendra Modi
c)    Ban Ki-moon
d)    Bill Gates

4.    President Pranab Mukharjee on 30 November 2015 presented Dr APJ Abdul Kalam IGNITE awards 2015 to how many school students?
a)    20
b)    25
c)    40
d)    56

5.    As per the Measuring the Information Society Report released by the International Telecommunication Union on 30 November 2015 what was India’s rank in the ICT Development Index?
a)    131
b)    132
c)    133
d)    134

6.    International Monetary Fund (IMF) on 30 November 2015 included a currency into its elite reserve currency basket. Name it?
a)    Japanese Yen
b)    China's Yuan
c)    German Deutschmark
d)    French Franc

7.    Chinese currency Yuan was in news in last week of December 2015. Yuan is also known as
a)    Renminbi
b)    Abbasi
c)    Toman
d)    Pataca

8.    The Union Government on 30 November 2015 launched the injectable Inactivated Polio Vaccine (IPV) as part of its commitment to the
a)    Global Polio Endgame Strategy
b)    International Polio Endgame Strategy
c)    United Nations Polio Endgame Strategy
d)    India’s Global Polio Endgame Strategy

9.    Name the Polish professional footballer who on 30 November 2015 was awarded with four separate official Guinness World Records certificates?
a)    Franck Ribéry
b)    Mario Götze
c)    Robert Lewandowski
d)    Joshua Kimmich

10.    Which movie on 30 November 2015 bagged the Golden Peacock Award for the Best Film at the 46th International Film Festival of India?
a)    Sealed Cargo
b)    Enclave
c)    Cinemawala
d)    Embrace of the Serpent

11.    Who on 30 November 2015 became the newly elected President of Burkina Faso?
a)    Yacouba Isaac Zida
b)    Roch Marc Christian Kaboré
c)    Michel Kafando
d)    Blaise Compaoré

12.    Leader of which global conglomerate company on 29 November 2015 was awarded with the Lifetime Achievement Award at the annual Asian Business Leadership Forum (ABLF) Series in Dubai?
a)    Hinduja Brothers
b)    Jeff Bezos
c)    Anand Mahindra
d)    Adi Godrej

13.    Name the senior Indian Information Services (IIS) officer and Additional Director General (News) in All India Radio who retired from service on 30 November 2015.
a)    Anil Kumar Bamba
b)    DN Mohanty
c)    Pratima Dikshit
d)    Aditi Das Rout

14.    To review defence cooperation between the two countries, Chief of the Army Staff General Dalbir Singh Suhag is on a five day official visit to which country?
a)    Sri Lanka
b)    Myanmar
c)    China
d)    Bangladesh

15.    Name the country that on 30 November 2015 refuted China's claims over islands in the South China Sea, during week-long proceedings at an arbitration court in The Hague.
a)    Philippines
b)    Japan
c)    Malaysia
d)    Singapore

Answers
1-(a)    6-(b)    11-(b)
2-(b)    7-(a)    12-(a)
3-(d)    8-(a)    13-(b)
4-(c)    9-(c)    14-(a)
5-(a)    10-(d)    15-(a)

Is this article important for exams ? Yes81 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quizzes

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

Newsletter Signup
Follow us on
This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK