Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on Ancient Books on Science and Medicines

08-DEC-2017 16:01

    In India in ancient times, medical science was one area where surprises and advances were made specifically in the area of plastic surgery, dental surgery etc. Even there are evidences which prove about it. Around 800 B.C.in India the practice of surgery has been recorded. Shastrakarma is one of the eight branches of Ayurveda the ancient Indian system of Medicine. Also, Shushruta-Samahita is the oldest treatise which dealt with surgery. The Science of living "Ayurveda" is the indigenous system of medicine in India.This article deals with some important Ancient books on science and medicines in the form of Questions and Answers which will enhance your knowledge.

    Ancient Books on Science and medicines
    Source: www.1.bp.blogspot.com
    1. An ancient book of 1000 B.C. deals with health, hygiene, longevity etc?
    A. Sushruta Samhita
    B. Atatharvaveda
    C. Bhela Samhita
    D. Charaka Samhita
    Ans. B
    2. Name a concise and scientific exposition of Ayurveda in verse form. It is distinguished by its knowledge of chemical reactions and laboratory processes etc.

    A. Vrdukunta
    B. Vaghata
    C. Kasyapa Samhita
    D. None of the above
    Ans. B
    3. Name an ancient book which describes difficult surgical operations like opening of a brain etc.

    A. Celsus
    B. Bhela Samhita
    C. Chivaravastu
    D. Agnivesa Samhita
    Ans. C
    4. Which ancient book of 600 B.C. deals with paediatrics?

    A. Kasyapa Samhita
    B. Agnivesa Samhita
    C. Bhela Samhita
    D. None of the above
    Ans. A
    5. A treatise on the rasa chikitsa system of ancient medicine, which considers mercury as the king of all medicines.

    A. Vaghata
    B. Tristia
    C. Gandavadha
    D. Vrdukunta
    Ans. D

    5 Scientists from Ancient India
    6. A treatise on medicine and surgery from Alexandria and Rome?

    A. Celsus
    B. Hippocratic Oath
    C. Georgics
    D. Aeneid
    Ans. A
    7. Which of the following ancient book is the codification of medicine scattered in the Vedas?

    A. Bhela Samhita
    B. Charaka Samhita
    C. Sushruta Samhita
    D. None of the above
    Ans. A
    8. Who is considered as the father of western medicines?

    A. Hesiod
    B. Hippocrates
    C. Both 1 and 2
    D. Neither 1 nor 2
    Ans. B
    9. Name the first book on medicine in China?

    A. Huangdi Neiching
    B. Celsus
    C. Vaghata
    D. None of the above
    Ans. A
    10. A classical exposition of Indian medicine. It deals with almost all branches of medicine?

    A. Madhavacharaya
    B. Kasyapa Samhita
    C. Charaka Samhita
    D. Agnivesa Samhita
    Ans. C
    From this article we come to know about the various books of ancient times on medicines and science.

    What are Generic Medicines and why are they affordable

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK