GK Questions and Answers: Make in India Programme

The Make in India Programme is a national programme of the Indian Government. This programme was launched by the PM Modi to increase the contribution of the manufacturing sector in the Indian Economy. We have published 9 GK Questions and Answers on Make in India Programme for the various competitive exams.
Created On: Apr 28, 2020 15:16 IST
Modified On: Apr 29, 2020 20:56 IST
Make in India
Make in India

Dear students solve these 9 GK Questions and Answers on Make in India Programme and evaluate your preparation for the upcoming competitive exams to be held in India.

1. When was Make in India programme launched?
(a) September 25, 2014
(b) October 2, 2015
(c) October 11, 2016
(d) July 15, 2015
Answer:a
Explanation: Make in India programme was introduced on September 25, 2014 by Mr. Modi at Vigyan Bhawan, New Delhi.

2. Which of the following sector is not covered in the Make in India programme? 
(a) Automobiles
(b) Biotechnology,
(c) Media and entertainment
(d) Education
Answer:d
Explanation: Education comes under the service sector and Make in India programme targets the manufacturing sectors.

3. Make in India programme was launched to improve the ......sector of the Indian economy.
(a) Agriculture sector
(b) Manufacturing sector 
(c) Service sector
(d) None of the above
Answer: b
Explanation: Make in India Programme is like a Swadeshi movement in the country. This plan was launched to increase the manufacturing of many things in India only. Make in India was launched to boost up the manufacturing sector of the economy.

4. How many sectors are targeted in the Make in India programme?
(a) 10
(b) 15
(c) 20
(d) 25
Answer:d
Explanation: The Make in India programme is focused on the development of 25 sectors of Indian economy namely; mining, oil and gas, automobiles, automobile components, defence manufacturing electrical machinery, electronic systems, aviation, biotechnology, food processing, IT & BPM, leather, media and entertainment, pharmaceuticals, ports and shipping, textile and garments, roads and highways,railways, space, thermal power, renewable energy,tourism and hospitality and wellness and chemicals, construction.

5. Which of the following statement is/are correct about the Make in India programme?

i. This is designed to facilitate investment, foster innovation, enhance skill development

ii. It also targets at improving India’s rank on the Ease of Doing Business index

iii. Roads and highways, tourism, and hospitality and wellness are also under its targeted sectors.
(a) only i, ii
(b) only ii,iii
(c) only i,iii
(d) All i,ii,iii
Answer:d
Explanation: All the statements are correct about the Make in India programme. There are 25 sectors covered under the Make in India programme.

6. Which of the following is not the objective of the Make in India programme?
(a) To increase the growth of manufacturing sector to 12-14% in order to increase the sector’s share in the economy.
(b) To create 100 million additional manufacturing jobs in the economy by 2022
(c) To make India a corruption-free country
(d) To increase the share of the manufacturing sector in the GDP of the country
Answer: c
Explanation: Corruption free India is not among the key objectives of the Make in India programme. Although the Indian government is trying hard to make India corruption-free by other efforts like digital India and regulation of babudom etc.

7. "Zero Defect Zero Effect" slogan is related to which of the following scheme?
(a) Digital India
(b) Make in India
(c) Startup India
(d) Clean India mission
Answer: b
Explanation: "Zero Defect Zero Effect" slogan was given by Prime Minister Narendra Modi. It means The adaptation of such an efficient technology that causes no defects in the products and any adverse effect on the environment.

8. Which of the following programmme is launched under the Make in India programme?
i. The GPS-Aided Geo Augmented Navigation system (GAGAN)
ii.First semi-high speed train- Gatimaan Express
(a) only i
(b) only ii
(c) Both i, ii
(d) Neither i, nor ii
Answer: c
Explanation: Both the programmes are launched under the Make in India programme. Gatimaan Express is the first semi-high speed train. Its top speed is 160 km/hr. The GPS - Aided Geo Augmented Navigation system (GAGAN) was launched on 10 November 2015.

9. What is the budget allocation for the Make in India in Union Budget 2020-21?
(a) Rs 1,281 crore
(b) Rs 11,290 crore
(c) Rs 680 crore
(d) Rs 25,890 crore
Answer: a
Explanation: The total allocation for Make in India programme was Rs 651.58 crore in 2019-20. In the Union Budget 2020-21, total allocation for the same increased to Rs 1,281.97 crore.

GK Questions and Answers on Gross Domestic Product(GDP) of India

GK Questions and Answers on Five year Plans before and after Liberalisation

GK Questions and Answers on Union Budget 2020-21

Comment ()

Related Categories