Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on NASA Missions

07-JUL-2017 18:51

    NASA (National Aeronautics and Space Administration) is a United States government agency created in 1958 with an aim to explore space and for flight research.  It is also responsible for Science and Technology related to air and space. There are various missions of NASA both manned and unmanned. This article deals with the NASA’s missions which will help in the preparation of various entrance examinations and also gives knowledge about NASA and its missions.

    NASA Missions
    Source: www.nasa.gov.com
    1. Which mission of NASA brought first human to moon?
    A. Apollo program
    B. Gemini Program
    C. Mercury Program
    D. None of the above
    Ans. A
    2. Name the first mission of NASA in which a spacecraft was reused?
    A. Apollo-Soyuz
    B. Space Shuttle
    C. Skylab
    D. None of the above
    Ans. B

    ISRO’s GSAT-17, its objective and features
    3. How many manned space missions are launched by NASA so far?
    A. 160
    B. 162
    C. 164
    D. 166
    Ans D
    4. Name the first Spacecraft to visit the Solar System?
    A. Pioneer 10 and Pioneer 11
    B. Ranger 1 and Ranger 2
    C. Surveyor 6 and Surveyor 7
    D. Viking 1 and Viking 2
    Ans A
    5. What was the first manned mission of NASA?
    A. PQS-5
    B. Apollo-Soyuz
    C. STS-1
    D. Bell X-1
    Ans. C
    6. Name the NASA’s first exploration mission beyond earth?
    A. Pioneer 2
    B. Pioneer 3
    C. Pioneer 4
    D. Pioneer P-1
    Ans. C

    Space Missions to the Sun: Brief Analysis
    7. When will NASA launch its first mission to Sun?
    A. 2020
    B. 2019
    C. 2018
    D. None of the above
    Ans. C
    8. What is the goal of the Surveyor Program of NASA?
    A. To demonstrate the proper landing on the Mars.
    B. To demonstrate the soft landings on the Moon.
    C. To check other missions of Apollo.
    D. To determine the radiations in Space.
    Ans. B
    9. Name the first satellite which was launched specifically for the purpose of X-ray astronomy?
    A. Uhuru
    B. Hinode
    C. Clementine
    D. WMAP
    Ans. A
    10. Name NASA’s Mars Exploration Rover Mission?
    A. Opportunity Rover
    B. Spirit Rover
    C. Sojourner Rover
    D. Curiosity Rover
    Ans. B

    What is an Interceptor missile and how it is useful

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK