Search

GK Questions and Answers on National Sports Awards 2020 Winners

National Sports Awards are announced by the Government of India on 22 August, 2020 and are conferred to the sports personalities in India. Here we are providing some questions and answers with explanations related to the National Sports Awards 2020.
Aug 25, 2020 12:24 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon
GK Quiz on National Sports Awards 2020
GK Quiz on National Sports Awards 2020

National Sports Awards are awarded every year to recognise and reward excellence in sports. On 29 August, 2020, the awardees will receive their awards from the President Ram Nath Kovind through virtual mode due to ongoing COVID-19 pandemic from Rashtrapati Bhawan. 

1. Name the Para Athletic who won the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award in the recently announced National Sports Awards 2020?
A. Ms. Rani
B. Shri Purushotham Rai
C. Shri Mariyappan T.
D. Ms. Dutee Chand
Ans. C
Explanation: Shri Mariyappan T. won the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award in the recently announced National Sports Awards 2020.

2. Which of the following Indian cricketer won Rajiv Gandhi Khel Ratna Award in the recently announced National Sports Award 2020?
A. Rohit Sharma
B. Sachin Tendulkar
C. Virat Kohli
D. None of the above
Ans. A
Explanation: Rohit Sharma receives Rajiv Gandhi Khel Ratna Award, India's highest sporting honour in the recently announced National Sports Award 2020.

3. Name the head of the selection committee for the National Sports Awards 2020?
A. Former India cricketer Virender Sehwag
B. Retired Supreme Court Justice, Mukundakam Sharma
C. Boxer Venkatesan Devarajan
D. Former table tennis player Monalisa Baruah Mehta
Ans. B
Explanation: The National Sports Awards 2020 Selection Committee members, headed by Retired Supreme Court Justice Mukundakam. 

4. Which famous sportsperson's birthday is celebrated as National Sports Day every year in India?
A. Major Dhyan Chand Singh
B. PT Usha
C. Sachin Tendulkar
D. None of the above
Ans. A
Explanation: Major Dhyan Chand Singh is worldwide known as 'Wizard of Hockey'.  To give tribute to such a legendary player, the Government of India has decided to celebrate his birthday as the National Sports Day since 2012. 

5. Name the coach of the archery who has won the Life-time category Dronacharya Award in the recently announced National Sports Awards 2020?
A. Shri Purushotham Rai
B. Shri Krishan Kumar Hooda
C. Shri Dharmendra Tiwary
D. Shri Vijay Bhalchandra Munishwar
Ans. C
Explanation: This year's National Sports Awards 2020, Shri Dharmendra Tiwary coach from Archery discipline won the Dronacharya Award for Life-Time Category.

6. In the recently announced National Sports Awards 2020, who won the Arjuna Award in Badminton discipline?
A. A. Shri Satwik Sairaj Rankireddy
B. Shri Chirag Chandrasekhar Shetty
C. Both A and B
D. Neither A nor B
Ans. C
Explanation: In the recently announced National Sports Awards 2020, A. Shri Satwik Sairaj Rankireddy and Shri Chirag Chandrasekhar Shetty both receive the Arjuna Award in Badminton discipline.

7. Name the wrestler who has won the Arjuna Award in the recently announced National Sports Awards 2020?
A. Shri Sandeep
B. Shri Manish Narwal   
C. Both A and B
D. Neither A nor B
Ans. D
Explanation: Ms. Divya Kakran and Shri Rahul Aware both won National Sports Awards 2020, Arjuna Award in Wrestling discipline. And Shri Sandeep from Para Athletic discipline and Shri Manish Narwal from Para Shooting discipline won this year's Arjuna Award.

8. Ms. N. Usha recently won the Dhyan Chand Award, National Sports Awards 2020. From which of the following sports she is associated?
A. Athletics
B. Boxing
C. Football
D. Badminton
Ans. B
Explanation: Ms. N. Usha won the Dhyan Chand Award in boxing discipline in the recently announced National Sports Awards 2020.

9. Shri Kale Sarika Sudhakar recently won Arjuna Award, National Sports Awards 2020. She is related to which of the following sports?
A. Rowing
B. Tennis
C. Kho Kho
D. Para Athletics
Ans. C
Explanation: Shri Kale Sarika Sudhakar recently won Arjuna Award, National Sports Awards 2020 in Kho Kho discipline.

10. In Regular Category, Dronacharya Award, National Sports Awards 2020 will be given to the coach Kuldeep Kumar Handoo for which discipline?
A. Hockey
B. Shooting
C. Wushu
D. Mallakhamb
Ans. C
Explanation: In Regular Category, Dronacharya Award, National Sports Awards 2020 will be given to the coach Kuldeep Kumar Handoo for the Wushu discipline.

List of National Sports Awards 2020 Winners

 

Related Categories