GK Questions and Answers on the Drama written during Gupta period

17-JAN-2018 12:57
    GK Questions and Answers on the Drama written during Gupta period

    During Gupta period, there was tremendous progress in religion, arts, literature, science and knowledge. Here, we are giving the 10 GK Questions and Answers on the Drama written during Gupta period that will enhance the general knowledge of the readers about the history, legacy and literature.

    1. Which of the following drama (play) was based on the love story of Agnimitra and Malvika?

    A. Malvikagnamitram

    B. Vikramorshiyam

    C. Abhigyanshakuntalam

    D. Mudraraksha

    Ans: A

    2. Who among the following was the writer of the Malvikagnamitram drama (play)?

    A. Vishadatta

    B. Kalidas

    C. Shudrak

    D. Bhas

    Ans: B

    3. Which among the following drama tells the story of ceremonial description of Chandragupta Maurya’s crowning?

    A. Malvikagnamitram

    B. Vikramorshiyam

    C. Abhigyanshakuntalam

    D. Mudraraksha

    Ans: D

    GK Questions and Answers on the Historical Events of Indian History

    4. Match the following

        Set I

    a. Abhigyanshakuntalam

    b. Vikramorshiyam

    c. Pratiyogyogandharyankam

    d. Charudattam

        Set II

    1. Kalidas

    2. Vedic love story of king Pururavas and an Apsara

    3. Bhas

    4. Charudatta was an imaginary character of Bhasa

    Code:

        a  b  c  d

    A. 1  2  3  4

    B. 4  3  2  1

    C. 3  4  2  1

    D. 4  1  3  2

    Ans: A

    5. Consider the following statement (s) is/are related to the Malvikagnamitram drama (play).

    I. Kalidasa's malavikagnimitram is based on some events of the reign of Pushyamitra Shunga.

    II. It contains an account of the Rajasuya sacrifice performed by Pushyamitra Shunga and an elaborate exposition of a theory on music and acting.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    6. Which of the following drama tells the love story of Maharaj Udyan and Vasavadatta?

    A. Mrikshamkatikam

    B. Swapanwasvadattam

    C. Pratiyogyogandharyankam

    D. Charudattam

    Ans: B

    7. Who was the writer of Swapanwasvadattam?

    A. Vishadatta

    B. Kalidas

    C. Shudrak

    D. Bhas

    Ans: D

    GK Questions and Answers on the Ancient Astronomers and their contributions

    8. Which of the following drama was based on the Chandragupta Chandragupta’s marriage of Dharm-Swaminar and the execution of Shakaraj?

    A. Mrikshamkatikam

    B. Mudraraksha

    C. Devichandragupt

    D. Pratiyogyogandharyankam

    Ans: C

    9. Which of the following drama has the character of hero Charudatta, heroine Vasant Sena, Raja, Brahmin, gambler, businessman, prostitute, thief, Dhurtdas?

    A. Mrikshamkatikam

    B. Swapanwasvadattam

    C. Pratiyogyogandharyankam

    D. Charudattam

    Ans: A

    10. Which of the following statement (s) is/are related to the Pratiyogyogandharyankam?

    A. It contain the description of how Maharaj Udyan fleeing Vasavadatta from Ujjayini with the help of Yogandharayan

    B. It was written by Bhas during Gupta period

    C. Only A

    D. Both A & B

    Ans: D

    Above 10 GK Questions and Answers on the Drama written during Gupta period will enhance the general knowledge of the readers about 'Golden Age of Indian History'.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK