GK Questions and Answers on the Historical Events of Indian History

11-JAN-2018 12:53
    GK Questions and Answers on the Historical Events of Indian History

    History refers to the continuous, systematic narrative of past events as relating to a particular people, country, period, person, etc., usually written as a chronological account; chronicle. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Historical Events of Indian History, which is designed according to the evolving nature of different competitive examination.

    1. Who among the following open the land between India and Europe?

    A. Alexander

    B. Arabs

    C. Greek

    D. Iranian

    Ans: A

    2. How many states were divided in the northwestern India during Alexander's invasion?

    A. 26

    B. 27

    C. 28

    D. 29

    Ans: C

    3. Which of the following is the correct abbreviation BC?

    A. Birth of Christ

    B. Baby Christ

    C. Before Christ

    D. Before Century

    Ans: C

    4. When was Vikrama Era began?

    A. 47 BC

    B. 50 BC

    C. 55 BC

    D. 57 BC

    Ans: D

    History of Ancient India: Study Material

    5. When was the Saka Era began?

    A. From 78 AD

    B. From 80 AD

    C. From 30 AD

    D. From 639 AD

    Ans: A

    6. When was the Gupta Era began?

    A. From 78 AD

    B. From 320 AD

    C. From 398 AD

    D. From 400 AD

    Ans: B

    7. When did Hieun Tsang visited India?

    A. Between 380-413 AD

    B. Between 413-418 AD

    C. Between 629-645 AD

    D. Between 712-713 AD

    Ans: C

    History of Medieval India: A Complete Study Material

    8. When did between Qutubbin Aibak founded IIbari/Slave dynasty?

    A. In 1175 AD

    B. In 1278 AD

    C. In 1280 AD

    D. In 1206 AD

    Ans: D

    9. In 1612 AD, English fleet beat Portuguese at the battle of______.

    A. Surat

    B. Kerala

    C. Ahmedabad

    D. Malakka

    Ans: A

    10. In 1459 AD, the Sun City i.e. Jodhpur was founded by_____.

    A. Rao Jodha

    B. Jodha Bai

    C. Man Singh

    D. Rana Pratap

    Ans: A

    Above 10 GK Questions and Answers on the Historical Events of Indian History will enhance the knowledge of readers about notable, important, unusual, or interesting events of India History.

    History of Modern India: A Complete Study Material

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK