Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Ancient Astronomers and their contributions

18-DEC-2017 15:53
    GK Questions and Answers on the Ancient Astronomers and their contributions

    India had immense achievement in the fields of mathematics, astronomy, sculpting and painting between 4th and 6th century, which is also considered as the 'Golden Age of India'. Here, we are giving the 10 GK Questions and Answers on the Ancient Astronomers and their contribution that will enhance the knowledge of the readers about the ancient Indian glory.

    1. Which of the following instrument used by Aryabhata?

    A. Chakra Yantra

    B. Bhangana Yantra

    C. Dhanu Yantra

    D. Ghati Yantra

    Ans: A

    2. Which of the following book was written by Varahamihira?

    A. Panch Sidhanta

    B. Brihatsamhita

    C. Brihat Jataka

    D. All of the above

    Ans: D

    3. Who among the following never used the needle instrument (Shalaka Yantra)?

    A. Aryabhata

    B. Lalla

    C. Shripati

    D. Bhaskaracharya

    Ans: A

    Development of Science and Technology during Ancient India

    4. Who among the following developed the star positioning instrument in ancient India?

    A. Lalla

    B. Ganesh Daywanya

    C. Shripati

    D. Bhaskaracharya

    Ans: B

    5. Consider the following.

    I. Siddhanta Siromani is the major treatise of Indian mathematician Bhāskaracharya.

    II. Bhāskaracharya wrote the Siddhanta Siromani in 1150 when he was 36 years old.

    Which of the following is/are correct about Bhaskaracharya?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    6. Consider the following.

    I. Lalla's most famous work was titled Sisya-dhi-vrddhida-tantra, or "Treatise which expands the intellect of students."

    II. Lalla wrote the Sisya-dhi-vrddhida-tantra, or "Treatise which expands the intellect of students." when he was 18 years old.

    Which of the following is/are correct about Lalla?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: A

    List of Ancient Astronomers and their contribution

    7. Consider the following statement related to the Varahamihira

    I. He is considered to be one of the "Nine Jewels" (Navaratnas) of the court of legendary ruler Yashodharman Vikramaditya of Malwa.

    II. The Romaka Siddhanta ("Doctrine of the Romans") and the Paulisa Siddhanta were two works of Western origin which influenced Varahamihira's thought, though this view is controversial as there is much evidence to suggest that it was actually Vedic thought indigenous to India which first influenced Western astrologers and subsequently came back to India reformulated.

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    8. Who was the writer of Jyotishratnamala?

    A. Lalla

    B. Bhaskaracharya

    C. Aryabhata

    D. Shripati

    Ans: D

    9. Match the following

         Set I

    a. Aryabhata         

    b. Varahamihira    

    c. Brahmagupta    

    d. Shripati             

        Set II

    1. Aryabhatiya

    2. Panch Sidhanta

    3. Brihat Jataka

    4. Shidhantashekhara

    Code:

         a    b     c     d

    A.  1    2     3     4

    B.  4    3     2     1

    C.  3    4     1     2

    D.  1    4     3     2

    Ans: A

    10. Who among the following gave the first rules for dealing with zero as a number?

    A. Aryabhatt

    B. Varahamihira

    C. Lalla

    D. Brahmagupta

    Ans: D

    Above 10 GK Questions and Answers on the Ancient Astronomers and their contribution will enhance the general knowledge of the reading about the ancient glory of India.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK