Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Pandya Dynasty

27-NOV-2017 14:43
    GK Questions and Answers on the Pandya Dynasty

    The Pandya Dynasty was one of the three Tamil kingdoms that ruled the Tamil region from pre-historic times to the fifteenth century. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Pandya Dynasty, which is designed according to the evolving nature of different competitive examination.

    1. Who among the following known for ending the Kalabhra rule, marking the beginning of a new era in the Tamil speaking region?

    A. Kadungon

    B. Kadlan Valuthi

    C. Nan Maran

    D. Maran Valudi

    Ans: A

    2. Who among the following Pandya ruler performed the Hiranyagarbha and Tulabhara rituals?

    A. Jayantavarman

    B. Arikesari Maravarman

    C. Kochadaiyan Ranadhiran

    D. Maravarman Rajasimha I

    Ans: B

    3. Which Pandya king fled to Ceylon but was not get shelter then he went to Kerala, as he himself had descended in part from a Chera king where he spent the rest of his days keeping a low profile after successive defeats?

    A. Srimara Srivallabha

    B. Varagunavarman II

    C. Maravarman Rajasimha III

    D. Parantaka Viranarayana

    Ans: C

    GK Questions and Answers on the Satavahan Dynasty

    4. Who among the following constructed Sri Vallabha Pereri- big lake?

    A. Srimara Srivallabha

    B. Varagunavarman II

    C. Maravarman Rajasimha III

    D. Parantaka Viranarayana

    Ans: A

    5. Who was the contemporary of the great Saivite saint and author Manikavasagar who wrote the epoch making book Tiruvasagam?

    A. Rasasingan II

    B. Varagunan I

    C. Srimara Srivallabha

    D. Varagunavarman II

    Ans: D

    GK Questions and Answers on the Chola Dynasty

    6. Who among the following Pandya ruler opposed the Chola king of Thanjavur at Kodumbalur and plundered the Chera capital at Vanchi in Kongu Nadu?

    A. Srimara Srivallabha

    B. Varagunavarman II

    C. Maravarman Rajasimha III

    D. Parantaka Viranrayana

    Ans: C

    7. Which of the following Pandya ruler took the title of 'Pandyadhiraja'?

    A. Kadungon

    B. Ukkirap Peruvaludi

    C. Kadalan Valuthi

    D. Maran Valudi

    Ans: A

    8. Which Pandya King's name mention in Silappadikaram?

    A. Pudappandiyan

    B. Mudukudumi Paruvaludhi

    C. Nedunjeliyan I

    D. Nedunjeliyan II

    Ans: C

    GK Questions and Answers on the Pallava Dynasty

    9. Consider the following statement (s) related to the Avani Culamani

    I. He took the title of Maravarman.

    II. A Pandyan inscription praises Avani Sulamani using conventional phrases, claiming that he became the sole owner of the earth and married the goddess of prosperity.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    10. Who was the last ruler of Pandya Dynasty?

    A. Jayantavarman

    B. Kochadaiyan Ranadhiran

    C. Maravarman Rajasimha III

    D. Parantaka Viranrayana

    Ans: C

    In the above 10 GK Questions and Answers on the Pandya Dynasty will enhance the general knowledge of the readers.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on