Jagran Josh Logo

Gk Questions and Answers on the Recent India’s Development in Sea Water Transport

09-AUG-2017 18:26

    India has a long coastline of about 7,517 km, spread on the western and eastern shelves on the mainland and also along the Islands. It is an important natural resource for the country’s trade. The sea water transportation comprises ports, shipping, shipbuilding and repair and inland water transportation. Here, we are giving 10 Gk Questions and Answers on the Recent Development in Sea Water Transport for general awareness.

    Sea Water Trasnport

    1. When was Indian Maritime University (IMU) was set up?

    A. 2008

    B. 2009

    C. 2010

    D. 2014

    Ans: A

    2. Which of the following tax is levied to coastal ships registered under the Merchant Shipping Act?

    A.

    B. Tonnage Tax

    C. Coastal Tax

    D. Vessel Tax

    Ans: B

    GK Questions and Answers on the Power Projects in India

    3. Which organisation provides integrated dredging services to the major port of India?

    A. Shipping Corporation of India

    B. Hooghly Dock and Port Engineers Ltd

    C. Dredging Corporation of India

    D. Ministry of Shipping

    Ans: C

    4. The first Maritime Summit was held on?

    A. 14th to 16th January 2016

    B. 14th to 16th February 2016

    C. 14th to 16th March 2016

    D. 14th to 16th April 2016

    Ans: D

    GK Question and Answers on Mineral Resources in India

    5. Which of the following is world-class international container handling port?

    A. Jawaharlal Nehru Port

    B. Mumbai Port

    C. Cochin Port

    D. New Mangalore Port

    Ans: A

    6. Consider the following statement (s) related to the Mumbai Port

    I. It is fully integrated multi-purpose Port handling container, dry, liquid bulk and break bulk cargo.

    II. Prince, Victoria and Indira Dock are three wet enclosed docks.

    Code:

    A.  Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    GK Question and Answers on the System of Transport in India

    7. Which of the following is the tidal port?

    A. Kandla Port

    B. Kochi Port

    C. Tuticorin Port

    D. Ennore Port

    Ans: A

    8. Which is the artificial port and second busiest port in India after Mumbai?

    A. New Mangalore

    B. Chennai Port

    C. Visakhapattanam Port

    D. Paradip

    Ans: B

    Gk Questions and Answers on the Forest of India

    9. Which Indian port handles export of iron and aluminium to South-East Asian countries?

    A. New Mangalore

    B. Chennai Port

    C. Visakhapattanam Port

    D. Haldia & Kolkata Port

    Ans: D

    10. Which Indian port is recently declared as Trade Free Zone?

    A. Kandla Port

    B. Kochi Port

    C. Tuticorin Port

    D. Ennore Port

    Ans: A

    In the above 10 Gk Questions and Answers on the Recent India’s Development in Sea Water Transport is a set of 10 Multiple Choice Questions that attune and equipped the readers as per the evolving nature of different competitive examinations.

    1000+ GK Questions Answers on Indian Geography

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK