Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Sustainable development and Agriculture

27-APR-2018 14:44
    GK Questions and Answers on the Sustainable development and Agriculture

    Sustainable development is a concept that appeared for the first time in 1987 with the publication of the Brundtland Report, warning of the negative environmental consequences of economic growth and globalization. Sustainable agriculture is a type of agriculture that focuses on producing long-term crops and livestock without harming the environment.

    1. Which of the following is the best example of sustainable consumption?

    A.  Preparing a meal at home with food brought at the local farmers market

    B.  Car-pooling rather than riding the subway, because it is more convenient

    C.  Purchasing five pairs of shoes at a local minority owned business

    D.  None of the above

    Ans: A

    Explanation: Sustainable consumption is the use of products and services that have a minimal impact on the environment so future generations can meet their needs. Hence, A is the correct option.

    2. What does the phrase ‘sustainability' imply?

    A.  A shared global responsibility is necessary for quality of life

    B.  The actions of human directly impacting the well-being of the natural environment

    C.  Future generations will have the resources necessary for quality of life

    D. All of the above

    Ans: D

    Explanation: Sustainability has often been defined as how biological systems endure and remain diverse and productive. It refers to the need to develop the sustainable models necessary for both the human race and planet Earth to survive. Hence, D is the correct option.

    GK questions and answers based on organizations related to Environment protection

    3. Agenda-21 specifically advocates devising strategies to_______.

    I.  Promote economic growth to support increasing human population with adequate environment care.

    II. Control human population explosion, resource over use and deteriorating environmental quality.

    III. Halt and reverse the effects of environmental degradation to promote sustainable and environmentally sound development.

    IV. Promote economic and development and environmental with a view to reduce poverty and faster human welfare.

    Select the correct answer using the codes given below:

    A.  Only I

    B. II and III

    C. III and IV

    D.  II, III and IV

    Ans: A

    Explanation: Agenda 21 is a non-binding action plan of the United Nations with regard to sustainable development. Its prime objective is to improve or restructure the decision-making process so that consideration of socio-economic and environmental issues is fully integrated and a broader range of public participation assured. Hence, A is the correct option.

    4. Sustainable development is described as the development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs. In this perspective inherently the concept of sustainable developments is intertwined with which of the following concepts?

    A.  Social justice and empowerment

    B.  Inclusive growth

    C.  Globalisation

    D.  Carrying capacity

    Ans: A

    Explanation: Sustainable development is the organizing principle for meeting human development goals. It is the concept of social justice and empowerment. Hence, A is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Global dimming and Global warming

    5. The movement toward sustainability is________.

    A.  Declining, as interest in sustainable environmental policy declines

    B.  Still a distant philosophical goal of the Environmental movement

    C.  Faced with growing opposition from economic interests

    D.  Growing with greater interest from Governments and businesses

    Ans: D

    Explanation: Sustainability is an approach that outlined to transform a traditional community-based comprehensive land use and transportation plan into one incorporating sustainable development objectives and measures. The movement towards sustainability is to growing with greater interest from Governments and businesses. Hence, D is the correct option.

    6. Which of the following statement is correct about Sustainable agriculture?

    A. It focuses on producing long-term crops and livestock without harming the environment.

    B. It is a techniques and method that protect the environment, public health, human communities and animal welfare while producing food, fibre, or plant or animal products.

    C. Both A & B

    D. Only A

    Ans: C

    Explanation: Sustainable agriculture is a type of agriculture that focuses on producing long-term crops and livestock without harming the environment. It is a techniques and method that protect the environment, public health, human communities and animal welfare while producing food, fibre, or plant or animal products. Hence, C is the correct option.

    7. Match the following

        Set I

    a. Contour Ploughing

    b. No-Till Farming

    c. Drip Irrigation

    d. Agroforestry

        Set II

    1. It is an integrated approach of using the interactive benefits from combining trees and shrubs with crops.

    2. Trickle irrigation or micro irrigation

    3. Zero tillage or direct drilling farming

    4. It is different from terrace farming because in terracing wide steps are cut around the slopes.

    Code:

        a   b   c    d

    A. 4   3   2    1

    B. 3   4   1    2

    C. 1   2   3    4

    D. 1   4   2    3

    Ans: A

    Explanation: The correct match is given below-

    Contour Ploughing-It is different from terrace farming because in terracing wide steps are cut around the slopes.

    No-Till Farming-Zero tillage or direct drilling farming

    Drip Irrigation- Trickle irrigation or micro irrigation

    Agroforestry-It is an integrated approach of using the interactive benefits from combining trees and shrubs with crops.

    8. Which of the following is not the component or goal of sustainable agriculture?

    A. Environmental health

    B. Economic profitability

    C. Social and economic equality

    D. Social Justice

    Ans: D

    Explanation: The sustainable agriculture is moving around three main components or goals—environmental health, economic profitability, and social and economic equality. Hence, D is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Environmental Movements in India

    9. Which of the following is correct about No-Till Farming?

    A. It is a way of growing crops or pasture from year to year without disturbing the soil through ploughing.

    B. It is an integrated approach of using the interactive benefits from combining trees and shrubs with crops.

    C.  In this method, water is irrigated to the roots of the plants by dripping, either onto the soil surface or directly onto the root zone, through a network of valves, pipes, tubing and emitters.

    D. All of the above

    Ans: A

    Explanation: No-till Farming is also known as zero tillage or direct drilling farming, is a way of growing crops or pasture from year to year without disturbing the soil through tillage. Hence, A is the correct option.

    10. Consider the following statement (s):

    I. Contour ploughing, the ruts are perpendicular rather than slopes made by the plough, generally resulting in furrows that curve around the land and are level.

    II. Contour Ploughing is an agricultural technique or which increases the amount of water that infiltrates into the soil and increases organic matter retention and cycling of nutrients in the soil.

    Which of the above statement (s) is/are correct about Contour Ploughing?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: A

    Explanation: Contour Ploughing is a technique or method of farming prevents soil erosion such as reduced crop productivity, worsened water quality, lower an effective reservoir water levels, flooding and habitat destruction. In this technique or method, the ruts are perpendicular rather than slopes made by the plough, generally resulting in furrows that curve around the land and are level. Hence, A is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Green Revolution

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK