Jagran Josh Logo

GK questions and answers on Indian Economy: WPI and CPI

23-FEB-2018 01:26
    GK Quiz on WPI and CPI

    The Wholesale Price Index (WPI) and Consumer Price Index (CPI) are the widely used indexes for the calculation of inflation in the country. Jagran Josh is publishing a set of 10 questions based on WPI and CPI. We hope that this set will be very useful for various competitive examinations.

    1. Which index is used to calculate inflation in India?

    (a) Wholesale Price Index

    (b) GDP deflator

    (c) Productive Price Index

    (d) Commodity Price Index

    Answer: a

    Explanation: In India inflation is calculated by using Wholesale Price Index. WPI calculates the price paid by the manufacturers and wholesalers in the market.

    2. Ramesh spends some rupees on flour, rice, tuition fee, etc., then which index will be used to calculate the average of this whole expenditure.

    (a) Wholesale Price Index

    (b) Productive Price Index

    (c) Consumer Price Index

    (d) Producer Price Index

    Answer: c

    Explanation: CPI calculates the average price paid by the consumer to the shopkeepers. The CPI measures the expenses like education, communication, transportation, recreation, apparel, foods and beverages, housing and medical care.

    3. Who releases the Wholesale Price Index figures?

    (a) Ministry of Statistics and Program Implementation

    (b) Ministry of Home Affairs

    (c) Ministry of Finance

    (d) Ministry of Commerce and Industry

    Answer: d

    Explanation: Figures related to Wholesale Price Index are published by the Office of Economic Advisor (Ministry of Commerce & Industry).

    4.  Consumer Price Index (CPI) measures the price of...

    (a) Goods only

    (b) Both goods and services

    (c) Services only 

    (d) None of the above

    Answer: b

    Explanation: Consumer Price Index; measures the price of goods and services both. It includes 8 types of expenses i.e. tuition fee, communication, transportation, entertainment, clothing, food & beverages, housing and medical expenses.

    5. When Consumer Price Index (CPI) data released?

    (a) Every week

    (b) Every month

    (c) Every year

    (d) Every day

    Answer: b

    Explanation: Figures of CPI-based inflation are issued every month in India. But WPI based figures related to primary commodities, fuel and electricity released on weekly basis while other figures are released on monthly basis.

    6. What is the base year for Wholesale Price Index (WPI)?

    (a) 2004-05

    (b) 2001-02

    (c) 2011-12

    (d) 2014-15

    Answer: c

    Explanation: The base year for the Wholesale Price Index (WPI) is 2011-12. It was changed in May 2017.

    7. Currently how many goods are covered in the Wholesale Price Index (WPI)?

    (a) 697

    (b) 556

    (c) 710

    (d) 220

    Answer: a

    Explanation: At present, the wholesale price index (WPI) issues index for 697 items. WPI calculation covers primary goods, fuel, electricity and manufactured products.

    8. Who issues the Consumer Price Index (CPI) data?

    (a) Ministry of Statistics and Program Implementation

    (b) Ministry of Commerce and Industry

    (c) Ministry of Finance

    (d) None of the above

    Answer: a

    Explanation: The data of the Consumer Price Index (CPI) is released by the Central Statistics Office of the Ministry of Statistics and Program Implementation.

    9. At which stage Wholesale Price Index (WPI) based inflation is calculated?

    (a) First stage of transaction

    (b)  Final stage of transaction

    (c) Intermediate stage of production

    (d) None of the above

    Answer: a

    Explanation: The Wholesale Price Index (WPI) is calculated on the basis of the payment made by the producers and the big traders in the wholesale market.

    10. What is the base year of Consumer Price Index (CPI)?

    (a) 2015

    (b) 2004

    (c) 2012

    (d) 2001

    Answer: c

    Explanation: Presently the base year of Consumer Price Index (CPI) is 2012. The base year was changed in January 2017.

    GK questions and answers on Indian Economy: Economic Planning in India

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK