Jagran Josh Logo

GK Questions & Answers on Medieval Indian History: Vijaynagar & Bahmani Kingdom

29-NOV-2016 11:46

    GK Questions & Answers on Medieval Indian History: Vijaynagar & Bahmani Kingdom that will attune and equipped the aspirants according to the new trends of different competitive examination.

    1. Who among the following was the founder of the Vijaynagar Kingdom and the city according to the Kapaluru and Begepalli grants?

    A. Saluva Narsimha

    B. Vir Narsimha

    C. Tirimala

    D. Hari and Bukka

    Ans: D

    2. Who became the King of Tuluva Dynasty after the assassination of Immadi Narasimha?

    A. Saluva Narsimha

    B. Vir Narsimha

    C. Tirimala

    D. Krishna Deva Raya

    Ans: B

    3. Consider the following statement (s) related to the features of Vijaynagar Empire.

    I. It was monarchy

    II. Land tax was an important source of revenue for the empire.

    Select the correct statement (s):

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    4. Who was the following Bahmani King married to the daughter of Dev Raya I?

    A. Sultan Quli Hamadani or Quttbul Mulk

    B. Yusuf Adil Khan

    C. Ahmad Shah I

    D. Firoz Shah Bahmani

    Ans: D

    5. How many kingdoms ruled over Vijaynagar?

    A. Four

    B. Five

    C. Six

    D. Seven

    Ans: A

    6. Who among the Vijaynagar ruler adopted the 'Gajabetekara (the elephant hunter)'?

    A. Deva Raya I

    B. Deva Raya II

    C. Harihar

    D. Bukka

    Ans: B

    7. Which of the following foreign travellers visited in the court of Harihara I?

    A. Ibn Batuta

    B. Nicolo de Conti

    C. Abdur Razzak

    D. Domingo Paes

    Ans: A

    8. Which of the following foreign travellers visited in the court of Deve Raya II ?

    A. Ibn Batuta

    B. Nicolo de Conti

    C. Abdur Razzak

    D. Domingo Paes

    Ans: C

    9. Which Vijaynagar ruler followed Vaishnavism?

    A. Krishna Dev Ray

    B. Vir Narsimha

    C. Tirumala

    D. All of the above

    Ans: D

    10.  Who among the ruler of Vijaynagar maintained friendly relations with Albuquerque, the Portuguese Governor and granted him permission to build fort at Bhatkal?

    A. Krishna Dev Ray

    B. Vir Narsimha

    C. Tirumala

    D. All of the above

    Ans: A

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on