Jagran Josh Logo

GK Questions & Answers on Photosynthesis in Plants Set II

24-NOV-2016 15:49

    Green Plants manufacture their own food by the process of photosynthesis. Chloroplast is the organelle in the plant cell in which photosynthesis occurs. Primary product of photosynthesis is glucose which is formed from carbon dioxide and water molecules and secondary product is oxygen which is released into the atmosphere as waste. This article contains Question and Answers on Photosynthesis in Plants Set II which deals with the process, why it is important for plants, where does it occur etc. and also important for various examinations like IAS, PSC, SSC, Railways, etc.

    1. What is the first step in photosynthesis:

    A. Generation of ATP

    B. Formation of NADPH

    C. Through light, excitement of an electron of chlorophyll pigment.

    D. Formation of Glucose

    Ans. C

    2. Due to which reaction PGA is changed into phosphoglyceraldehyde in photosynthesis process?

    A. Oxidation

    B. Reduction

    C. Electrolysis

    D. Hydrolysis

    Ans. B

    3. What will be the ratio of oxygen produced to that of consumed in daylight hours when the rate of respiration is less than that of photosynthesis?

    A. 1: 1

    B. 10: 1

    C. 50: 1

    D. 5: 1

    Ans. B

    4. In Photosynthesis process, how many molecules of NADPH and ATP are required to reduce six molecules of carbon dioxide to glucose?

    A. 3 ATP and 2 NADPH

    B. 6 ATP and 6 NADPH

    C. 12 ATP and 18 NADPH

    D. 18 ATP and 12 NADPH

    Ans. D

    5. Mention the internal factors that influence photosynthesis?

    A. Size, position and structure of stomata

    B. Maintenance of the turgidity of the leaf cells

    C. Relative proportion and distribution of chloroplasts in the mesophyll

    D. All of the above

    Ans. D

    Control and Coordination in Plants

    6. Name the external factors that affect photosynthesis process?

    A. Light Intensity

    B. Carbon dioxide concentration

    C. Temperature

    D. All of the above

    Ans. D

    7. Which of the following statements is/are correct related to Dark Reaction:

    I. The process involves fixation and reduction of carbon dioxide in the stroma of the chloroplast.

    II. Light is necessary for the reaction.

    III. It is also known as Calvin Cycle.

    Options are:

    A. Both I and II are correct

    B. Both II and III are correct

    C. Both I and III are correct

    D. All I, II and III are correct

    Ans. C

    8. What do you understand by NADP?

    A. It is an enzyme

    B. It is a co-enzyme

    C. A part of s-RNA

    D. A part of t-RNA

    Ans. C

    9. Which of the following statements is/are correct about Light Reaction:

    I. In this reaction light energy is absorbed by chlorophyll pigments and converted into chemical energy.

    II. Energy is stored in the form of ATP

    III. NADPH2 is generated

    Options are:

    A. Both I and II are correct

    B. Both I and III are correct’

    C. Only II is correct

    D. All I, II and III are correct

    Ans. D

    10. Photosynthesis is :

    A. An Oxidation-Reduction reaction

    B. Synthesis reaction

    C. Organic reaction

    D. Replacement reaction

    Ans. A

    Plants are autotrophs as they prepare their own food with the help of photosynthesis and also green in colour due to the pigment chlorophyll present in the leaves. With the help of questions we have understood the necessity of it and also the process involved in the preparation of food and releasing oxygen in the environment.

    Mode of Nutrition in Plants

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on