GK Questions with Answers on Ancient Indian History: Systems of Indian Philosophy Set III

21-JUL-2016 09:00

    GK Questions with Answers on Ancient Indian History: Systems of Indian Philosophy Set III consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc.

    1. Who among the following founded Ajivika Sects in the 5th Century BCE?

    A. Makkhali Gosala

    B. Kapil Muni

    C. Samundragupt

    D. None of the above

    Ans: A

    2. Which of the following was the doctrine of Ajivika School?

    A. Prushukta doctrine of absolute determinism

    B. Historical Materialism

    C. Niyati Doctrine of absolute determinism

    D. Doctrine of Yoga

    Ans: C

    3. Which of the following is/are correct key principles of ‘Doctrine of Materialism’?

    I. All things are made of earth, air, fire and water.

    II. That which cannot be perceived does not exist; to exist implies to be perceivable.

    III. Heaven and hell are nothing but inventions. The only goal of humans is to enjoy pleasures and avoid pain.

    IV. Providing a good living for the priests is a sufficient explanation for the practice of religion.

    Code:

    A. Only I

    B. Both II & IV

    C. Both II & III

    D. I, II, III and IV

    Ans: D

    4. Which of the following School challenges the authority of the Vedas as well as the hegemony the Brahman priests?

    A. Charvaka Philosophy of Materialism

    B. Ajivika School

    C. Purva Mimamsa

    D. Vedanta

    Ans: A

    5. Which School is originally called Sanatana Dharma?

    A. Nastika School

    B. Astika School

    C. Both of the above

    D. None of the above

    Ans: B

    6. Which of the following statement(s) is/are correct explanation of the the term "Jiva"?

    A. It is that state in which puruṣa is bonded to prakṛti in some form.

    B. To realize the purusha distinct from prakriti.

    C. It is immutable, eternal and conscious by its very nature.

    D. It evolves from subtle to gross, and manifests the visible world.

    Ans: A

    7. Select the correct statement (s) related to the Yoga

    I. Yoga accepts the twenty five principles of Sankhya school along with Isvara or God as the twenty-sixth. So it is more theistic.

    II. Yoga gives the practical steps to realize the purusha distinct from prakriti.

    III. Yoga system was founded by Hiranygarbha and later systematized and propagated by the sage Patanjali.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. I, II & III

    Ans: D

    8. Consider the following statement (s) is/are related to the Nyaya School

    I. Its methodology is based on a system of logic that has subsequently been adopted by the majority of the Indian schools, in much the same way as Aristotelian logic has influenced Western philosophy.

    II. The goal is to quiet one’s mind and achieve kaivalya (solitariness or detachment).

    Which of the above statement (s) is/are correct?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: A

    9. Which of the following School accepted perception and inference as sources of valid knowledge?

    A. Nyaya School

    B. Vaisheshika

    C. Bothe A & B

    D. None of the above

    Ans: B

    10. Which of the following School is known as Lokayata. a term means Naturalist(Sanskrit) or Worldly (Pali)?

    A. Ajivika School

    B. Astika School

    C. Charvaka school

    D. None of the above

    Ans: C

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK