Jagran Josh Logo

GK Questions with answers on Geography India - Drainage System Set I

21-DEC-2016 14:22

    GK Questions with answers on Geography India - Drainage System Set I in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations

    1. Which of the following rivers did not discharge its water in the Arabian Sea?

    A. Narmada

    B. Tapi

    C. Mahi

    D. Mahanadi

    Ans: D

    2. Which is the correct definition of drainage basin?

    A. An area drained by a river and its tributaries

    B. The boundary line separating one drainage basin from the other

    C. A river drain is a specific area

    D. None of the above

    Ans: A

    3. What is another name of Chenab?

    A. Chamba

    B. Jhelum

    C. Chandrabhaga

    D. Ravi

    Ans: C

    4. From which glacier River Ganga originated?

    A. Gangotri glacier

    B. Bokhar Chu glacier

    C. Mansrovar glacier

    D. Siachin glacier

    Ans: A

    5. Which place in India Bhagirathi merges with Alaknanda River to formed River Ganga?

    A. Joshimath

    B. Devprayag

    C. Allahabad

    D. Vishnuprayag

    Ans: B

    List of Towns situated on the Banks of River

    6. In which place Gandak joins the River Ganga?

    A. At Allahabad

    B. Near Kannauj

    C. At Hugli near Kolkata

    D. Sonpur near Patna

    Ans: D

    7. Which river is popularly known as Dakshin Ganga?

    A. Godavari

    B. Mahanadi

    C. Periyar

    D. Sihawa

    Ans: A

    8. Which of the following rivers are the major tributaries of River Kaveri?

    A. Koyna, Tungabhadra, and Bhima

    B. Penganga, Indravati, Pranhita, and Manjra

    C. Subansiri, Kameng, Manas, and Sankosh.

    D. Kabini,Bhavani, and Amravati

    Ans: D

    9. Which of the following river originates in the Pushkar valley of the Aravalli range?

    A. Narmada

    B. Sabarmati

    C. Saraswati

    D. Luni

    Ans: D

    10. The River that forms Dhuandhar waterfall and a picturesque gorge of marble rocks nearby Jabalpur:

    A. Narmada

    B. Kaveri

    C. Kabini

    D. Bhavani

    Ans: A

    Drainage System of India

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK