GK Questions with answers on Science Physics (Magnetic field of electric Current) Set III

Jul 26, 2016, 09:07 IST

GK Questions with answers on Science Physics (Magnetic field of electric Current) Set III ,in this set you will find repository of 10 Objective Type Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, NDA, CDS, SSC, State Services etc as well as academic examinations.

GK Questions with answers on Science Physics (Magnetic field of electric Current) Set III ,in this set you will find repository of 10 Objective Type Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, NDA, CDS, SSC, State Services etc as well as academic examinations.

1. Who discovered that when a current carrying conductor is placed in a magnetic field, a mechanical force exerted on the conductor makes it move?

A. Hans Christian Oersted

B. Michael Faraday

C. Benjamin Franklin

D. William Gilbert

Ans: B

2. The maximum force is exerted on a current carrying conductor when it is:

A. Perpendicular to magnetic field

B. Parallel to magnetic field

C. Swings in backward direction

D. All of the above

Ans: A

3. Which rule is applied to find the direction of force acting on the current-carrying conductor, if the direction of current and direction of magnetic field is known?

A. Maxwell’s right-hand thumb rule

B. Born rule

C. Hall Effect

D. Fleming’s left-hand rule

Ans: D

4. Which direction is indicated by the thumb in Fleming’s left-hand rule?

A. Current

B. Magnetic field

C. Motion of conductor

D. None of the above

Ans: C

5. What does the forefinger represent in the Fleming’s left-hand rule?

A. Magnetic field

B. Current

C. Motion of conductor

D. None of the above

Ans: A

6. The direction of deflection of a current-carrying conductor indicates the direction of:

A. Electric current

B. Force acting on it

C. Magnetic field

D. All of the above

Ans: B

7. Which device converts electrical energy into mechanical energy?

A. Motor

B. Generator

C. Windmill

D. Transformer

Ans: A

8. In which of the following devices is the electrical motor used?

A. Electric fans

B. Washing machine

C. Refrigerator

D. All of the above

Ans: D

9. In an electric motor, which device reverses the direction of current through a circuit?

A. Carbon brush

B. Coil

C. Commutator

D. Permanent magnet

Ans: D

10. The carbon strips used to pass electric current to the coil are known:

A. Commutator

B. Magnet

C. Battery

D. Brushes

Ans: D

Jagranjosh
Jagranjosh

Education Desk

Your career begins here! At Jagranjosh.com, our vision is to enable the youth to make informed life decisions, and our mission is to create credible and actionable content that answers questions or solves problems for India’s share of Next Billion Users. As India’s leading education and career guidance platform, we connect the dots for students, guiding them through every step of their journey—from excelling in school exams, board exams, and entrance tests to securing competitive jobs and building essential skills for their profession. With our deep expertise in exams and education, along with accurate information, expert insights, and interactive tools, we bridge the gap between education and opportunity, empowering students to confidently achieve their goals.

... Read More

Get here current GK and GK quiz questions in English and Hindi for India, World, Sports and Competitive exam preparation. Download the Jagran Josh Current Affairs App.

Trending

Latest Education News