Search

General Knowledge Questions and Answers on Chaitra Navratri

Chaitra Navratri is a famous festival of Hindus. During the nine nights and ten days, nine forms of Shakti / Goddess are worshipped on the occasion of this festival. In this article, we are providing a set of 10 questions based on Chaitra Navratri, which will give you an opportunity to know more about Chaitra Navratri.
Mar 25, 2020 14:55 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon
GK Quiz on Chaitra Navratri
GK Quiz on Chaitra Navratri
p style="text-align: justify;">Navratri is an important festival which is celebrated with full enthusiasm all over India. It marks the victory over evil. In the nine nights of Navratri, nine forms of three goddesses are worshipped - Mahalakshmi, Mahasaraswati and Durga called Navdurga.

The Navratri which falls in the month of Ashada and Magha is called Gupt Navratri. Mainly it is not celebrated but is important for those who practice Tantra. The Navratri that fall in the Ashwin month of autumn is called Shardiya Navratri and the Navratri that fall in the spring is called Chaitra Navratri. 

1. The festival of Chaitra Navratri is related to the worship of which of the following goddess/deity?
A. Lord Shiva
B. Goddess Kali
C. Goddess Durga
D. Lord Ram
Ans. C
Explanation: On Chaitra Navratri, Goddess Durga is worshipped. During Navratri, nine forms of Durga are worshipped namely, Shailaputri, Brahmacharini, Chandraghanta, Kushmanda, Skandamata, Kaalratri, Katyayani, Mahagauri and Siddhidhatri.

2. How often is the festival of Navratri celebrated in India?
A. 1 time
B. 2 times
C. 3 times
D. 4 times
Ans D
Explanation: Navratri festival is an auspicious festival of Hindus that is celebrated four times a year.

3. Chaitra Navratri is also known as......
A. Sharadiya Navratri
B. Vasant Navratri
C. Paush Navratri
D. Ashada Navratri
Ans. B
Explanation: Chaitra Navratri is also known as Vasant Navratri. It falls in the month of Ashada.

4. On which date of Chaitra month does the festival of Chaitra Navratri begin?
A. Purnima
B. Shukla Paksha
C. Amavasya
D. Krishna Paksha
Ans. B
Explanation: On Chaitra month of Shukla Paksha, Chaitra Navratri festival is celebrated.

5. Which form of Goddess Durga is worshipped on the first day of Chaitra Navratri?
A. Brahmacharini
B. Shailaputri
C. Chandraghanta
D. Katyayini
Ans. B
Explanation: Goddess Durga form Shailaputri is worshipped on the first day of Chaitra Navratri.

6. Which form of Goddess Durga is worshipped on the second day of Chaitra Navratri?
A. Mahagauri
B. Katyayini
C. Chandraghanta
D. Brahmacharini
Ans. D
Explanation: On the second day of Chaitra Navratri, Goddess Durga form Brahmacharini is worshipped.

7. Which form of Goddess Durga is worshipped on the third day of Chaitra Navratri?
A. Katyayini
B. Mahagauri
C. Chandraghanta
D. Kalratri
Ans. C
Explanation: Goddess Durga form Chandraghanta, is worshipped on the third day of Chaitra Navratri.

8. Which form of Goddess Durga is worshipped on the fourth day of Chaitra Navratri?
A. Katyayini
B. Kalratri
C. Kushmanda
D. Mahagauri
Ans. C
Explanation: Goddess Durga, Kushmanda is worshipped on the fourth day of Chaitra Navratri.

9. Which form of Goddess Durga is worshipped on the fifth day of Chaitra Navratri?
A. Katyayini
B. Siddhidatri
C. Mahagauri
D. Skandamata
Ans. D
Explanation: Goddess Durga form, Skandamata is worshipped on the fifth day of Chaitra Navratri.

10. Which form of Goddess Durga is worshipped on the seventh day of Chaitra Navratri?
A. Katyayini
B. Kalratri
C. Siddhidatri
D. Mahagauri
Ans. B
Explanation: Goddess Durga form, Kalratri is worshipped on the seventh day of Chaitra Navratri.

So now you have come to know about Chaitra Navrati festival and several forms of Goddess Durga.

Chaitra Navratri 2020: History, Significance and Key Facts