Jagran Josh Logo

GK Quiz on Indian Geography Set II

05-FEB-2016 12:30

    GK Quiz on Indian Geography Set II, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations.

    1. Which State is called the sugar bowl of India?

    A. Uttar Pradesh

    B. Punjab

    C. Andhra Pradesh

    D. Bihar

    2. McMohan line is the international border between

    A. India and Pakistan

    B. India and China

    C. India and Bangladesh

    D. Pakistan and China

    3. The highest dam of India is

    A. Bhakra dam

    B. Nagarjuna Sagar dam

    C. Hirakud dam

    D. Tehri dam

    4. Which of the following region is nearest to the Gulf of Mannar ?

    A. Tamil Nadu

    B. Kerala

    C. Karnataka

    D. Andhra Pradesh

    5. Consider the following statement (s) which is correct about Andaman and Nicobar Islands

    I. It enjoys equatorial climate.

    II. This is the only place in India where a volcano is located.

    III. This is the only place in India where coral bed is found.

    Which of the statements given above is/are correct?

    A. I, II and III

    B. I and II

    C. II and III

    D. I only

    6. The southernmost hill ranges in India are known as

    A. Nilgiri Hills

    B. Annamalai Hills

    C. Nallamalai Hills

    D. Cardamom Hills

    7. Match list-l (Peaks) with List-II (Mountains)

           List-I                          List- II

    A. Dhaulagiri            1. Nilgiri Hills

    B. Gurusikhar           2. Satpura Range

    C. Dhupgarh            3. Vindhya Range

    D. Doda Betta          4. Himalayas

                                5. Aravali Range
    Select the correct answer using the codes:     

           A  B  C  D

    (a)  1  2  3  4

    (b)  5  3  2  1

    (c)  4  5  2  1

    (d)  2  3  1  4

    8. What is the traditional name of Sahyadri?

    A. Western Ghats

    B. Eastern Ghats

    C. Aravallis

    D. Barbar and Nagarjuni hills

    9. Why the eastern slopes of the Western Ghats have low rainfall?

    A. The straight west coast

    B. The lack of winter depressions

    C. Their leeward location

    D. The heights of the Ghats

    10. Which of the following region refers to the volcanic upland north of the Vindhya Range?

    A. Malwa Plateau

    B. Chhotanagpur Plateau

    C. Deccan Trap

    D. Mahadeo Hills

     

    Question Answer
    1. A
    2. B
    3. D
    4. A
    5. B
    6. D
    7. C
    8. A
    9. C
    10. A

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK