Jagran Josh Logo

GK Quiz on Indian Geography Set V

11-FEB-2016 15:47

    GK Quiz on Indian Geography Set V, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations.

    1. Match List-I (Atomic Power Plants) with List-II (States) and select the correct answer using the codes given below the lists:

         List-I                              List-II

    A. Narora                   1. Andhra Pradesh

    B. Tarapur                  2. Rajasthan

    C. Rawatbhata            3. Tamil Nadu

    D. Kalpakkam             4. Uttar Pradesh

                                     5. Maharashtra
    Codes:  

         A B C D

    (a) 5 1 4 2

    (b) 1 2 4 5

    (c) 4 5 3 2

    (d) 4 5 2 3

    2. Which one of the following rivers originates near Mahabaleshwar?

    A. Godavari

    B. Krishna

    C. Kaveri

    D. Tapi

    3. Match List-l (Lake) with List-II (State) and select the correct answer using the codes given below the lists:

         List-I                           List-II

    A. Chilka Lake             1. Andhra Pradesh

    B. Kolleru Lake            2. Kerala

    C. Sambhar Lake         3. Orissa

    D. Vembanad Lake       4. Rajasthan

    Codes:  

         A B C D

    (a) 2 1 4 3

    (b) 2 4 1 3

    (c) 3 4 1 2

    (d) 3 1 4 2

    4. In which State is the Hydel Power Project Nathpa Jhakri located?

    A. Himachal Pradesh

    B. Uttarakhand

    C. Jammu & Kashmir

    D. Madhya Pradesh

    5. Consider the following statements:

    I. Ranjit Sagar Dam is on the river Beas.

    II. Hirakud Dam is on the river Damodar.

    III. The reservoir Gandhi Sagar is on the river Chambal.

    Which of these statements is/are correct?

    A. I and II

    B. III only

    C. II and III

    D. I and III

    6. Which one of the following pairs is correctly matched?

         Rivers                      Major Tributaries

    A. Godavari     :     Pairi, Hasdo, Tel

    B. Mahanadi     :     Purna, Penganga, Wainganga

    C. Krishna       :     Manjra, Dudhana, Indravati

    D. Kaveri        :     Kabani, Hemavati, Amravati

    7. In West Bengal, which of the following wind blows during April to June?

    A. Norwesters

    B. Hurricane

    C. Loo

    D. Gale

    8. What is the mean annual temperature range of the shaded region in the map of India?

    A. Below 20°C

    B. 20°C-25°C

    C. 25°C-30°C

    D. 30°C-35°C

    9. Consider the following regions

    I. North-Eastern Madhya Pradesh

    II. South-Western Andhra Pradesh

    III. Saurashtra

    Which of the above regions is/are considered to be semi-arid?

    A. I and II

    B. II Only

    C. II and III

    D. III Only

    10. Which one of the following regions receives winter rainfall caused by western disturbances?

    A. Punjab

    B. Kerala

    C. Tamil Nadu

    D. Karnataka coast

     

    Question Answer
    1. D
    2. B
    3. D
    4. A
    5. B
    6. D
    7. A
    8. D
    9. C
    10. A

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK