Static GK and Current Events Questions and Answers: 27th March 2021

Mar 27, 2021, 11:10 IST

Take the quiz brought to you be Jagran Josh below. The quiz would help the aspirants prepare for various competitive Government Job Exams

General Knowledge quiz
General Knowledge quiz

Take the quiz brought to you be Jagran Josh which would help the aspirants to prepare for various competitive Government Job Exams. The quiz is accompanied with explanation below each question

1. When did India join the Global Partnership Artificial Intelligence?

  1. 2021
  2. 2019
  3. 2020
  4. 2018

Ans. c

Explanation: Global Partnership on Artificial Intelligence (GPAI) was joined by India in June 2020. Read all about GPAI here

2. Who among the following is not a founding member of GPAI

  1. Australia
  2. France 
  3. Canada
  4. Russia

Ans. d

Explanation: Russia is not among the founding members of GPAI. The group had 15 founding members. 

3. Who is in the GPAI Council chair of 2020-21?

  1. Daniela Battisti
  2. Cedric O 
  3. François-Philippe Champagne
  4. Renaud Vedel

Ans. c

Explanation: Canadian minister François-Philippe Champagne is in the chair of GPAI Council 2020-21

4. When did the Dalai Lama escape Chinese occupied Tibet?

  1. 1959
  2. 1960
  3. 1955
  4. 1978

Ans. a

Explanation:The Dalai Lama escaped from Chinese occupied Tibet in 1959.

Read| All about Dalai Lama, the successor, process of choosing the next Dalai Lama

5. What is the name of the 14th Dalai Lama?

  1. Trinley Gyatso
  2. Khedrup Gyatso
  3. Tenzin Gyatso
  4. None of the above 

Ans. c

Explanation: The 14th Dalai Lama, Tenzin Gyatso, one of the most famous Buddhist figures of the century. 

6. Choose the correct statement about Dalai Lama

i) As per the Tibetan Buddhist customs the Dalai Lama has control over his reincarnation

ii) Dalai Lama has a choice to be reincarnated as a man, woman or child

  1. Only i
  2. Only ii
  3. Both i and ii
  4. None of the above 

Ans. c

Explanation: It was in 2011 when the Dalai Lama said that he would decide whether to reincarnate or represent the last avatar of Avalokiteshvara. This is because as per the Tibetan Buddhist customs the Dalai Lama has control over his reincarnation. Once he dies, his soul passes to another person, to be appointed as the next Dalai Lama. It may be a man, woman or a child as per his choice. 

7. Who is Avalokiteshvara?

  1. Last incarnation of Vishnu
  2. Self-born eternal Buddha Amitabha
  3. Manifestation of Brahma Vishnu Mahesh
  4. King of medieval times

Ans. b

Explanation: Avalokiteshvara is the earthly manifestation of the self-born eternal Buddha Amitabha, whose figure is represented in his headdress, and he guards the world in the interval between the departure of the historical Buddha, Gautama, and the appearance of the future Buddha, Maitreya.

8. Where is Seling lake situated?

  1. Thar Desert
  2. Tibet Plateau
  3. Chinese Mountains
  4. North Pole

Ans. b

Explanation: The plateau of Tibet also called, Qiangtang is dotted with brackish lakes, the largest being Lakes Siling (Seling)

9. Which agency is a permanent observer of GPAI governing bodies?

  1. UNICEF
  2. UNESCO
  3. OECD
  4. WHO

Ans. c

Explanation: OECD is a permanent observer to GPAI’s governing bodies. It also contributes experts to participate in GPAI’s working groups frequently. 

Read| Explained: Quantum Communication demonstrated by ISRO

10. Which country has begun an artificial intelligence initiative with India recently?

  1. UK
  2. Japan
  3. USA
  4. South Korea

Ans. c

Explanation: United States India Artificial Intelligence, USIAI initiative has been launched recently to enhance the technological relationships between the two countries.

Also Read| Play daily static gk and current events quiz here

Tulika Tandon is an Education Reporter & Writer with an experience of 5+ years. An MBA graduate and a long-time UPSC aspirant, she has devoted her life to helping the students find the right path to success. In her free time, Tulika likes to read, travel or bake. Read her stories in GK, UPSC and School sections at Jagranjosh.com. She can be reached at tulika.tandon@jagrannewmedia.com.
... Read More

Get here current GK and GK quiz questions in English and Hindi for India, World, Sports and Competitive exam preparation. Download the Jagran Josh Current Affairs App.

Trending

Latest Education News