Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. CBSE Board|  

CBSE Class 9 Science Exam 2018: Important Very Short Answer Type Questions

Feb 1, 2018 17:29 IST
    Class 9 Science: Important Very Short Answer Type Questions
    Class 9 Science: Important Very Short Answer Type Questions

    In this article you will get important short answer type questions to prepare for class 9 Science annual exams 2018. These are the questions which may be asked for 1 or 2 marks each, in section- A.

    • Question numbers 1 and 2 in Section-A will be one mark question. 
    • Question numbers 3 to 5 in Section- A will be two marks questions.

    The set of important questions given here will surely help you to make an easy and effective preparation for the exam and score high marks.

    Given below are some very important questions for ‘very short answer type questions’ category in class 9 Science exam 2018:

    1. What is rancidity? 

    Answer.

    The process in which taste and smell of food gets spoiled is called rancidity. It happens due to oxidation.

    2. Name the particles which determine the mass of an atom.

    Answer.

    Proton and neutron.

    3.  Who discovered neutron?

    Answer. 

    James Chadwick.

    CBSE Class 9 Science Exam 2018: Important Long Answer Type Questions

    4. Mention two uses of isotopes in the field of medicine.

    Answer.

    (i) An isotope of cobalt is used in the treatment of cancer.

    (ii) An isotope of iodine is used in the treatment of goitre.

    5. Name the characteristics of sound wave on which the following properties depend?

    (a) Loudness

    (b) Pitch

    Answer.

    (a) Loudness depends on amplitude

    (b) Pitch depends on frequency.

    6. Write any two charateristics of the animals belonging to phylum chrodata.

    Answer.

    Two charateristics of the animals belonging to phylum chrodata are:

    (i) They are bilaterally symmetrical, triploblastic and have body cavity.
    (ii) They exhibit notochord, a flexible rod between the nerve cord and the digestive track, at some stages during development.

    7. Who discovered vaccine for the first time?

    Answer.

    Edward Jenner discovered vaccine for the first time.

    8. Alloy cannot be separated by physical means, though it is considered a mixture. Why?

    Answer.

    Alloys are homogeneous mixtures of metals and cannot be separated into their components by physical methods. But still, an alloy is considered as a mixture because it shows the properties of its constituents and can have variable composition.

    9. Find the relative density of copper block of mass 216g having volume of 80cm3 (Density of Water = 1g/ cm3).

    Answer.

    Density of block = Mass/volume = 216/80 = 2.7 g/cm3

    Relative density = Density of a substance / Density of water = 2.7/1 = 2.7

    10. What do you mean by the planetary electrons?

    Answer.

    Rutherford compared his model of an atom with our solar system where the nucleus is like the sun and the electrons are like the planets. Thus, these electrons are also called planetary electrons.

    11. What is a thallus? Why are thallophytes called non-embryonic plants?

    Answer.

    Thallophyte has a simple plant body structure with no distinct root system, stem and leaves. Such simple body is called thallus.

    Thallophytes have unicellular gametes. After fertilisation, the zygote does not form an embryo. Therefore, these plants are called non-embryonic plants.

    CBSE Class 9 Science Exam 2018: Important Short Answer Type Questions

    12. Why did Rutherford select a gold foil for his experiment?

    Answer. 

    Rutherford selected a gold foil for his experiment as he wanted a very thin layer and gold is highly malleable.

    13. Why do fish go in deep waters during day light?

    Answer.

    During day time, the shallow water is warmer and hence contains less dissolved oxygen. Therefore fish tend to go in deep water during day time.

    14. Name two properties of a substance to check its purity?

    Answer.

    A pure substance has a fixed melting point or boiling point at constant pressure. The purity of a substance can be tested by checking its melting point or boiling point. If a substance is impure i.e. it contains traces of another substance, the melting and boiling point of that substance will change.

    15. What is meant by warm-blooded and cold-blooded animals?

    Answer.

    Warm-blooded animals have a relatively higher blood temperature and can maintain the constant internal body temperature through metabolic processes. Mammals and birds are warm-blooded animals.

    16. State the utility of tissues in multi-cellular organism.

    Answer.

    We see division of labour in multi-cellular organism as a particular function is carried out by a cluster of cells (tissue) at a definite place in the body. The tissues are arranged and designed in such a way that they give the highest possible efficiency of function.

    17. What do you mean by intensive and extensive properties of matter?

    Answer.

    Extensive properties, such as mass and volume, depend on the amount of matter being measured.

    Intensive properties, such as density and color, do not depend on the amount of the substance present. 

    18. 100 g of 10% lead nitrate is mixed with 100 g of 10% sodium chloride solution in a closed container. 13.66 g of lead chloride is precipitated. The mixture contains 180 g of water and sodium nitrate. What amount of sodium nitrate is formed?

    Answer.

    Before reaction,

    Mass of lead nitrate = 10% of 100 g = 10 g

    Mass of sodium chloride = 10% of 100 g = 10 g

    Mass of water = 90 g + 90 g = 180 g

    Total mass = 10 g + 10 g + 180 g = 200 g

    After reaction,

    Mass of water = 180 g

    Mass of lead chloride = 13.66 g

    Now by law of conservation of mass,

    Total mass of reactants = Total mass of products = 200g

    Thus, mass of sodium nitrate = 200 g – (180 g + 13.66 g) = 6.34 g

    19. State the types of meristems present in plants, on the basis of position.

    Answer.

    On the basis of location of meristems, it classified as follows:

    (i) Apical meristem,

    (ii) Intercalary meristem,

    (iii) Lateral meristem.

    20.  What are intermolecular forces? How are these related to the three states of matter?

    Answer.

    Intermolecular force: It is the force operating between the atoms or molecules of a matter.

    In case of solids this force keeps the constituent particles very close to each other and gives them an ordered arrangement of resulting into a regular geometrical shape in solids.

    In liquid, intermolecular force is weak to give definite shape.

    In gas, intermolecular force is negligible and so its constituent particles are free to move and occupy the available space.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF