CBSE 9th Maths Exam 2020: Important MCQs from Chapter 5 Introduction to Euclid’s Geometry with Answers

Class 9 students should practice the MCQs on Introduction to Euclid’s Geometry to score good marks in the Annual Maths Exam.

Created On: Feb 4, 2020 11:37 IST
CBSE 9th Maths Exam 2020: Important MCQs from Chapter 5 Introduction to Euclid’s Geometry with Answers
CBSE 9th Maths Exam 2020: Important MCQs from Chapter 5 Introduction to Euclid’s Geometry with Answers

MCQs on Class 9 Maths Chapter5: Introduction to Euclid’s Geometry are provided here to help students revise important concepts and prepare well for the upcoming CBSE Annual Maths Exam. All these questions are prepared by analysing the latest NCERT Book and the new examination pattern introduced by CBSE. Answers of all questions are also provided here. So, students can use this practice test to assess their preparation level and improve their speed and accuracy.

MCQs from CBSE Class 9 Maths Chapter 5 Introduction to Euclid’s Geometry are given below:

1. The number of dimensions a solid has is:

a) 1

b) 2

c) 3

d) 0

Answer: (c)

2. Boundaries of solids are:

a) Surfaces

b) Curves

c) Lines

d) Points

Answer: (a)

Also Read* CBSE Class 9th Science Important MCQs for Annual Exam 2020

3. The number of dimension that a point has is:

a) 0

b) 1

c) 2

d) 3

Answer: a)

4. The base of a Pyramid is:

a) Only a triangle

b) Only a square

c) Only a rectangle

d) Any polygon

Answer: (b)

5. The first known proof that ‘the circle is bisected by its diameter’ was given by:

a) Pythagoras

b)Thales

c) Euclid

d) Hypatia

Answer: (b)

6. If x + y =10 then x + y + z = 10 + z. Then the Euclid’s axiom that illustrates this statement is:

a) First axiom

b) Second axiom

c) Third axiom

d) Fourth axiom

Answer: (b)

CBSE Class 9 Maths New Exam Pattern for Annual Exam 2020

7. Greeks emphasized on:

a) Public worship

b) Household rituals

c) Both a and b

d) None of a, b and c

Answer: (a)

8. In ancient India, the shapes of altars used for household rituals were:

a) Squares and circles

b) Triangles and rectangles

c) Trapeziums and pyramids

d) Rectangles and squares

Answer: (a)

9. ‘Lines are parallel if they do not intersect’ is stated in the form of:

a) An axiom

b) A definition

c) A postulate

d) A proof

Answer: (a)

CBSE Class 9 Maths Solved Practice Paper for Annual Exam 2020

10. The number of interwoven isosceles triangles in Sriyantra (in the Atharvaveda) is:

CBSE Class 9th MCQs on Maths Chapter 5 Introduction to Euclid’s Geometry

a) 7

b) 8

c) 9

d) 10

Answer: (c)

11. For every line ‘l’ and a point P not lying on it, the number of lines that passes through P and parallel to ‘l’ are:

a) 1

b) 2

c) 3

d) No line

Answer: (a)

12. The total number of propositions in Euclid’s famous treatise “The Elements” are:

a) 13

b) 55

c) 460

d) 465

Answer: (d)

13. The number of Euclid’s postulates is (are):

a) 3

b) 4

c) 5

d) 6

Answer: (c)

14. Proved statements based on deductive reasoning, by using postulates and axioms are known as:

a) A Statement only

b) A Proposition only

c) A Theorem only

d) Both Proposition and Theorem

Answer: (d)

15. John is of the same age as Mohan. Ram is also of the same age as Mohan. State the Euclid’s axiom that illustrates the relative ages of John and Ram

(a) First Axiom

(b) Second Axiom

(c) Third Axiom

(d) Fourth Axiom

Answer: (a)

Find below the link to download all the MCQ questions given above in PDF format:

CBSE Class 9th MCQs on Maths Chapter 5 Introduction to Euclid’s Geometry

Also Check:

CBSE Class 9 Maths Important MCQs on Chapter 1

CBSE Class 9 Maths Important MCQs on Chapter 2

CBSE Class 9 Maths Important MCQs on Chapter 3

CBSE Class 9 Maths Important MCQs on Chapter 4

Also check following articles to help in CBSE Class 9th Annual Exam preparations and score good marks:

CBSE Class 9 MCQs for Maths, Science, Social Science & English Exam 2020

CBSE Class 9 Syllabus for Annual Exam 2020

CBSE Class 9 Science Exam Pattern 2020

CBSE Class 9 Social Science Exam Pattern 2020

Class 9 Science NCERT Book and Solutions PDF

Class 9 Maths NCERT Book and Solutions PDF