1. Home
  2. |  
  3. UPSC |  

CDS (II) 2017 Exam: English Practice Questions - Antonyms Set 01

Oct 16, 2017 18:18 IST
    CDS (II) 2017 Exam: English Practice Questions -  Antonyms Set 01
    CDS (II) 2017 Exam: English Practice Questions - Antonyms Set 01

    The UPSC will conduct the CDS (II) Exam 2017 on 19 November 2017. For the benefit of aspirants, Jagran Josh is providing the following questions on antonyms. The answers along with explanations as given below will help the candidates in understanding the nature of the questions in the exam.

    Directions for the following 10 items: Each item consists of a word or a phrase which is underlined in the sentence given. It is followed by four words or phrases. Select the word or phrase which is closest to the opposite in meaning of the underlined word or phrase.

    1. Kapil's bowling yesterday proved very costly.

    (a) economical
    (b) frugal
    (c) thrifty
    (d) expensive

    Answer. A
    While the meaning of costly is expensive, economical means cheap and inexpensive.

    2. I cannot see much likeness between the two boys.

    (a) enmity
    (b) hatred
    (c) difference
    (d) dislike

    Answer. C
    Likeness means the fact or quality of being alike. The opposite word is difference.

    CDS (II) 2017 Exam: GK Practice Questions on Indian Defence – Set 01

    3. I am still dubious about that plan.

    (a) certain
    (b) doubtful
    (c) docile
    (d) faithful

    Answer. A
    Dubious means doubtful. Its opposite word is certain.

    4. The wise say that life is meant not merely to accumulate wealth but for self-realization.

    (a) amass
    (b) produce
    (c) scatter
    (d) gather

    Answer. C
    Accumulate means collect. Its opposite word is scatter.

    5. He will never turn down your request.

    (a) turn up
    (b) turn over
    (c) reject
    (d) accept

    Answer. D
    Turn down means reject. The opposite word is accept.

    6. Real happiness does not lie in material possessions alone.

    (a) physical
    (b) essential
    (c) spiritual
    (d) manual

    Answer. C
    Material means tangible and physical. The opposite word is spiritual that is transcendental.

    CDS (II) 2017 Exam: English Practice Questions - Reading Comprehension Set 01

    7. I was upset by his hostile attitude.

    (a) friendly
    (b) positive
    (c) negative
    (d) inimical

    Answer. A
    Hostile means confrontational attitude. Its opposite word is friendly.

    8. Ashoka was a magnanimous king.

    (a) small
    (b) petty
    (c) kind
    (d) majestic

    Answer. B
    Magnanimous means generous or forgiving. The meaning is petty.

    9. Male is always defiant in her behaviour

    (a) obedient
    (b) rebellious
    (c) meek
    (d) friendly

    Answer. A
    Defiant means resistant. Its opposite word is obedient.

    10. I find his views repugnant.

    (a) amiable
    (b) replusive
    (c) amoral
    (d) apolitical

    Answer. A
    Repugnant means unacceptable. The opposite word is amiable.

    6 Tips for effective study in the festive season

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF