Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

Current Affairs for IAS Prelims Exam 2017: December 2016 Questions II

Dec 6, 2016 13:47 IST

    Current affairs should be prearranged keeping in mind the syllabus of UPSC IAS prelims and mains. For anyone who is aspiring good rank, current affairs should be given priority. There can be various methods to prepare the current affairs but one of the best methods is the current affairs quiz with explanation of each and every question. This method helps in the preparation of the Current Affairs Topics.

    CURRENT ISSUES AND EVENTS

    We will continue to provide the current affairs questions for IAS Prelims 2017 to help you gain a better perception of how questions can be asked in the examination.

    1. Government has allowed NABARD to disburse money to cash-starved farmers, helping them sow winter crops. Consider the following statements regarding NABARD:

    1) NABARD was established on the recommendations of B.Shivaraman Committee.
    2) NABARD was established to implement the National Bank for Agriculture and Urban Development Act.
    3) NABARD looks after the development of the cottage industry, small industry and village industry, and other rural industries.

    Choose the correct statement(s):

    a. Only 1
    b. Only 3
    c. 1 and 3
    d. Only 2

    Answer: c

    Explanation:

    Under the Committee of Shri B.Sivaraman, Government of India reviewed the arrangements for institutional credit for agriculture and rural development. The Committee felt the need for a new organizational device for providing undivided attention, forceful direction and pointed focus to the credit problems arising out of integrated rural development and recommended the formation of National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD). The Parliament, through National Bank for Agriculture and Rural Development Act 1981 approved the setting up of NABARD.

    NABARD was set up with an initial capital of 100 crore. To promote sustainable and equitable agriculture and rural prosperity through effective credit support, related services, institution development and other innovative initiatives was the key mission of NABARD.

    2. Which of the following statements are correct regarding the recently announced International Press Freedom Awards 2016:

    a. The International Press Freedom Awards honor journalists around the world who show courage in defending press freedom despite facing attacks, threats, or imprisonment
    b. Indian journalist Malini Subramaniam has been conferred with the international Press Freedom Award of 2016.
    c. Malini has been facilitated with this award because of her outstanding reporting from the Naxal-infested Bastar area.
    d. All of the above.

    Answer: d

    Explanation:

    Indian journalist Malini Subramaniam has been conferred with the International Press Freedom Award for her reporting from the Naxal-infested Bastar area. She is one of the four journalists felicitated by the annual award for their commitment to a free press.

    The CPJ International Press Freedom Awards honor journalists or their publications around the world that show courage in defending press freedom despite facing attacks, threats, or imprisonment. In addition to recognizing individuals, the organization seeks to focus local and international media coverage on countries where violations of press freedom are particularly serious.

    Learn to study Geography for IAS Exam

    3. Consider the following details on India’s first Live Payment bank, often seen in news:

    1) Airtel was the first to receive a payments bank licence from the Reserve Bank of India.
    2) A unique feature about the bank is that customers with an Airtel mobile connection will have the mobile number as an account number.
    3) The banks will be registered as public limited company under the Companies Act, 2013.

    Choose the correct statement(s):

    a. Only 1
    b. Only 3
    c. 1 and 3
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    Airtel has launched India's first live payments bank which has rolled out a pilot project in Rajasthan offering 7.25% interest on savings bank accounts. Airtel was the first to receive a payments bank licence from the Reserve Bank of India. The bank's focus is on financial inclusion and it will not be issuing ATM or debit cards, but will allow cash withdrawal facilities at designated Airtel retail outlets which will double as banking points. The bank is also providing a free personal accident cover of Rs 1 lakh with every savings bank account.

    Airtel Payments Bank plans to open accounts by leveraging the telecom operator's extensive national distribution network of over 1.5 million retail outlets, including in rural areas. A unique feature about the bank is that customers with an Airtel mobile connection will have the mobile number as an account number. The bank will be fully digital and paperless, with even account opening being done using Aadhaar-based eKYC.

    4. Ministry of Culture has released a Commemorative Non-Circulation Coin of 500 and a Circulation Coin of 10 as commemoration of 500th Anniversary of Shri Krishna Chaitanya Mahaprabhu’s coming to Vrindavan. Which of the following statements is true regarding the life of Chaitanya Mahaprabhu?

    a. Chaitanya Mahaprabhu founded Gaudiya Vaishnavism.
    b. Chaitanya was the proponent for the Vaishnava school of Bhakti yoga based on Bhagavad Gita.
    c.  He popularized the chanting of the Hare Krishna mantra and composed the Siksastakam in Sanskrit.
    d.  All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    Chaitanya Mahaprabhu was a spiritual teacher who founded Gaudiya Vaishnavism. Chaitanya was the proponent for the Vaishnava school of Bhakti yoga based on Bhagavata Purana and Bhagavad Gita. Of various incarnations of Vishnu, he is revered as Krishna, popularized the chanting of the Hare Krishna mantra and composed the Siksastakam (eight devotional prayers) in Sanskrit.

    Chaitanya is sometimes referred to by the names Gauranga or Gaura due to his fair complexion and Nimai due to his being born underneath a Neem tree. His original name was Vishambhar. He was a brilliant student and at an early age he became a scholar and opened a school.

    CURRENT AFFAIR QUIZ December QUESTIONS I

    5. Railways may soon get an advanced system called "Tri-Netra" which will help reduce train accidents. Consider the following statements regarding this initiative:

    1) Tri-Netra stands for ­ "terrain imaging for diesel drivers infrared, enhanced optical and radar assisted system".
    2) Tri-Netra system is made up of a high-resolution optical video camera, high-sensitivity infrared video camera and a radar-based terrain mapping system.
    3) The system provides a locomotive pilot a clear view of up to three kilometre on a straight track.

    Choose the correct statement(s):

    a. Only 1
    b. 1 and 2
    c. 1 and 3
    d. All of the above

    Answer: b

    Explanation:

    Railways will be getting an advanced system, called "Tri-Netra", on its trains which will help reduce train accidents by keeping a record of the track maintenance and will also provide better visibility during foggy days. Tri-Netra system is made up of a high-resolution optical video camera, high-sensitivity infrared video camera and a radar-based terrain mapping system.

    Tri-Netra stands for ­ "terrain imaging for diesel drivers infrared, enhanced optical and radar assisted system". The system provides a locomotive pilot a clear view of up to one kilometre on a straight track, even during inclement weather. This will help in maintaining high speed in poor visibility and avoid delay in arrivals.

    6. November 26 is observed as National Milk Day to mark the birth anniversary of Father of the White Revolution, Dr. Verghese Kurien. Which of the following statements is true regarding the White Revolution?

    1. Operation flood which was launched under the White Revolution is the world’s largest agricultural development programme.
    2. After the White Revolution, India now ranks first in milk production, accounting for around 20 of world’s milk production.
    3. Dr. Verghese Kurien. Known as the ‘milkman of India’ was also the founder of the National Dairy Development Board (NDDB).

    Choose the correct statement(s):

    a. Only 1
    b. 1 and 2
    c. 1 and 3
    d. All of the above

    Answer: c

    Explanation:

    Dr Verghese Kurien was an Indian social entrepreneur known as the ‘Father of the White Revolution’ for launching Operation flood which was the world’s largest agricultural development programme. He is known as the ‘milkman of India’ and was also the founder-Chairman of the National Dairy Development Board (NDDB).

    India ranks first in milk production, accounting for 18.5 % of world production, achieving an annual output of 146.3 million tonnes during 2014-15 as compared to 137.69 million tonnes during 2013-14 recording a growth of 6.26.

    Learn to read The Hindu Newspaper for IAS Exam

    7. World Health Organization (WHO) has dropped the term ‘counterfeit’ and retained ‘falsified’ to describe:

    a. Medicines of inferior quality
    b. Patented Services
    c.  Dumping activities
    d.  All of the above

    Answer: a

    Explanation:

    For the global access to medicines campaign, the World Health Organization (WHO) has dropped the term ‘counterfeit’ and retained ‘falsified’ to describe medicines of inferior quality. The terms were being used interchangeably to confiscated Indian made generic drugs exported to other countries by showing that they were in violation of intellectual property.

    The adopted definition drops the word counterfeit and uses the term falsified which is much more in line with public health concerns regarding medicines, which make false claims about what they contain or where they are from.

    8. What is correct regarding the “e-Pashuhaat” recently seen in news?

    1) E-pashuhaat is a web portal launched by the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare, Government of India.
    2) E-pashuhaat is to boost Meat productivity in India by organizing the livestock market.
    3) The portal allows farmers and entrepreneurs find information about bovine animals and buy or sell livestock.

    Choose the correct statement(s):

    a. Only 1
    b. 1 and 2
    c. 1 and 3
    d. All of the above

    Answer: c

    Explanation:

    E-pashuhaat is a web portal launched by the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare, Government of India, under the Department of Animal Husbandry, Dairying and Fisheries (DADF) to boost dairy productivity in India by organizing the livestock market.

    The portal allows farmers and entrepreneurs find information about bovine animals, buy or sell livestock, frozen semen and embryos. It also helps them to check information on feed and fodder and manage the transportation of animals once a purchase is made. Sellers can create an account, upload the details of the animals, including images, edit those, and provide other relevant information along with their complete address so that buyers can easily reach out to them. After submitting the details, they need to bring the animals at Germ Plasm Market Place for public view.

    MORE CURRENT AFFAIR QUIZZES FOR IAS PRELIMS 2017

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF