Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. General|  

Indian History and Culture General knowledge Quiz

May 8, 2017 12:25 IST

    The Indian Cultural and art history are blended by the thousands of distinct and unique features because its history is an amalgamation of several various cultures, spans across the Indian subcontinent and has been influenced and shaped by a history that is several thousand years old. Here, we are giving GK Questions with Answers Sets on Indian History and Culture and each sets consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc. 

     

    Indian History Culture

    1. Consider the following statement (s) is/are not related to Mathura School of Art

    I. Artisans from Mathura initially continued the Mauryan sculptural forms of the Yaksha and Yakshi, until a human image of Buddha appeared, which was independent of other schools of art, but later influenced by the Gandhara School.

    II. The representations of the Buddha in Mathura, in central northern India, are generally dated slightly later than those of Gandhara.

    Which of the statement(s) given above is/are correct?

    A. I only

    B. II only

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: D

    2. Which of the following places were the centres of Mathura School of art production?

    A. Sarnath and Kosambi

    B. Sanchi and Kosambi

    C. Sanchi and Sarnath

    D. Patliputra and Lumbini

    Ans: A

    Literary Works during Sultanate Period

    3. Which of the following is/are the correct features of Mathura School of art Sculpture?

    A. The Mathura School of Art, noted for its vitality and assimilative character, was a result of the religious zeal of Brahmanism, Jainism and Buddhism.

    B. Images of Vaishnava and Shaiva faiths are found at Mathura but Buddhist images are found in large numbers. 

    C. Images of the Buddha, Yakshas, Yakshinis, Shaivite and Vaishnavite deities and portrait statues are profusely sculpted.

    D. All of the above

    Ans: D

    4. Which of the following statement (s) is/are related of the Gandhara School of Art?

    A. Artistic manifestation of Greco-Buddhism

    B. Artistic manifestation of Indo-Greek god

    C. Artistic manifestation of Jainism

    D. Artistic manifestation of Vaishnavism

    Ans: A

    5. Consider the following statement (s) is/are not related to the features of Gandhara School of art.

    I. The Gandharan Buddha image was inspired by Hellenistic realism, tempered by Persian, Scythian, and Parthian models.

    II. Theme is mainly Buddhist, depicting various stories from the life of Buddha. Sculptors constructed Buddhist images with anatomical accuracy, spatial depth, and foreshortening.

    Which of the statement(s) given above is/are correct?

    A. I only

    B. II only

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: D

    Cultural History Vijayanagar Empire Architecture Literature and Art

    6. Which statement (s) is/are correct about Aryankas?

    I. It is a treatise of forest which explain the the rituals while dwelling into the philosophical discussions of the Brahmanas.

    II. They record the transitions between ritualistic symbolism of Brahmanas and philosophical aspects of Upanishads.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. None of the above

    Ans: D

    7. Which of the following School of art noted for its vitality and assimilative character just because of Brahmanism, Jainism and Buddhism?

    A. Gandhara School of Art

    B. Amaravati School of Art

    C. Mathura School of art

    D. None of the above

    Ans: C

    8. Which of the following is/are the main objective of Purva Mimansa?

    A. The main objective of the Purva Mimamsa School is to interpret and establish the authority of the Vedas.

    B. The main objective of the Purva Mimamsa school is to concentrates on the philosophical teachings of the Upanishads (mystic or spiritual contemplations within the Vedas), rather than the Brahmanas (instructions for ritual and sacrifice).

    C. Only A

    D. Both A & B

    Ans: C

    9. Consider the following statement (s) is/are related to the Indian Political Philosophy

    I. The Arthashastra, attributed to the Mauryan minister Chanakya in the 4th Century B.C., is one of the earliest Indian texts devoted to political philosophy, and it discusses ideas of statecraft and economic policy.

    II. During the Indian struggle for independence in the early 20th Century, Mahatma Gandhi popularized the philosophies of ahimsa (non-violence) and satyagraha (non-violent resistance),

    III. Gandhian Philosophy was influenced by the teachings of the Hindu Bhagavad Gita, as well as Jesus, Tolstoy, Thoreau and Ruskin.

    Which of the above statement(s) is/are correct?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. I, II & III

    Ans: D

    10. Which of the following is/are the correct statement(s) related to the Jain Philosophy?

    A. The central tenets of Jain philosophy were established by Mahavira in the 6th Century B.C., although Jainism as a religion is much older.

    B. A basic principle is anekantavada, the idea that reality is perceived differently from different points of view, and that no single point of view is completely true (similar to the Western philosophical doctrine of Subjectivism).

    C. Both A & B

    D. Neither A nor B

    Ans: C

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest

      Read

        Commented

          Latest Videos

          Register to get FREE updates

            All Fields Mandatory
          • (Ex:9123456789)
          • Please Select Your Interest
          • Please specify

          • ajax-loader
          • A verifcation code has been sent to
            your mobile number

            Please enter the verification code below

          Newsletter Signup
          Follow us on
          This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
          X

          Register to view Complete PDF