1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

IAS Prelims Exam: Art and Culture: CAVE AND WALL PAINTING

Mar 11, 2016 18:12 IST

    Art and Culture has played a crucial role in IAS Prelims Exam in recent years. In last few years, the paper of IAS Prelims Exam has witnessed several number of questions based on the Art and Culture which are very important for the Civil Services IAS aspirants to cover during their preparation of IAS Prelims Exam.

    Q1. With reference to Bhimbetka painting in Madhya Pradesh Which of the following is/are true?
    1. Bhimbetka site in Madhya Pradesh known for prehistoric art is located in Satpura range.
    2. Painting in Bhimbetka extend from Mesolithic period to recent times.
    3. In these paintings, perching birds are prominent.

    Select the correct answer from the following codes
    a.    Only 1
    b.    Only 1 and 2
    c.    Only 2 and 3
    d.    None

    Answer:  d

    Explanation:  Bhimbetka site in Madhya Pradesh known for prehistoric art is located in Vindhyan range. Painting in Bhimbetka extends from Palaeolithic to recent times. Paintings of perching birds, which live upon grain, are absent in the earliest groups of paintings, which evidently belongs to hunting/ gathering economy.

    Q2. Consider the following statements regarding Jogimara paintings
    1. They are pre Buddha paintings.
    2. It is the first evidence of expert painting prior to Ajanta and Bagh cave paintings.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:  It is pre Buddha cave. These paintings were created before Ajanta and Bagh caves. It is in sarguja, Madhya Pradesh. It seems to be the first human endeavours as expert paintings.

    Q3. Which of the following pairs are correctly matched regarding techniques and representation of paintings?
          Techniques                                                 Representation
    1.    Lepyacitras                                              Folklore
    2. Lekhacitras                                                 Textiles
    3. Dhulicitras                                                  Floor

    Select the correct answer from the following codes
    a.    Only 1
    b.    Only 1 and 2
    c.    Only 2 and 3
    d.    1,2 and 3

    Answer: d

    Explanation: Lepyacitras was representation of folklore. Lekhacitras was line drawing and painting on textile, Dhulicitras are painting on the floor.

    Q4. Consider the following statements
    1.  Chitra sutra which describes six organs of painting is part of Vishnudharmottara purana.
    2. Kama sutra mentions paintings are one among 64 kinds of art and it was based on scientific principles.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation: Kamasutra by vatsyayana has mentioned paintings amongst 64 kinds of art and says it was based on scientific principles . Vishnudharmottara purana has a section on paintings called chitra sutra which describes six organs of paintings.
     
    Q5. With reference to the materials used in cave paintings Which of the following is/are true?
    1. Lapis lazuli used for blue colour, came from Nepal, remaining all principal colours were locally available.
    2. Mixed colours were very commonly used.

    Select the correct answer from the following codes
    a.    Only 1
    b.    Only 2
    c.    Both 1 and 2
    d.     Neither 1 nor2

    Answer:d

    Explanation:  Indigo and Lapis Lazuli was used for Blue colour, came from Pakistan. Mixed colours like grey were used on rare occasions.

    Q6. Which of the following is/are true about Ajanta wall paintings?
    1.  Few cave paintings in Ajanta are influenced by Vengi and Vidarbha sculptures.
    2. Only individual natural colours were used in Ajanta paintings.
    3. “Dying princess” painting from Jataka tales is seen in Ajanta caves.

    Select the correct answer from the following codes
    a.    Only 1
    b.    Only 1 and 3
    c.    Only 2 and 3
    d.    1,2 and 3

    Answer: b

    Explanation:  In Ajanta paintings various skin colours, are used such as brown, yellowish brown, greenish, yellow ochre which represent a multicoloured population. The “dying princess” in cave No:15 painted in 5th century A.D Illustrates a scene from Jataka.

    Q7.  In Ajanta paintings, themes are from
    1.  Life of Buddha
    2.  Jatakas
    3. Avadanas

    Select the correct answer from the following codes
    a.    Only 1
    b.    Only 1 and 2
    c.    Only 2 and 3
    d.    1,2 and 3

    Answer: d

    Explanation:  The themes of Ajanta are the events from life of Buddha, Jataka and Avadanas.

    Q8.  Buddha’s visit to Kapilavasta after enlightenment is the best of which of the following painting?
    1.  Ellora
    2.  Bagh
    3. Ajanta
    4. Jogimara

    Answer: c

    Explanation:  Paintings of Ajanta in cave No:17 represents Buddha’s visits to the door of Yashodhara’s abode in the city of Kapilavasta while she herself has come out with her son Rahula  to meet great king.

    Q9. Consider the following statements
    1. Ajanta paintings include few Brahmanical figures along with Jaina figures of Iconographic interest
    2. Hindus divinity ‘INDRA’ flying amid clouds is adopted in Ajanta paintings.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: b

    Explanation:  Alongside Buddhist paintings there are also a few Brahmanical figures of iconographic interest. Indra, a Hindu divinity is depicted flying amid clouds together with celestial nymphs. The whole flora and fauna in and around the artists’ world are faithfully portrayed but never do we find any repetition of form and colour.

    Q10. Which of the following is/are true about Bagh caves and its paintings?
    1.  Figures in Bagh caves are most earthly and human than those in Ellora caves.
    2. Bagh cave paintings are Buddhist in Inspiration.
    3. They are situated in southern slopes Vindhyas

    Select the correct answer from the following codes
    a.    Only 1
    b.    Only 1 and 2
    c.    Only 2 and 3
    d.    1,2 and 3

    Answer: c

    Explanation: The Bagh cave Paintings and Ajanta paintings stylistically belong to same form, but Bagh figures are more tightly modelled and are stronger in outline.

    Click here for the Art and Culture Study Material

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF