Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

IAS Prelims Exam: Art and Culture: Miniature and Independent Miniature Paintings

Mar 14, 2016 17:05 IST

    Art and Culture has played a crucial role in IAS Prelims Exam in recent years. In last few years, the paper of IAS Prelims Exam has witnessed several number of questions based on the Art and Culture which are very important for the Civil Services IAS aspirants to cover during their preparation of IAS Prelims Exam.

    Q1. Which of the following pairs are correctly matched?
       PAINTINGS                    PLACES

    1. Kalamkari    -        Tamil nadu and Andhra pradesh
    2. Phad     -                Gujarat
    3. Madhubani    -        Bihar

    Select the correct answer from the following codes
    a.    Only 3
    b.    Only 1 and 2
    c.    Only 2 and 3
    d.    1,2 and 3

    Answer: a

    Explanation:
    Kalamkari paintings-Andhra Pradesh; Phad paintings-Bhilwada, Rajasthan.

    Q2. Which of the following is/are true about Kalamkari painting?
    1.  It depicts only the stories from puranas.
    2. Kamaladevi chattopadhayay popularized the art.
    3. Kalamkari paintings uses only natural dyes.

    Select the correct answer from the following codes
    a.    Only 1
    b.    Only 1 and 2
    c.    Only 2 and 3
    d.    1,2 and 3

    Answer: c

    Explanation: 
    It depicted deities and scenes taken from the great Hindu epics- Ramayana, Mahabharata, Puranas and mythological classics. This style owes its present status to Smt. Kamaladevi chattopadhayay who popularized the art as the first chairperson of the All India handicraft Board. Only natural dyes are used in Kalamkari and it involves seventeen painstaking steps.

    Q3. Which of the following is/are true about Phad painting?
    1. Phads are narratives of folk deities of Rajasthan.
    2. Devnarayan and Pabuji are notable folk of Rajasthan.
    3. Phad are carried by priest singers as mobile temples.

    Select the correct answer from the following codes
    a.    Only 1
    b.    Only 1 and 2
    c.    Only 2 and 3
    d.    1,2 and 3

    Answer: d

    Explanation: 
    Phad is a style of religious scroll painting and folk painting, Practiced in Rajasthan. The Bhopas(priest-singers) carry painted phads along with them and use these as mobile temples of folk deities.

    Q4. With reference to Madhubani painting, which of the following is/are true?
    1. The themes of these painting are nature and mythological events.
    2. Madhubani painting makes use of three dimensional images.
    3. In India Madhubani painting originated in Bihar.

    Select the correct answer from the following codes
    a.    Only 1
    b.    Only 1 and 2
    c.    Only 2 and 3
    d.    1,2 and 3

    Answer: d

    Explanation:
      Madhubani painting originated in a small village known a Maithili of Bihar. It makes use of three dimensional images and colours are used which are derived from plants.

    Q5. With reference to Kalighat painting, which of the following is/are true?
    1. Kalighat paintings were simple which could be reproduced by lithography.
    2. It is unique blends of oriental and occidental style of painting.
    3. Kalighat artists did not restrict themselves to religious themes only.

    Select the correct answer from the following codes
    a.    Only 1
    b.    Only 1 and 2
    c.    Only 2 and 3
    d.    1,2 and 3

    Answer: d

    Explanation:
    It originated in 19th century in Kolkata, artists of Kalighat paintings choose to portray secular themes and personalities and in the process played a role in the Independence movement.

    Q6. Which of the following is/are true about Mughal School of paintings?
    1.  It is synthesis of India style of paintings.
    2. It originated during reign of Humayun.
    3. It marked by supple of imagination and unrealism.

    Select the correct answer from the following codes
    a.    Only 1
    b.    Only 1 and 2
    c.    Only 2 and 3
    d.    1,2 and 3

    Answer: a

    Explanation: 
    Mughal School of painting originated in the reign of Akbar. The mughal style is marked by supple of naturalism based on close observation of nature and fine and delicate drawing.

    Q7. Consider the following statements
    1.  Hamza-nama is the first work of Mughal School.
    2.  Tuti-nama is more developed and refined than that of Hamza-nama.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: d

    Explanation:
       Tuti-nama is the first work of Mughal School. Hamza-nama is more developed and refined than that of Tuti-nama.

    Q8. With reference to Mughal painting, which of the following is/are true?
    1. It is primarily aristocratic and secular.
    2. Provincial Mughal painting is inferior in quality than imperial mughal painting.
    3. Since the period of Aurangzeb and Bahadhur shah, Mughal painting lost its earlier quality and importance.

    Select the correct answer from the following codes
    a.    Only 1
    b.    Only 1 and 2
    c.    Only 2 and 3
    d.    1,2 and 3

    Answer: b

    Explanation: 
    Mughal School of painting has high aesthetic merit. During reign of Aurangzeb it lost quality and importance. During revival of Bahadhur shah there was revival of Mughal painting.

    Q9. Kalpasutra and kalakacharya-katha are popular texts written and illustrated in painting belong.

    a. Buddhist text and religion.    
    b. Jaina text, western India
    c. Hindu text, south India
    d. Secular text, south India

    Answer: b

    Explanation: 
    They are Jan texts were repeatedly written and illustrated with paintings. Notable example is kalpasutra in Devasano pado Bhandar at Ahmadabad.

    Q10. With reference to Persian influence on painting, which of the following is/are true?
    1. Use of ultramarine blue and gold colour in western Indian manuscripts is influence of Persian painting.
    2. In Nimat Nama style Persian influence is visible.
    3. Chauapanchasika style of painting is purely indigenous derived from western Indian art.

    Select the correct answer from the following codes
    a.    Only 1
    b.    Only 1 and 2
    c.    Only 2 and 3
    d.    1,2 and 3

    Answer: d

    Explanation:
    Chaurapanchasika style is purely indigenous derived from earlier tradition of western Indian art and does not show any influence of either Persian or mughal style of painting.

    Q11. Which of the following is/are true about Deccani School of painting?
    1. Ahmednagar painting is one of the Deccani Schools of painting.
    2. ‘Lady with Myna bird’ painting is outstanding example of Hyderabad school of painting.
    3. Treatment of gold sky and landscape is indigenous technique of Deccani school of painting.

    Select the correct answer from the following codes
    a.    Only 1
    b.    Only 1 and 2
    c.    Only 2 and 3
    d.    1,2 and 3

    Answer: a

    Explanation:
    ‘Lady with Myna bird’ is outstanding example of Golconda painting. Early Deccani painting absorbed influence of Persian painting in the treatment of horizon gold sky and landscape.

    Q12. Consider the following statements
    1. Painting in Hyderabad started in 14th century.
    2. Conical crown in miniature is typical feature of Tanjore painting.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer:  b

    Explanation:
      Painting in Hyderabad started with the foundation of Asafjhi in 1724 A.D. Several mughal painters who migrated to Deccan during the period of Aurangzeb sought patronage here.

    Q13. Pahari school of painting comprises majorly region which of the following?
    1. Himachal Pradesh.
    2. Rajasthan
    3. Bihar.

    Select the correct answer from the following codes
    a.    Only 1
    b.    Only 1 and 2
    c.    Only 2 and 3
    d.    1,2 and 3

    Answer: a

    Explanation:
    Pahari region comprises the present state of Himachal Pradesh, Some adjoining areas of Punjab, the area of Jammu and Gashwal in Uttar Pradesh.

    Q14. Which of the following is/are central Indian and Rajasthani School of painting?
    1.  Malwa
    2. Kotah
    3. Kangra

    Select the correct answer from the following codes
    a.    Only 1
    b.    Only 1 and 2
    c.    Only 2 and 3
    d.    1,2 and 3

    Answer: b

    Explanation:
    Central Indian and Rajasthani schools include Malwa, Mewar, Bundi, kotah, jaipur, Bikaner and kishengarh. Pahari schools include Basohli, Guler, kangra, Kulu-mandi.

    Click here for the Art and Culture Study Material

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF