Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

IAS Prelims Exam: Art and Culture: SIGNIFICANT SCULPTURES OF VARIOUS KINGDOMS IN INDIA set II

Mar 21, 2016 15:04 IST

    Art and Culture has played a crucial role in IAS Prelims Exam in recent years. In last few years, the paper of IAS Prelims Exam has witnessed several number of questions based on the Art and Culture which are very important for the Civil Services IAS aspirants to cover during their preparation of IAS Prelims Exam.

    Q1. Which of the following sculptures is/are credited to patronage of Pallava rulers of Kanchi?
    1. Girigo Vardhana panel
    2. Trivikrama Vishnu
    3. Anata Sayanam

    Select the correct answer from the following codes
    a.    Only 1
    b.    Only 1 and 2
    c.    Only 2 and 3
    d.    1,2 and 3

    Answer:  d

    Explanation:
    Seven monolithic pagodas, the rathas in Mahabalipuram. Also following sculptures are credited to their patronage Mahishasuramardini in relief, Arjuna’s penance or descent of Ganga, Trivikrama Vishnu, Gajalakshmi and Anatasayanam.

    Q2. Consider the following statements
    1. Rashtrakutas of 8th century created Kailasa temple at Ellora.
    2. Mahishamurti, cave shrine at elephant is great monument of Chalukya.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: a

    Explanation:
    In the middle of 8th century the Rashtrakutas wrested power from chalukyas. Their monuments include Kailasa temple at Ellora, panel depicting Ravana shaking mount Kailasa at Ellora, cave-shrine at elephant which contains the famous Mahishamurti.

    Q3. Consider the following statements regarding Chola kingdom.
    1. The mighty cholas are predecessor of pallavas.
    2. They created great temples at Tanjavur and Darasurama.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: b

    Explanation:
    The mighty cholas who succeeded the pallavas and ruled over South India from 9th to13th century A.D. They created great temples at Tanjavur, Gangai konda cholapuram, Darasurasama relief carving siva as Gajsurasamaharamurti is good example of Chola craftsmanship.

    Q4. Which of the following is/are true about Chandellas?
    1. Chandellas rulled central India in 8th century A.D.
    2. Figure of women writing love letter is charming specimen of chandelle art.
    3. Kandariya Mahadev temple at Khajuraho was constructed by Chandellas.

    Select the correct answer from the following codes
    a.    Only 1
    b.    Only 1 and 2
    c.    Only 2 and 3
    d.    1,2 and 3

    Answer: c

    Explanation:
    Chandellas who ruled from 950A.D. to 1100 A.D. Constructed towering temples in central India like kandariya Mahadev temple at Khajuraho.

    Q5. With reference to Pala rulers, which of the following is/are true?
    1. They were Buddhist in faith.
    2. Pala rulers had intimate relations with java.
    3. They left monumental temples at Bhubaneshwar, Puri and Konark.

    Select the correct answer from the following codes
    a.    Only 1
    b.    Only 1 and 2
    c.    Only 2 and 3
    d.    1,2 and 3

    Answer: b

    Explanation:
    Great impetus to art was given under the reign of Pala rulers in Bihar and Bengal during the period 730 A.D to 1110 A.D. They were Buddhist by faith. They had intimate relations with java which are evident in Hindu-Javanese sculpture. Eastern Ganga Dynasty left monumental temples at Bhubaneshwar, Puri and Konarak.

    Q6. Consider the following statements
    1. Sun temple at Konarak was built in the middle of 18th century.
    2. Sun temple at Konarak was built by Narasimhavarman.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:
    The famous temple at Konarak was built by Narasimhaavarman in the middle of 18th century and dedicated to Surya or the Sungod. They are all pink coloured sandstone of a rough texture.

    Q7. Which of the following is/are example of sculpture of Vijayanagara?
    1. Gopura at Chidambaram
    2. Gopura at Meenakshi Temple at Madurai.
    3. Chennakeshava temple, Belur.

    Select the correct answer from the following codes
    a.    Only 1
    b.    Only 1 and 2
    c.    Only 2 and 3
    d.    1,2 and 3

    Answer: b

    Explanation:
    Chennakeshava temple, Belur is by Hoysalas, south Indian dynasty in Mysore region. Fine examples of Vijayanagara sculptures are sculpture of Krishnadevaraya at one of the gopuras at Chidambaram, gopuras and courts of Meenakshi temple at Madurai.

    Q8. Consider the following statements regarding Pitalkhora caves
    1. Pitalkhora caves are fine example of Buddhist rock cut architecture.
    2. All the caves belong to the Mahayana period but the painting executed in the caves are of Hinayana period.

    Select the correct answer from the following codes
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: a

    Explanation:
    Pitalkhora consisting of 14 Buddhist Caves forms one of the earliest centres of the rock-cut architecture. They are cut in a variety of basalt rock which weathers faster in contrast to other parts in Maharashtra. All the caves belong to the Hinayana period but the painting executed in the caves are of Mahayana period.

    Click here for the Art and Culture Study Material

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    X

    Register to view Complete PDF