1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment |  

IBPS PO 2016, IBPS RRB Exam: Reading Comprehension Quiz based on ‘Business Standard' Article

Oct 4, 2016 16:38 IST

    English is a very important section to clear competitive examinations these days and as far as banking exams are concerned, you have questions in the English section from leading newspapers in English such as The Times of India, The Indian Express, The Hindu, The Business Standard etc. We, the banking team of Jagranjosh.com, the leading website for banking preparation, are bringing to you passages from these dailies and questions on those in the latest pattern so that we can help you in your preparation. This is a passage from ‘The Business Standard’ (dated October 3, 2016) for Reading Comprehension questions. Go through it to give your preparation a boost.

    Question (1-10): Read the following passage and answer the questions that follow. Some words / phrases are printed in bold in the passage in order to help you locate them while answering some of the questions asked.

    With good rains during monsoon is expected to boost private consumption especially in rural areas in the country by 8.3 per cent this year as against 7.4 per cent in 2015-16, according to Crisil.

    The distribution of monsoon this season has been the best in the last three years. Only a third of the districts saw deficiency compared with almost half in financial year 2015 and 46 per cent in 2014. Importantly, most of the deficient districts are either well-irrigated or not important agriculturally, CRISIL Research said in a statement.  

    The nominal agricultural GDP to rise by Rs 1.49 trillion this financial year, compared with Rs 978 billion in 2016. This is despite a spike in farm output putting downward pressure on prices and farm incomes. Also, the rural markets, which account for 54 per cent of private consumption, are already seeing some green shoots.  

    Indian economy may expand at inflated adjusted rate of 7.9 per cent this financial year and agriculture GDP at an above-trend four per cent while CPI inflation would remain contained at 5 per cent.  Dharmakirti Joshi, chief economist, Crisil said this time around, India’s consumption story will have two legs instead of just the urban engine on which it has duked out the past two years. Over time, rural consumption has shifted from necessities to discretionary goods. Over half of India's consumer durables stock, such as television sets and electric fans, are consumed in hinterland.

    Sales of two-wheelers, motorcycles and multipurpose vans indicate that rural demand has recovered in the past few months.  In the first quarter of 2017, sales of multipurpose vans rose five per cent and two-wheelers and motorcycles by eight per cent.

    Durables picked up pace after de-growth in financial years 2014 and 2015, partly driven by a revival in urban demand.  Now, with a good monsoon expected to push up rural demand, consumer durables sales should accelerate. Growth in consumer non-durables production, which includes fast-moving consumer goods such as food, personal products, cosmetics, cleaning products and fuel that account for 34 per cent of rural demand, appears to have bottomed out.

    The higher government expenditure on agriculture and rural development in the first quarter will provide further support to incomes and demand in rural areas, CRISIL added.

    1. Which among the following is true regarding the monsoon in India in the year 2016 according to the report by CRISIL?

    1. Monsoon is at its worst since it has never been so bad in the country in the last 50 years or so
    2. Monsoon has been good in the country till now and deficiency is very less during this time regarding rainfall in the country
    3. Monsoon is yet to arrive in India since this year the monsoon winds are drifting away from India
    4. Monsoon has arrived in India and is gathering steam day by day as the north east monsoon winds are coming closer to India
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (2)

    Explanation: According to the report by CRISIL, it has been observed in India that the country has not seen deficient rainfall in the country barring a few districts and the average rainfall has been good in the country so far. This makes option (2) the right choice among the given optiosn regarding the percentage of rainfall in India.

    2. Which among the following best summarizes the findings of the report by CRISIL regarding GDP growth in India in the financial year 2016-17?

    1. India will see a decline in the GDP growth in the financial year since India cannot afford to spend more on infrastructure projects as it used to before
    2. India will see an increase in the GDP growth rate because other member countries of SAARC and CRISIL are going to post very dismal growth
    3. Indian GDP growth will never see increase in the financial year since India cannot afford to present a populist budget this financial year
    4. India will see a growth in GDP in the country because of good monsoon in the country so far and at the same time, the growth of rural economy and consumption
    5. Other than those given in options

    Solution:  Option (4)

    Explanation: CRISIL report has pointed out that monsoon has been very good in India this financial year and because of that, consumption will see growth in the rural areas of the country. This will help the rural economy grow in the country resulting in overall increase in GDP growth in the country. This makes option (4) the right choice among the given options.

    3. Why, according to CRISIL, deficient monsoon in a large part in India in 2016-17 will not affect the GDP of India much?

    1. The districts where there have been shortfall in rainfall are not that prominent in the agriculture map of India
    2. The districts with deficient rainfall will never see agriculture in the area because of the soil infertility in those areas
    3. The deficiency in production will be covered in the rain deficient areas by good monsoon in other areas of the country
    4. The districts which have seen a shortfall in rainfall have good source of irrigation to cover the deficiency
    5. Both (1) and (4)

    Solution: Option (5)

    Explanation: According to CRISIL, there have been one third of the total districts in India which have seen a deficiency in the total rainfall in India. But that will not affect the GDP growth of the country much since those areas are either well irrigated or are not at all important for agricultural production. These make option (5) the right choice among the given options.

    4. Which among the following describes the pattern of consumption in India in the last few years according to the passage?

    1. India has seen a shift from the rural economy to the urban economy since that is the norm in any developing country
    2. India has seen a shift of consumption of goods from urban areas to the rural areas as well as remote ones since these areas are contributing more to the overall consumption these days
    3. India has seen a double digit increase in consumption of non durable and durable goods in the rural areas of the country whereas for urban areas this has been negative
    4. India has seen a growth in consumption in urban areas though the rural area is also catching up but very slowly
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (2)

    Explanation: According to research by CRISIL, it has been observed that the hinterlands of India are coming up with demands such as electronic goods, television sets, mobile phones etc and because of this India has experienced a growth in rural areas consumption in the country. This has resulted in a double growth in consumption in both rural and urban areas of the country. This makes option (2) the right choice among the given options.

    5. Which among the following has / have been mentioned in the passage regarding the necessity to further fuel the economic growth in the rural areas?

    1. Private sector should come forward and invest in agriculture in the coming years to bridge the gap between necessity and actual investment
    2. Government should prop up investment in agriculture and the development of areas that are remote from the so called growth engines
    3. Government should give incentives to businessmen who are ready to invest in rural areas of the country
    4. Both (1) and (3)
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (2)

    Explanation: According to the CRISIL report, it has been mentioned that the government should increase its share of investment in rural areas of the country in rural development and agriculture since these areas are going to be the future growth engines of the country. This will be beneficial to Indian economy since monsoon has also been good in the country this year. This makes option (2) the right choice among the given options.

    6. Which among the following is / are not true according to the given passage?

    1. India will see a dismal growth in agriculture in the financial year 2016-17 as it will lisp below the conventional 4 percent during this period
    2. India will see the growth of industrial sector in the financial year because of the growth in production and output
    3. The consumer price index based inflation is about to grow by 5 percent in the current financial year
    4. Both (1) and (2)
    5. All the above statements are true

    Solution:  Option (4)

    Explanation: According to the given passage, agriculture growth is expected to grow above the customary 4 percent in the financial year 2016-17 whereas the CPI based inflation is expected to hover around 5 percent in the said period. There is no mention of any industrial production in the country during the period and therefore, it cannot be held as true according to the passage. This makes option (4) the right choice among the given options.

    7. Which among the following is similar in meaning to the word ‘boost’ as used in the passage?

    1. Inflate
    2. Reduce
    3. Deduct
    4. Improve
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (4)

    Explanation: According to the given passage, the word ‘boost’ has been used to indicate that the rural consumption growth will increase the overall consumption level and GDP growth in the country. This makes option (4) the right choice among the given options.

    8. Which among the following is similar in meaning to the word ‘deficiency’ as used in the passage?

    1. Lack
    2. Long
    3. Crave
    4. Waste
    5. Other than those given in options

    Solution:  Option (1)

    Explanation: The given word has been used in the passage to indicate that there is a lack of rainfall in some areas of the country in the current financial year. This makes option (1) the right choice among the given options.

    9. Which among the following is opposite in meaning to the word ‘spike’ as used in the passage?

    1. Decrease
    2. Solute
    3. Absolve
    4. Destined
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (1)

    Explanation: The word ‘spike’ has been used to indicate that there has been increase in farm output in the current financial year and that is why, the opposite should be ‘decrease’ as is used in the passage. This makes option (1) the right choice as the opposite of the given word among the given options.

    10. Which among the following is opposite in meaning to the word ‘hinterland’ as used in the passage?

    1. Remote
    2. Rescue
    3. Metropolis
    4. Machinery
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (3)

    Explanation: The given word has been used to indicate areas in the country which are very remote and where the basic amenities of life are very difficult to get. Hence, ‘metropolis’ should be the right choice among the given options as the opposite of the given word.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF