1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment |  

IBPS PO 2016, IBPS RRB & NABARD Asst. Exam: Cloze Test Quiz based on The Times of India'

Sep 21, 2016 15:35 IST

    It has been observed in the recent times that bank examinations focus solely on passages based on economic and social issues, business and finance, banking etc taken from leading newspapers such as The Hindu, The Economic Times, The Business Standard, The Business Line, The Times of India, The Indian Express etc. Here the banking team of Jagranjosh is presenting to you a passage for Cloze Test taken from The Times of India (dated 11th September 2016). Candidates are advised to attempt the quiz to prepare for upcoming examinations

    Question (1-10): In the following passage, there are blanks each of which is numbered. These numbers are given below the passage and against each, five words are suggested out of which only one fits the bland perfectly. Find that word in each case.

    To …1…. the upbeat investor sentiment, three firms - ICICI Prudential Life Insurance Company, L&T Technology Services and GNA Axles - will …2…. the markets this month to raise over Rs 7,000 crore …3…. IPO. Bidding for shares in L&T Technology Services will open tomorrow, while the same for GNA Axles would begin ..4….  September 14 and ICICI Prudential Life's public issue would be open for subscription from September 19. The public issue of ICICI Prudential Life is ..5….  to garner Rs 6,057 crore, L&T Technology (Rs 894 crore) and GNA Axles (Rs 130 crore). The equity shares ....6…. through the initial public offers (IPOs) are proposed to be listed on the BSE and NSE. …7….. the beginning of 2016, as many as 17 companies have already …8… their IPOs and got listed on the stock exchanges. ICICI Prudential Life's public offer …9….. up to 18, 13, 41,058 equity shares of ICICI Prudential Life Insurance Company. This would be the first public issue by an insurer in India. It would also be the biggest IPO after Coal India, which had arrived at the markets in 2010 to earn over Rs 15,000 crore. This is a proof that the insurance sector is …..10…. in India.

    1. Find the right word

    1. Trash
    2. Tap
    3. Utilize
    4. Assess
    5. Other than those given in options

    Sol: Option (2)

    Explanation: The passage is about IPO from various insurance companies and they are issued at this time because the market sentiment is upbeat and all want to tap that upbeat sentiment in the market.

    2. Find the right word

    1. Swear
    2. Hit
    3. Set
    4. Wait
    5. Other than those given in options

    Sol: Option (2)

    Explanation: The IPO by the insurance companies is going to hit the Indian market since it is the first time an insurance company is issuing shares for public issue. It is timed such because the maket sentiment is upbeat.

    3. Find the right word

    1. Through
    2. On
    3. At
    4. Off
    5. Of

    Sol: Option (1)

    Explanation: The insurance companies want to raise money through the route of initial public offering and that is why they are issuing shares for public issue for the first time in India.

    4. Find the right word

    1. At
    2. In
    3. On
    4. Above
    5. Since

    Sol: Option (3)

    Explanation: As the IPO will hit the market on that specified date, ‘on’ is used since before a particular day, this is the right preposition to be used and that is why, option (3) is the right choice among the given options.

    5. Find the right word

    1. Allowed
    2. Geared
    3. Headed
    4. Expected
    5. Other than those given in options

    Sol: Option (4)

    Explanation: The IPO issued by the insurance company has a possibility of earning a certain sum and it is expected that the certain sum will be earned by that company from the public issue of shares. Hence, ‘expected’ is the right choice among the given choices.

    6. Find the right word

    1. Accessed
    2. Attributed
    3. Tuned
    4. Offered
    5. Other than those given in options

    Sol: Option (4)

    Explanation: The shares are offered through the route of initial public offering and that is why, general public can access those shares. That makes option (4) the right choice among the given options.

    7. Find the right word

    1. In
    2. For
    3. At
    4. Over
    5. Since

    Sol: Option (5)

    Explanation: The passage talks about the history of the share market in the year 2016 and the same trend has been visible since the beginning of the year. Here, a point of time has been referred to and that is why, ‘since’ is the right word to be used in this context. This makes option (5) the right choice.

    8. Find the right word

    1. Rattled
    2. Floated
    3. Capsized
    4. Risked
    5. Other than those given in options

    Sol: Option (2)

    Explanation: We have already seen that the passage is about issuing of new IPOs in the market and that is why, ‘floated’ is the right choice among the given options since that is the only word that means that IPO has been issued by a company in the market. That makes option (2) the right choice among the given options.

    9. Find the right word

    1. Configured
    2. Cared
    3. Comprised
    4. Advised
    5. Other than those given in options

    Sol: Option (3)

    Explanation: ‘Comprised’ means ‘consist of’ and in the given context it is the right choice since the public issue consisted of the certain number of shares mentioned in the passage and other options do not imply closest to the meaning implied in the given context.

    10. Find the right word

    1. Maturing
    2. Frisking
    3. Fettering
    4. Accepting
    5. Other than those given in options

    Sol: Option (1)

    Explanation: The insurance sector has understood the importance of raising money from the market route and has found the courage to go public for the first time in 2016. This is a sign of maturity and confidence in the market shown by these companies. This makes option (1) the right choice among the given options.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF