Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment|  

IBPS PO 2016: Sample question of Arithmetic for Prelims exam Set-1

Aug 4, 2016 10:42 IST

    The online examination (Preliminary and Main) for the next Common Recruitment Process for selection of personnel for Probationary Officer/ Management Trainee posts in the Participating Organisations is tentatively scheduled in October / November 2016. Here the banking team of jagran josh is providing sample questions of Quantitative Aptitude that will be useful for the candidates appearing for IBPS PO examination 2016. The questions are prepared on the pattern of question asked in the previous year.

    1. A man has Rs.728 in denomination of 2Rs. Notes, 5 Rs. Notes and 10 Rs. Notes in the ratio 3:2:4 respectively what is the total number of notes he has?

    (a) 140

    (b) 135

    (c) 130

    (d) 100

    (e) None of these

    Answer: (b)

    Explanation:

     

    2. Find out the price at which Mahesh buy the suitcase if he bought a suitcase with 15% discount on the labeled price and he sold the suitcase with 20% profit on the labeled price for Rs.2880?

    (a) Rs.2040

    (b) Rs.2400

    (c) Rs.2604

    (d) 2640

    (e) None of these

    Answer: (a)

    Explanation:

    3 Find out the maximum marks obtained if Vidhi secured 50% marks in test and failed by 6 marks and Suman secured 60% marks and got 8 marks morethan minimum pass marks.

    (a) 100

    (b) 120

    (c) 140

    (d) 170

    (e) None of these

    Answer: (c)

    Explanation:

    4. Find out the % change that will occur in area if the length of rectangle is increase by 30% and the width is decrease by 15%

    (a) 10.5

    (b) 11.5

     (c) 12.5

    (d) 13.5

    (e) None of these

    Answer: (a)

    Explanation:

    5. Find out the average speed of the car if a person covers the first 60 km of its journey in 15 minutes and the remaining 65 km in 35 minutes?

    (a) 42 km/hr

    (b) 50 km/hr

    (c) 125 km/hr

    (d) 120 km/hr

    (e) None of these

    Answer: (c)

    Explanation:


    6. Find out the days men would be required to do the work in 15 days if 20 men can reap 30 hectares in 30 days?

    (a) 10    

    (b) 16

    (c) 40

    (d) 20

    (e) None of these

    Answer: (c)

    Explanation:


    7. Find out the ratio of the height of the cone to that of the cylinder, if both of them have the same radius and the same volume.

    (a) 3:2

    (b) 3:5

    (c) 3:1

    (d) 1:3

    (e) None of these

    Answer: (c)

    Explanation:

    8. What will be the age of the elder brother if the sum of the present ages of 2 brothers is 50 years and after 7 years the ratio of their ages will be 3:5?

    (a) 31

    (b) 33

    (c) 35

    (d) 37

    (e) None of these

    Answer: (b)

    Explanation:

    9. Find out the approximate amount of compound interest that will be obtained at the end of 5 years if Mr. Deepak invests a sum of Rs.10000/– at the rate of 10%?

    (a) 6205

    (b) 6105

    (c) 6305

    (d) 6504

    (e) None of these

    Answer: (b)

    Explanation

    10. Find out the amount invested by Vidhi if she obtained an amount of Rs.9000/– as simple interest on a certain amount at 8% after 10 years.

    (a) 11250

    (b) 12250

    (c) 17450

    (d) 18450

    (e) None of these

    Answer: (a)

    Explanation:



    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF