1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment |  

IBPS PO Mains Exam 2017: Banking Awareness Quiz 4

Oct 30, 2017 16:20 IST
    Banking Awareness Quiz for IBPS PO Mains Exam 2017
    Banking Awareness Quiz for IBPS PO Mains Exam 2017

    Here is Banking awareness quiz for IBPS PO Mains exam 2017. Candidates appearing for the exam must solve the below quiz. The quiz consist questions based on banking and economy news.

    1.       Who among the following has recently appointed as MD and CEO of   India Post Payments Bank (IPPB) ?

    a)      Suresh Sethi

    b)      Prem Rajani

    c)       Rama Swami

    d)      Sujit Krishna

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

    2.       The United Nations Day observed globally on

    a)      24th October

    b)      23rd October

    c)       2nd October

    d)      22nd October

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

    Why you should read 'The Hindu' while preparing for Bank Exams

    3.       Market Regulator SEBI recently reorganised its committee on market infrastructure institutions that advises it on reviewing norms pertaining to stock exchanges, clearing corporations and depository participants. The committee is headed by-

    a)      Gopal Nai

    b)      S Ravindran

    c)       R Gandhi

    d)      G Anantharaman

    e)      None of these

    Ans: Option (c)

    Promotional Channels for PO in Public Sector Bank

    4.       Which of the following commercial bank has recently launched an Android app, Union Sahyog, as part of its drive to digitise customer-facing banking services?

    a)      United Bank of India

    b)      Syndicate Bank

    c)       Union Bank of India

    d)      UCO Bank

    e)      None of these

    Ans: Option (c)

    5.       The board of IndusInd Bank Ltd has recently approved the merger between the bank and which microfinance firm?

    a)      Annapurna Microfinance Ltd

    b)      Arohan Financial Services Ltd

    c)       Asirvad Microfinance Ltd

    d)      Bandhan Financial Services Ltd

    e)      Bharat Financial Inclusion Ltd

    Ans: Option (e)

    6.       Which of the following Exchange of India recently launched India’s first commodity options in gold, giving stakeholders a new set of financial instruments to hedge their price risks?

    a)      National Stock Exchange of India Ltd

    b)      Bombay Stock Exchange of India Ltd

    c)       Multi-Commodity Exchange of India Ltd

    d)      Inter-connected Stock Exchange of India Ltd

    e)      None of these

    Ans: Option (c)

    7.       As per the recent guidelines issued by RBI the banks will provide funds to women SHGs (self help groups) under the Deendayal Antyodaya Yojana - National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM) in rural areas at-

    a)      5 per cent

    b)      6 per cent

    c)       7 per cent

    d)      8 per cent

    e)      None of these

    Ans: Option (c)

    8.       Which of the following banks recently announced the launch of SmartUp zones in its branches across India to become the preferred banker for the start-up community in the country?

    a)      ICICI Bank

    b)      HDFC Bank

    c)       Axis Bank

    d)      SBI

    e)      Bank of Baroda

    Ans: Option (b)

    Role of Banking Sector in Women Empowerment

    9.       Which country becomes the first nation to accept Bitcoin in Exchange for citizenship?

    a)      Fizi

    b)      DR Congo

    c)       Japan

    d)      Vanuatu

    e)      None of these

    Ans: Option (d)

    10.   G-20 Finance Ministers and Central Bank Governors (FMCBG) Meeting recently held in

    a)      Washington D.C.

    b)      New York

    c)       New Delhi

    d)      Beijing

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

    10 Great Qualities a PSU Bank Employee should possess

    Make way for 5 major changes in the IBPS Clerk 2017 Exam

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF