Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. MBA|  

MBA General Awareness for 13 May to 19 May

May 19, 2017 15:47 IST

    General Knowledge is an important section in the management entrance exams. If you are aware of the current happening of the past 1 year then answering the questions from this section is a cakewalk. The current GK quiz for the week beginning from 13 May to 19 May will test your awareness on latest happenings taking place at both national and international level.

    Read the questions on topics such as: international days, award, and accolades distributed to eminent personalities in the field of sports and other important areas. In addition, you will also find interesting questions on milestones achieved in the field of Science and technology etc. Take the quiz and test your GK for the upcoming management entrance exams.

    1. Who among the following has been appointed as Secretary of Department of Telecommunications?

    a) Renu Satti

    b) Vinay Mohan Kwatra

    c) Aruna Sundararajan

    d) Sanjay Mitra

    Answer: Option C

    2. Which city has topped the 2017 Savills Tech Cities Index?

    a) Berlin

    b) Austin

    c) Sydney

    d) London

    Answer: Option B

    3. Name the malicious software that affected various computers recently and restricted users' access to it until a ransom is paid to unlock it?

    a) GiveMeMoney

    b) You are Done

    c) WannaCry

    d) Ransomware

    Answer: Option D

    4. What was the theme of International Mother’s Day for the year 2017?

    a) Every Mother knows

    b) Mothering Sunday

    c) Mothers hold their children’s hands

    d) She is your best friend

    Answer: Option A

    5. In which state Prime Minister Narendra Modi launched river conservation project ‘Narmada Seva Mission’?

    Narmada Seva Mission

    Image Source: The Indian Express

    a) Uttar Pradesh

    b) Madhya Pradesh

    c) Karnataka

    d) Kerala

    Answer: Option B

    6. Who has won the men’s singles title of the Madrid Open of Tennis?

    a) Rafael Nadal

    b) Roger Federer

    c) Andy Murray

    d) Novak Djokovic

    Answer: Option A

    7. Who has won the Spanish Grand Prix in May 2017?  

    a) Michael Schumacher

    b) Lewis Hamilton

    c) Sebastian Vettel

    d) Antonio Giovinazzi

    Answer: Option B

    8. Name the Indian fashion portal which has recently been acquired by Luxury Quotient India?

    a) Elitify.com

    b) Flipkart.com

    c) Amazon.com

    d) Snapdeal.com

    Answer: Option A

    9. Which year will be considered as the base year of Wholesale Price Index (WPI) and Index of Industrial Production (IIP)?

    a) 2010-2011

    b) 2005-2006

    c) 2011-2012

    d) 2015-2016

    Answer: Option C

    10. In which city Rajnath Singh inaugurated the second meeting of National Platform for Disaster Risk Reduction (NPDRR)?

    a) New Delhi

    b) Bhopal

    c) Lucknow 

    d) Meerut

    Answer: Option A

    11. Which Indian airport has become the busiest single-runway airport in the world with 1 flight in 65 seconds?

    a) Cochin International Airport

    b) Bengaluru International Airport

    c) Rajiv Gandhi International Airport

    d) Chhatrapati Shivaji International Airport

    Answer: Option D

    12. Which country recently declared a state of emergency over cholera outbreak?

    a) Oman

    b) Yemen

    c) Iraq

    d) Pakistan

    Answer: Option B

    13. Which state has decided to allow the use of Aadhaar card as proof of identity and residence for issuing cast certificates?

    a) West Bengal

    b) Bihar

    c) Odisha

    d) Meghalaya

    Answer: Option A

    14. Which Indian cricketer has launched a foundation dedicated to empowering underprivileged mothers and children?

    a) Suresh Raina

    b) Harbhajan Singh

    c) MS Dhoni

    d) Gautam Gambhir

    Answer: Option A

    15. Which state has made the study of its official language compulsory in all schools including private English medium ones?

    a) Haryana

    b) West Bengal

    c) Kerala

    d) Maharashtra

    Answer: Option B

    16. What state has topped the 2017 Public Affairs Index (PAI) in governance?

    a) West Bengal

    b) New Delhi

    c) Uttar Pradesh

    d) Kerala

    Answer: Option D

    17. Which person who topped the Forbes magazine's annual list of the 100 best venture capitalists?  

    a) Renu Satti

    b) Chanda Kochhar

    c) Jim Goetz

    d) None of these

    Answer: Option C

    18. Which state has ranked 1st position in Small States category of 2017 Public Affairs Index?

    a) Punjab

    b) Himachal Pradesh

    c) Jammu and Kashmir

    d) Rajasthan

    Answer: Option B

    19. In which state Indian Agricultural Research Institute will be set up?

    a) Assam

    b) Meghalaya

    c) Manipur

    d) Arunachal Pradesh

    Answer: Option A

    20. Which country will sign an MoU with India to combat International terrorism?

    a) Russia

    b) Australia

    c) Sri Lanka 

    d) China

    Answer: Option B

    21. Which Union Minister inaugurated the 15th National meeting of the State Commissioners for Persons with Disabilities (PwD)?

    a) Thawar Chand Gehlot

    b) Nitin Jairam Gadkari

    c) Kalraj Mishra

    d) Arun Jaitley

    Answer: Option A

    22. Which country has backed India's concern over the Kashmir issue in the China’s One Belt One Road conference in Beijing?

    a) Sri Lanka

    b) Bangladesh

    c) China

    d) Myanmar

    Answer: Option A

    23. Name the award-winning Mexican journalist was shot dead by unidentified assailants?

    a) Thomas L. Friedman

    b) Javier Valdez

    c) Zeinab Badawi

    d) Keith Olbermann

    Answer: Option B

    24. In which 2 sections of Public Premises (Eviction of Unauthorised Occupants) Act, 1971, union Cabinet has approved the amendment?

    a) Section 1 and Section 3

    b) Section 2 and Section 3

    c) Section 5 and Section 2

    d) Section 2 and Section 7

    Answer: Option C

    25. Which Indian institute has successfully created the country’s first smart grid project?

    a) Indian Institute of Management

    b) Indian Institute of Engineering Science and Technology (IIEST)

    c) Indian Institute of Technology, Delhi

    d) None of these

    Answer: Option B

    26. Which of these is the most polluted place on the planet, with over 37 million pieces littered on its beaches?

    Henderson Island

    Image Source: On The Rock

    a) Henderson Island

    b) Bondi Beach

    c) Champagne Beach

    d) Nissi Beach

    Answer: Option A

    27. What will be the total capacity of the plants approved for construction of 10 units of India’s indigenous Pressurized Heavy Water Reactors?  

    a) 7000 MW

    b) 5000 MW

    c) 1000 MW

    d) 10000 MW

    Answer: Option A

    28. Name the Indian mountaineer who has set a new record by scaling the world’s highest peak, Mount Everest for the fourth time?

    a) Premlata Agarwal

    b) Purnima Devi Barman

    c) Anshu Jamsenpa

    d) None of these

    Answer: Option C

    29. Name the renowned wildlife biologist who was recently nominated for the Whitley Awards, also known as Green Oscars?

    a) Howard Nelson

    b) Harry Church Oberholser

    c) Purnima Devi Barman

    d) Aldo Leopold

    Answer: Option C

    30. When was World Telecommunication and Information Society Day observed globally with the theme “Big Data for Big Impact”?

    a) May 15

    b) May 17

    c)  May 20

    d) May 10

    Answer: Option B

    You can also download our free PDF to read and practise important GK and current affair questions for the month of MAY 2017. All you need to do is click on the link provided below and download the free eBook.

    MBA General Awareness Study Material: May 2017

    For more updates on the General Awareness keep visiting jagranjosh.com

     

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF