Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment|  

NABARD:10 Questions for Agriculture and Rural Management-3

Jul 24, 2017 10:56 IST

    Agriculture and Rural DevelopmentAgriculture and Rural Development is an important part of the NABARD exam. The exam pattern supposes that a condidate should have adequate undestanding and informations about Indian Agriculture and Rural Development. Here, we have given 10 questions, these questions willl be beneficial for the students who are preparing for NABARD 2017.

    Q 1: Balanced fertilizer used at the macro level in India is generally equated with a nutrient consumption ration of?

    a)  4:2:1
    b) 3:2:1
    c) 1:2:3
    d) 2:3:4
    e) None of the above
    Answer: a

    Q 2: Which one of them is/ are bio fertilizers?

    a) Rhizobium,
    b) Azospirillum,
    c) Phosphate solubilising bacteria (PSB)
    d) Trichoderma
    e) All of the above
    Answer: e

    Q 3: What is the contribution of pulses to wholesale prices inflation (WPI) ?

    a) 23.9 percent
    b) 25 Percent
    c) 30 percent
    d) 40 Percent
    e) None of the above
    Answer: a

    Q 4: Arvind Subramanian committee is made for ?

    a) Enhancing domestic productivity rapidly as the only reliable way to minimize price volatility, safeguard interests of both consumers and farmers.
    b)  It recommends that Union Cabinet should swiftly go ahead to create buffer in pulses that include 3.5 lakh tonnes tur dal and two lakh tonnes urad dal.
    c) It talks about gradual increase in minimum support price (MSP) on pulses over next three years has also been accepted to enable farmers realise better prices on their produce.
    d) All of the three
    e) Only a
    Answer: d

    Q 5:  What is the India’s rank in producing edible oil?

    a) 4th
    b) 5th
    c) 6th
    d) 7th
    e) None of these
    Answer: a

    Q 6: India produces which percent of world oil seeds?

    a)10 %
    b) 20%
    c)30 %
    d) 15%
    e) None of these
    Answer: a

    Q 7: Which edible oil is imported to India in maximum amount?

    a) Palmolein,
    b) Soybean,
    c) Sunflower
    d) Rapeseed
    e) None of these
    Answer: a

    Q 8: Which oilseeds crop is grown in Rabi season?

    a)  Mustard
    b) Safflower
    c) Soyabean
    d) Only a and b
    e) Only c
    Answer: d

    Q 9: What is the ideal Ph range for Pluses?

    a) 6.0-8.5
    b) 5 to 6
    c) 9 to 11
    d) 9 t0 12
    e) None of the above
    Answer: a

    Q 10: A rough seedbed is good for which pulse?

    a) Chickpea
    b) Soyabeen
    c) Lentil
    d)Green Gram
    e) None of The above
    Answer: a

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF