Search

NCERT Solutions for Class 4 EVS Chapter 11: The Valley of Flowers

NCERT solutions for class 4 EVS Chapter 11 have been composed by subject experts. All the solutions are provided with simple explanation for easy understanding of concepts.

Aug 13, 2019 17:46 IST
NCERT Solutions for Class 4 EVS Chapter 11: The Valley of Flowers

NCERT Solutions for Class 4 EVS Chapter 11 - The Valley of Flowers have been designed in a way to instil observational skills in students. This will help them become efficient enough to answer other problems in EVS, based on their views and experience. We have devised detailed answers for all questions given in latest NCERT Class 4 EVS Chapter 11. We have also collated all these NCERT solutions in form of PDF which will make it easy for students to download these solutions and use them whenever required.

NCERT Solutions for Class 4 EVS

Chapter 11 - The Valley of Flowers

NCERT Page No. 84

(a) Have you ever seen so many flowers grow together anywhere? Where?

(b) How many differently coloured flowers have you seen?

(c) Write their colours. ______________  ______________  ______________  ______________ ______________  ______________  ______________  ______________

(d) Now you were just left counting, weren’t you?

Answer.

(a) Yes, I have seen so many flowers growing together in the park of our colony.

(b) I have seen many different coloured flowers.

(c) Their colours are: yellow, red, pink, magenta, white, purple, blue, etc.

(d) Yes, because there are so many colours and shades of flowers you can see in a garden.

NCERT Page No. 85

1. Are there any things in your house which have designs of flowers made on them- like clothes, sheets, vases, etc.?

Answer.

Yes, there are many things in my house that have designs of flowers. These are cups, ceramic plates, bed-sheets, curtains, etc.

2. Draw your own design in your notebook and colour it as well.

Answer.

One such design has been drawn below:

NCERT Page No. 86

The World of Flowers

Here are some pictures of flowers. Mark a (✔) on the flowers which you recognise. Write their names too if you know.

Answer.

2. From the pictures given above, and other flowers that you know, give names of two which

grow on trees                   _____________   _____________

grow on bushes                _____________  _____________

grow on creepers              _____________  _____________

grow on water plants       _____________  _____________

bloom only at night          _____________  _____________

bloom in the day and       _____________  _____________

close at night 

Answer.

Names of flowers from different types of plants are given below:

grow on trees

Palash

Gulmohar

grow on bushes

Rose

Lavender

grow on creepers

Coral vine

Jasmine

grow on water plants

Lotus

Water lily

bloom only at night

Raatki Rani

Moonflower

bloom in the day and close at night

Morning glory flower

Sunflower

NCERT Page No. 87

(a) Which flowers can you recognise by their scent, even with your eyes closed?

(b) Which flowers bloom all the year round?

(c) Which flowers bloom only in certain months?

(d) Are there any trees or plants which never have any flowers? Find out and write.

Answer.

(a) I can recognise rose and jasmine flowers by their scent.

(b) Sadabahar and rose plants flowers bloom all the year round.

(c) Marigold and tulip flowers bloom only in certain months.

(d) Yes, there are some trees or plants which never have any flowers. For example: Money plant.

Why this?

(a) Have you ever seen a board like this put up anywhere?

(b) Do people pluck flowers even when this board is there?

(c) Why do you think they do this?

(d) Should they do this?

(e) What would happen if everybody plucked flowers?

Answer.

(a) Yes, I have seen boards like this put up in parks and gardens.

(b) Yes, some people still pluck flowers even when such a board is there.

(c) They do this because they do not obey the rules and get fun in plucking the flowers.

(d) No, people should not pluck flowers.

(e) If everybody plucks flowers, there would be no flowers all around which means there would be no beauty and no colours there.

NCERT Page No. 88

Let us look closely

Children who can bring flowers may bring one or two flowers to class. Remember that you must collect only fallen flowers. Do not pluck any flower. Make groups of three or four children and look at one flower carefully—

(a) What is the colour of the flower?

(b) What kind of a scent does it have?

(c) What does it look like – a bell, a bowl, a brush or anything else?

(d) Do these flowers grow in bunches?

(e)How many petals does it have?

(f) Are all the petals joined together or separate?

(g) Outside the petals, can you see any green leafy structure? How many are there?

(h) Inside the petals, in the middle of the flower, can you see some thin structures? Write its colour.

(i) When you touch these, do you find a powdery thing on your hands?

Answer.

Students can pick any flower of their choice and answer the above questions about that flower.

We have picked a rose flower.

(a) It is red in colour.

(b) It has a very pleasant scent.

(c) It looks like a bowl.

(d) No, roses do not grow in bunches.

(e) It has about 20 to 40 petals.

(f) petals are separate.

(g) Yes, there are five green leafy structures.

(h) Yes, I can see the thin structures in the middle of the rose flower. It is yellowish in colour.

(i) Yes, I get a powdery thing on my hands.

NCERT Page No. 89

Blooming buds!

1. What differences do you find between a flower and a bud?

Answer.

Bud is small and pointed structure which develops into a flower. A flower is large and spread.

2. Draw the picture of a bud and its flower in your notebook.

Answer.

Picture of a bud and its flower is drawn below:

NCERT Page No. 90

Flowers are even eaten!

1. Are flowers cooked in your home as a dry vegetable, a gravy dish or as a ‘chutney? Find out which flowers are used for these?

Answer.

Yes, flowers of some plants are cooked in our home as a dry vegetable, a gravy dish or as chutney. Flowers of banana, sahjan, kachnar, etc. are used for making dry vegetables and gravy dishes whereas flowers of Shefalika are used for making chutney.

2. Find out names of any two flowers which are used for making medicines?

Answer.

Two flowers that are used for making medicines are rose and sunflower.

3. How is rose water used in your house? Is it used as medicine, sweets, lassi or something else? Find out and tell others.

Answer.

Rose water is used as eye drops and skin toner. It is also added in sweets and lassi for flavour.

NCERT Page No. 91

Colours from flowers

(a) Find out and write the names of some more flowers that are used for making colours.

(b) Can you think of a colour of which there is no flower?

(c) Write the names of such flowers which are used to make scents.

Answer.

(a) Marigold, hibiscus, Rose and bluebell flowers are used for making colours.

(b) I think there are no flowers of silver or grey colour.

(c) Jasmine, lily and rose flowers are used to make scents.

NCERT Page No. 92

Talk about it

(a) Do you know when such songs are sung?

(b) Do you or anybody else at home know other such songs? Collect songs, poems, etc., on flowers. Write them down and put them up in the classroom.

(c) Are any special flowers used on certain occasions by your elders? Make a list of different occasions and the flowers used at each.

Occasion

Name of flower











Answer.

(a) Such songs are sung during weddings.

(b) Yes, my grandmother knows many such songs.

(c) Occasions and the flowers used at these occasions are listed below:

Occasion

Name of flower

Valentine Day

Red Rose

Friendship Day

Pink Rose

Lakshmi Puja

Lotus

Bihu

Kopou

NCERT Page No. 93

Let us know some more

Have you ever seen anyone selling flowers anywhere? If there are any flower-sellers nearby ask them these questions and write –

1. What are the different flowers that they sell? Ask them the names of three flowers.

Answer.

They sell rose, jasmine and dahlia.

2. Where do they bring these flowers from?

Answer.

They bring these flowers from gardens or horticulture farms.

3. Why do people buy flowers?

Answer.

People buy flowers for different purposes like for decoration, to worship god or to gift to others.

4. In what forms do flower sellers sell their flowers? Look at these pictures. Tick against those forms that you have seen.

 

Any other form that you have seen –

Answer.

Sellers also sell flowers in the form of Gajra.

NCERT Page No. 94

5. Have you seen flowers offered at many religious places?

Answer.

Yes, I have seen flowers offered at many religious places.

6. What do we do when they dry up?

Answer.

Dried flowers are usually thrown away as waste.

7. How will you use them?

Answer.

I will use these flowers to make dry colours for Holi festival.

8. Some flowers are used in different forms – like rose and marigold are used in garlands and as loose petals too.

(a) Find out the prices of these different forms.

  • One garland ___________
  • One strand   ___________
  • One flower  ___________

(b) Has the flower-seller learnt to make bouquets or a net of flowers from anybody? From whom?

(c) Would they like the other members of their family to do this work? Why?

Answer.

(a) Prices of different forms in which flowers are sold are as follows:

  • One garland  - Rs 50
  • One strand - Rs 20
  • One flower - Rs 10

(b) Yes, he has learnt to make bouquets or a net of flowers from his father.

(c) Yes, they would like the other members of their family to do this work to make some extra earning.

Students may download all the NCERT solutions for Class 4 EVS chapter 11 in PDF format so that they may get access to these solutions in offline mode. Link to download the solutions is given below:

Download CBSE Class 4 EVS NCERT Solutions for Chapter 11

NCERT Books and Solutions by Jagran Josh

We at Jagran Josh, provide the latest version of NCERT Books and NCERT solutions for the all major subjects in class 4 to class 12. All the solutions have been prepared by the subject experts and are provided with detailed and appropriate explanation. Students must check these Free NCERT solutions to know the perfect answers for all questions given in NCERT books.

Class 4

NCERT Book for Class 4 Maths

NCERT Solutions for Class 4 Maths

NCERT Book for Class 4 EVS

NCERT Solutions for Class 4 EVS

Class 5

NCERT Book for Class 5 Maths

NCERT Solutions for Class 5 Maths

NCERT Book for Class 5 EVS

NCERT Solutions for Class 5 EVS

Class 6

NCERT Book for class 6 Maths

NCERT Solutions for Class 6 Maths

NCERT Book for Class 6 Science

NCERT Solutions for Class 6 Science

Class 7

NCERT Book for Class 7 Science

NCERT Solutions for Class 7 Science

Class 8

NCERT Book for Class 8 Maths

NCERT Solutions for Class 8 Maths

NCERT Book for Class 8 Science

NCERT Solutions for Class 8 Science

Class 9

NCERT Book for class 9 Maths

NCERT Solutions for Class 9 Maths

NCERT Book for class 9 Science

NCERT Solutions for Class 9 Science

Class 10

NCERT Book for class 10 Maths

NCERT Solutions for Class 10 Maths

NCERT Book for class 10 Science

NCERT Solutions for Class 10 Science

NCERT Books and Solutions for Class 11

NCERT Books and Solutions for Class 12

Keep visiting Jagran Josh to get latest updates and reliable study material for preparations of all school and board examinations.