Search

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 5: Separation of Substances

Latest NCERT Solutions for class 6 Science Chapter 5 are available here. Download the comprehensive and precise NCERT solutions in PDF.

Jul 23, 2019 12:58 IST
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 5

NCERT Solutions for Class 6 Science chapter 5 by Jagran Josh will help you know easy and simple answers even for the toughest questions in the chapter. All the NCERT solutions are prepared by subject experts. You will get here the detailed and accurate answers for all questions given in Class 6 Science NCERT Chapter 5. Also check here the NCERT Solutions by subject matter experts for all chapters of the latest NCERT Class 6 Science Book.

NCERT Solution for Class 6 Science

Chapter 5 - Separation of Substances

1. Why do we need to separate different components of a mixture? Give two examples.

Answer. 

We need to separate different components of a mixture to separate the useful components from the non-useful or some harmful components.

Examples:

(a) Tea leaves are separated from tea.

(b) Pebbles are separated form rice and pulse.

2. What is winnowing? Where is it used?

Answer.

Winnowing: The process of separating heavier and lighter components of a mixture by wind or by blowing air is called winnowing.

This method is used by farmers to separate lighter husk particles from heavier seeds of grain.

3. How will you separate husk or dirt particles from a given sample of pulses before cooking?

Answer.

Husk or dirt particles can be separated by winnowing method. It is used to separate the heavier and lighter components of a mixture by wind or by blowing air.

In this method, the mixture of husk and seeds of grain are take in plate and are made to fall down from a height up to our shoulders. As the mixture falls down, lighter husk is taken away by blowing air and the heavier grain seeds fall down to make a heap.

4. What is Sieving? Where can it be used?

Answer.

Sieving: The process of separating fine particles from the larger particles by using a sieve, is called sieving.

This method is used in a flour mill where impurities like husk and stones are removed from wheat before grinding it.

This method is also used at our homes where fine flour particles are separated from bigger impurities by using a sieve.

5. How will you separate sand and water from their mixture?

Answer.

Sand and water can be separated by any of the following two methods:

(a) Sedimentation and decantation: Mixture is kept undisturbed for some time. After some time, sand being heavier and insoluble in water, settles down at the bottom of container. Now, water is poured into another container to separate it from sand.

(b) Filtration: Mixture of sand and water is passed through a filter paper (a filter with very fine pores). Sand particles being larger in size are retained by the filter paper and get separated from water.

6. Is it possible to separate sugar mixed with wheat flour? If yes, how will you do it?

Answer.

Sugar can be separated from wheat flour by sieving. Sugar particles being larger in size are retained by the sieve whereas wheat flour will pass through it.

7. How would you obtain clear water from a sample of muddy water?

Answer.

We can obtain clear water from a sample of muddy water by the process of filtration.

In this method we use a filter paper which is fixed in funnel. Then the mixture is poured on the filter paper. Mud particles being larger in size will remain on the filter paper whereas clear water will pass through it.

8. Fill in the blanks:

(a) The method of separating seeds of paddy from its stalks is called _______.

(b) When milk, cooled after boiling, is poured onto a piece of cloth the cream (malai) is left behind on it. This process of separating cream from milk is an example of _______. 

(a) Salt is obtained from sea water by the process of _______ .

(b) Impurities settled at the bottom when muddy water was kept overnight in a bucket. The clear water was then poured off from the top. The process of separation used in this example is called ________.

Answer.

(a) Threshing

(b) Filtration

(b) Evaporation

(d) Sedimentation and Decantation

9. True or false?

(a) A mixture of milk and water can be separated by filtration.

(b) A mixture of powdered salt and sugar can be separated by the process of winnowing.

(c) Separation of sugar from tea can be done with filtration.

(d) Grain and husk can be separated with the process of decantation.

Answer.

(a) False; Filtration is used for the separation of solid components of the mixture from the liquid. But here both the components are liquids.

(b) False; Winnowing is used to separate heavier particles from the lighter particles which can be blown away by wind. But here both sand and sugar are heavy particles.

(c) False; Dissolved particles cannot be separated by filtration.

(d) False; Decantation is used to separate insoluble solid components form the liquid component.

10. Lemonade is prepared by mixing lemon juice and sugar in water. You wish to add ice to cool it. Should you add ice to the lemonade before or after dissolving sugar? In which case would it be possible to dissolve more sugar?

Answer.

We should add ice to the lemonade after dissolving sugar. It is possible to dissolve more sugar before adding ice because as the temperature is decreased, dissolving power of water also gets decreased.

To download these NCERT solutions in PDF format click on the following link and save the PDF to use later.

Download CBSE Class 6 Science NCERT Solutions for Chapter 5

NCERT Class 6 Science Chapter 5 teaches the concept of separating different components of a mixture. Students are made aware about the need and various ways to separate substances. Students get to learn about the use of more than one methods of separation for separating various components of a mixture.

Some of the main topics discussed in Class 6 Science Chapter 5 are:

a. Methods of Separation

  • Hand Picking
  • Threshing
  • Winnowing
  • Sieving
  • Evaporation

b. Use of more than one method of separation

c. Can water dissolve any amount of a substance?

NCERT Solutions by Jagran Josh will be quite helpful to clear all your doubts and concepts thereby helping you excel in the Science subject.

NCERT Solutions for Class 6 Science

We provide here the chapter-wise NCERT solutions for class 6 Science. All the solutions are available in PDF format which can be downloaded from the following links:

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 1: Food: Where Does It Come From?

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 2: Components of Food

NCERT Solution for Class 6 Science Chapter 3: Fibre To Fabric

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 4: Separation of Substances

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 5: Separation of Substances

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 6: Changes Around Us

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 7: Getting to Know Plants

NCERT solutions for other chapters will be provided here very soon. Check here for the accurate and latest NCERT solutions.

Class 6 NCERT Books for 2019-2020

NCERT books are considered as the best material to prepare for any examination as these books explain all the topics in detail with simple language. We are providing here the revised edition of NCERT Books for class 6 which are published by the National Council of Educational Research and Training (NCERT) for current academic session. All the NCERT books can be downloaded in PDF format form the following links:

Class 6 Maths NCERT Book

Class 6 Science NCERT Book

Also check

Class 6 Maths NCERT Solutions

Class 6 Science NCERT Solutions