Search

NCERT Solutions for Class 7: Chapter 7 - Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate

Check NCERT Solutions for Class 7, Chapter 7 (Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate). You can also download the PDF of this chapter from here.

Jun 24, 2019 18:48 IST
NCERT Solutions for Class 7: Chapter 7 - Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate

NCERT Solutions for Class 7 Science, Chapter 7 - Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate is available here. You can also download Chapter 7 of Class 7 Science NCERT textbook in PDF format.

NCERT Solutions for Class 7 Science, Chapter 7 - Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate:

Question1. Name the elements that determine the weather of a place.

Answer1:

The elements are:

• Temperature,

• Humidity,

• Rainfall,

• Wind speed.

Question2. When are the maximum and minimum temperatures likely to occur during the day?

Answer2:

Maximum temperature: Afternoon.

Minimum temperature: Early morning.

Question3. Fill in the blanks:

(i) The average weather taken over a long time is called ___________.

Answer (i):

Climate.

(ii) A place receives very little rainfall and the temperature is high throughout the year, the climate of that place will be

___________ and ___________ .

Answer (ii):

___hot___ and ___dry___.

(iii) The two regions of the earth with extreme climatic conditions are ___________ and __________.

Answer (iii):

___the polar region___ and___the tropical region___.

Question4. Indicate the type of climate of the following areas:

(a) Jammu and Kashmir: _________________________________

Answer (a):

Moderately hot and wet.

(b) Kerala: ____________________________________________

Answer (b):

Hot and wet.

(c) Rajasthan: __________________________________________

Answer (c):

Hot and dry.

(d) North-east India: _____________________________________

Answer (d):

Wet.

Question5. Which of the two changes frequently, weather or climate?

Answer5:

Weather.

Question6. Following are some of the characteristics of animals:

(i) Diets heavy on fruits

(ii) White fur

(iii) Need to migrate

(iv) Loud voice

(v) Sticky pads on feet

(vi) Layer of fat under skin

(vii) Wide and large paws

(viii) Bright colours

(ix) Strong tails

(x) Long and large beak

For each characteristic indicate whether it is adaptation for tropical rainforests or polar regions. Do you think that some of these characteristics can be adapted for both regions?

Answer6:

(i) Diets heavy on fruits: Tropical rainforests

(ii) White fur: Polar regions

(iii) Need to migrate: Polar regions

(iv) Loud voice: Tropical rainforests

(v) Sticky pads on feet: Tropical rainforests

(vi) Layer of fat under skin: Polar regions

(vii) Wide and large paws: Polar regions

(viii) Bright colours: Tropical rainforests

(ix) Strong tails: Tropical rainforests

(x) Long and large beak: Tropical rainforests

Question7. The tropical rainforest has a large population of animals. Explain why it is so.

Answer7:

Tropical rainforests receive plenty of rainfall and its climate is hot and humid. Due to which it has a variety of flora and fauna and hence, has a large population of animals.

Question8. Explain, with examples, why we find animals of certain kind living in particular climatic conditions.

Answer8:

Animals often adapt themselves to the climatic conditions in which they are living. For example, a polar bear has a thick skin and a layer of fat and is adapted for Polar Regions. These conditions keep the animal warm. But with these adaptations, the polar bear will not be able to live in the tropical region with hot climatic conditions. In the same way, a monkey is adapted to live in the forest with features such as loud voice, sturdy tail. But for Polar Regions, these features don't have any significance.

Question9. How do elephant living in the tropical rainforest adapt itself?

Answer9:

The elephants living in the tropical rainforest adapt itself is a number of ways and some of them are

• It uses its trunk as a nose because of which it has a strong sense of smell.

• The trunk is also used by it for picking up food.

• Its tusks are modified teeth. These can tear the bark of trees that elephant loves to eat.

• Large ears of the elephant help it to hear even very soft sounds. They also help the elephant to keep cool in the hot and humid climate of the rainforest.

Choose the correct option which answers the following question:

Question10. A carnivore with stripes on its body moves very fast while catching its prey. It is likely to be found in

(i) polar regions

(ii) deserts

(iii) oceans

(iv) tropical rainforests

Answer10:

(iv) Tropical rainforests.

Question11. Which features adapt polar bears to live in extremely cold climate?

(i) A white fur, fat below skin, keen sense of smell.

(ii) Thin skin, large eyes, a white fur.

(iii) A long tail, strong claws, white large paws.

(iv) White body, paws for swimming, gills for respiration.

Answer11:

(i) A white fur, fat below skin, keen sense of smell.

Question12. Which option best describes a tropical region?

(i) hot and humid

(ii) moderate temperature, heavy rainfall

(iii) cold and humid

(iv) hot and dry

Answer12:

(i) Hot and humid.

Download Chapter 7 - Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate of Class 7 Science NCERT Textbook