Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. UPSC|  

NDA Exam I 2016: Sample Question Set 7- Science

Mar 29, 2016 17:22 IST

    NDA Exam I 2016 – 17th April 2016
    (Science)

    1. Which vitamin is called ascorbic acid?
    A. B12
    B. C
    C. B9
    D. A
    Ans: B

    2. Those animals which eat only other animals are called:
    A. Omnivore
    B. Carnivore
    C. Decomposer
    D. Herbivore
    Ans: B

    3. Which of the following act as cleansing agents of environment?
    A. Consumers
    B. Decomposers
    C. Producers
    D. Farmers
    Ans: B

    4. Who discovered the law of the photoelectric effect?
    A. Isaac Newton
    B. Albert Einstein
    C. Nils Bohr
    D. Ernest Rutherford
    Ans: B

    5. Who created the polio vaccine?
    A. David Baltimore
    B. E.O. Wilson
    C. Alfred Kinsey
    D. Dr. Jonas Salk
    Ans: D

    6. Which of the following is a bacterial disease of crop plant?
    A. Blight of rice
    B. Powdery mildew
    C. Wilt of cotton
    D. Coffee rust
    Ans: A

    7. Which of the following is the heaviest metal?
    A. osmium
    B. mercury
    C. iron
    D. nickel
    Ans: B

    8.  Which of the following is used for clean oxidation?  
    A. Supercritical carbon dioxide
    B. Supercritical hydrogen
    C.  Aqueous hydrogen peroxide
    D. All of these
    Ans: C

    9. Green solvents are derived from ______.
    A. Renewable resources
    B. Carbon resources
    C. Non-renewable resources
    D. All of these
    Ans: A

    10. Eating tobacco and throwing on the road can produce______pollutant.
    A. Air
    B. Soil
    C. Noise
    D. Water
    Ans: B

    NDA Exam I 2016: Sample Question Set 6- Science

    NDA Exam I 2016: Sample Question Set 4- Geography

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF