Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment|  

RBI Assistant Mains Exam 2017: General Awareness Quiz

Dec 12, 2017 17:11 IST
    RBI Assistant Mains Exam 2017: General Awareness Quiz
    RBI Assistant Mains Exam 2017: General Awareness Quiz

    In RBI Assistant mains exam, there will be 40 questions of General Awareness carrying 40 marks. Here is quiz on banking current affairs to prepare for the exam.


    1.  The US-based rating agency, Fitch recently cut the country's GDP growth forecast for the current fiscal to ---------per cent from the earlier projected 6.9 per cent, saying the rebound was weaker than expected.

    a)      6.3

    b)      6.2

    c)       6.7

    d)      6.6

    e)      None of these

    Ans: Option (c)

    2.  Reserve bank of India released its fifth bi- monthly monetary policy in first week of December. As per fifth bi-monthly monetary policy review, which of the following statement is not TRUE?

    a)      RBI maintains status – quo; keeps the short term lending rate i.e. Repo rate under the Liquidity Adjustment Facility (LAF) unchanged at 6 per cent.

    b)      Reverse repo rate remains unchanged at 6.75 per cent.

    c)       Marginal Standing Facility (MSF) remains unchanged at 6.25 per cent.

    d)      The MPC remains committed to keep Consumer Price Index (CPI) inflation close to 4 per cent on durable basis.

    e)      Statutory Liquidity Ratio (SLR) remains unchanged at 19.5 per cent

    Ans: Option (b)

    Career opportunities in Banking Sector: Job Titles and Description

    3.   The newly set-up Fifteenth Finance Commission held its first meeting recently having preliminary discussions on its terms of reference. The commission is headed by-

    a)      NK Singh

    b)      Ashok Lahiri

    c)       Ramesh Chand

    d)      Shaktikanta Das

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

    RBI Assistant Mains Exam 2017: General Awareness Quiz

    4.  India’s foreign exchange reserves reclaimed the $ 400-billion mark again, rising by $ 1.208 billion to touch $ 400.741 billion on 24th  November. The date is released by which of the following organization?

    a)      Central Statistics Office (CSO)

    b)      Reserve Bank of India (RBI)

    c)       Ministry of Finance

    d)      Ministry of External Affairs of India

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

    RBI Assistant or Bank PO: Which one to go for?

    5. Who among the following is the only Indian on Fortune’s ‘Businessperson of the Year’ list? The Businessperson of the Year list is an annual ranking of world’s top 20 heads of companies.

    a)      Aditya Puri, the Managing Director of HDFC Bank

    b)      Usha Ananthasubramanian,  the Managing Director and Chief Executive Officer of the Allahabad Bank

    c)       Rajnish Kumar, the Managing Director and Chief Executive Officer of the State Bank of India

    d)      Chanda Kochhar, the managing director and chief executive officer of ICICI Bank

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

    Bank Exam Study Material: What is Small Finance Banks (SFBs)?

    6.   The Central government of India has set up a high-level committee to address the problem of Non-performing Assets (NPAs) in India's power sector. The committee is headed by-

    a)      Chairman of Banks Board Bureau, Shri Vinod Rai

    b)      NITI Aayog chief executive Amitabh Kant

    c)       Secretary, Department Financial Services, Shri Rajiv Kumar

    d)      Indian Bank Association, Rajeev Rishi

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

    7.  According to report of global financial services major Morgan Stanley, the Indian economy is expected to witness cyclical growth recovery, with real GDP growth likely to accelerate from 6.4 per cent this year to …….. per cent in 2018.

    a)      7.5

    b)      7.6

    c)       7.7

    d)      7.8

    e)      None of these

    Ans : Option (a)

    8.   Which of following has become the first-ever broking arm of a bank to take membership of a commodity exchange by registering itself with National Commodity & Derivatives Exchange Limited (NCDEX).

    a)      Axis Securities

    b)      ICICI Securities

    c)       SBI CAP Securities Limited

    d)      HDFC Securities

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

    9.  Reserve Bank of India (RBI) recently announced that overseas branches and subsidiaries of Indian banks have been permitted to refinance external commercial borrowings (ECBs) of AAA rated public sector and private sector companies, potentially lowering corporate borrowing costs and expanding the overseas credit market for domestic lenders. Earlier, ECB refinancing, which was so far restricted to only

    a)      Foreign lenders

    b)      Central Bank of India

    c)       Development Financial Institute (DFI)

    d)      AAA rated Financial Institutes

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

    10.   The RBI issued its fifth bi-monthly monetary policy statement for 2017-18 recently. What is the reserve repo, at which RBI borrows from banks, post the policy review?

    a)      6.25 per cent

    b)      5.25 per cent

    c)       6.75 per cent

    d)      5.75 per cent

    e)      None of these

    Ans: Option (d)

    GA Questions asked in IBPS RRB Officer Scale I Exam 2017

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF